Τελεσίγραφο των Αγοραίων Ταξί και των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Νομού Λέσβου, παρά την προχτεσινή σύσκεψη για τη μεταφορά των μαθητών

«Δεν ξεκινάμε αν δεν πληρωθούμε»

30/08/2012 - 14:55

Το εάν θα μεταφερθούν κανονικά οι μαθητές της Λέσβου στις τάξεις τους είναι το πρόβλημα που θα απασχολήσει, όπως φαίνεται, την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το εάν θα μεταφερθούν κανονικά οι μαθητές της Λέσβου στις τάξεις τους είναι το πρόβλημα που θα απασχολήσει, όπως φαίνεται, την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κι αυτό γιατί, ακόμη και μετά την προχτεσινή σύσκεψη που είχαν επί του θέματος με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, οι ιδιοκτήτες των Αγοραίων Ταξί και των Υπεραστικών ΚΤΕΛ επιμένουν πως δεν πρόκειται να μεταφέρουν ούτε ένα μαθητή εάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου δεν πληρωθούν έστω τα μισά από αυτά που τους χρωστούν η περιφερειακή και δημοτική αρχή από την περασμένη χρονιά. Την ίδια στιγμή, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου κάνει έκκληση προς όλους τους άμεσα εμπλεκομένους να μην καταλήξουν οι μαθητές το «εξιλαστήριο θύμα» σε μια υπόθεση που έχει καταλήξει να είναι κυριολεκτικά «μπαλάκι» αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπευθύνων.

Η μεταφορά των μαθητών αναμένεται να ξαναπεράσει στα χέρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ εκεί που δεν έφταναν οι συνεχείς μειώσεις στις αμοιβές των μεταφορέων, αναμένεται επιπλέον μείωση της τάξης τού 17%. Κι όλα αυτά, μια ανάσα πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και εν μέσω του ήδη τεταμένου, από πλευράς Υπεραστικών ΚΤΕΛ τουλάχιστον, κλίματος, αφού η εταιρεία «φωνάζει» ουσιαστικά όλο το καλοκαίρι πως δεν πρόκειται να μετακινήσει κανένα λεωφορείο της εάν δεν εισπράξει έστω ένα μέρος από τα χρωστούμενα του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας.

«Έχουμε αγανακτήσει»
Η προχτεσινή συνάντηση των εμπλεκόμενων μεταφορέων με τον κ. Βερβέρη και τον κ. Βατό ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Αγοραίων Ταξί. Μιλώντας χτες στο «Ε», ο πρόεδρός τους, Ανδρέας Αξής, δήλωσε:

«Αυτό που μας είπαν, είναι το ότι έχουν εγκριθεί 21 εκατ. ευρώ για μεταφορά σε όλη την Ελλάδα, ότι ξαναγυρίζει η αρμοδιότητα στις περιφέρειες και πως σε όσους έχουν ήδη συμβάσεις, θα δοθεί παράταση μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο, με μείωση 17%. Κανείς μας δεν το δέχτηκε και είπαμε πως θα το συζητήσουμε. Από εκεί και πέρα, είπαμε πως θα ξαναβρεθούμε μέσα στην εβδομάδα και πως δε θα πάει κανείς - ούτε τα Ταξί, ούτε τα ΚΤΕΛ - αν δε μας δώσουν έστω το 50% από αυτά που μας χρωστάνε. Δε φταίνε ο Δήμος και η Περιφέρεια, αλλά δε φταίμε κι εμείς. Θα πρέπει να βρει χρήματα το κράτος, να ξεκινήσουμε.»

Στο ίδιο και σε ακόμη πιο απαισιόδοξο κλίμα, συνεχίζει να κυμαίνεται και η στάση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ:

«Έχουμε πια αγανακτήσει», έλεγε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Παράσχου. «Είπαμε πως δεν ξεκινάμε αν δε δούμε χρήματα - και όχι τιμολόγια. Κατά τη γνώμη μας, υπήρχαν διαδικασίες που θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, κι αυτό δεν έγινε. Προσωπικά, είμαι πολύ απαισιόδοξος.»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Αξή, αναμένεται να δοθεί σύντομα μια κοινή συνέντευξη Τύπου απ’ όλους τους μεταφορείς, ώστε να γνωστοποιηθεί καλύτερα το πρόβλημα προς τους γονείς και τους μαθητές.

Γονείς: «Να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας»
Από πλευράς της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου κάνει έκκληση προς τους εμπλεκόμενους μεταφορείς να υποχωρήσουν έστω και λίγο στα αιτήματά τους, προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές να βρίσκονται στις τάξεις τους κανονικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει ως Ένωση Συλλόγων Γονέων, είναι το να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά», δήλωσε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης, Αποστόλης Τζανής. «Μας λένε πως το κράτος οφείλει χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών, ξέρουμε πως οι άνθρωποι έβαλαν τις περιουσίες τους και χρειάστηκε να βάλουν κι επιπλέον καύσιμα από τα πρατήρια, αλλά πώς θα γίνει τώρα; Καταλαβαίνουμε την αγωνία των μεταφορέων και το τεράστιο πρόβλημά τους να μην έχουν να συντηρήσουν με καύσιμα τα οχήματά τους, και είμαστε πλάι τους. Και από αυτούς όμως πολλοί είναι γονείς και νομίζω πως δε θα πρέπει να επιβαρυνθούν τα παιδιά με όλο αυτό που συμβαίνει. Ελπίζουμε πως θα βρεθούν σύντομα χρήματα και πως ένα μέρος από αυτά δικαίως θα αποδοθεί στους ανθρώπους που είναι απλήρωτοι εδώ κι ένα χρόνο, πάντα με αντικειμενικό στόχο στις 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές του νησιού να βρίσκονται στα θρανία τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey