«Οικονομικές» οι επιλογές των υποψηφίων…

29/08/2012 - 15:35

Πολύ ικανοποιητικός είναι και φέτος ο αριθμός των μαθητών του Νομού Λέσβου που εισάγονται στις λεγόμενες «καλές σχολές» της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, κατά πολύ αυξημένος είναι ο αριθμός των εισακτέων του Νομού σε στρατιωτικές σχολές και σχολές αξιωματικών της Αστυνομίας.

Πολύ ικανοποιητικός είναι και φέτος ο αριθμός των μαθητών του Νομού Λέσβου που εισάγονται στις λεγόμενες «καλές σχολές» της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, κατά πολύ αυξημένος είναι ο αριθμός των εισακτέων του Νομού σε στρατιωτικές σχολές και σχολές αξιωματικών της Αστυνομίας, ενώ συνολικά 64 εισάγονται φέτος σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, κάτι που δείχνει ότι η οικονομική κρίση έστρεψε πολλούς από τους φετινούς υποψηφίους σε σπουδές στον τόπο διαμονής τους.

Επιστροφή στις κλασσικές σπουδές, σε τμήματα που αφορούν αντικείμενα όπως η Φιλολογία και η Ψυχολογία, αλλά και επιλογή σχολών που οι υποψήφιοι θεωρούν ότι θα τους εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση, όπως είναι οι αστυνομικές σχολές, χαρακτηρίζουν τα φετινά αποτελέσματα των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γενικά, άνοδος σημειώθηκε στα τμήματα του 1ου, του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ από τα 350 μόρια ξεκινά η άνοδος στα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου (Νομική, Φιλολογία, Ψυχολογία), με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα που σημειώνουν πτώση των βάσεων, αλλού μικρή κι αλλού μεγαλύτερη, αφού η μείωση των διορισμών στους κλάδους της εκπαίδευσης αποθάρρυνε φέτος πολλούς υποψηφίους να τα επιλέξουν. Μικρή είναι, τέλος, η άνοδος σε ιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές, όπως και στις στρατιωτικές και τις οικονομικές, ενώ άνοδο παρουσιάζουν υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα.

Στο Νομό Λέσβου είχαμε φέτος συνολικά πέντε εισακτέους σε ιατρικές σχολές (πέρυσι ήταν εννέα), τέσσερις σε φαρμακευτικές σχολές, επτά σε σχολές Αρχιτεκτονικής και λιγότερους σε παιδαγωγικά τμήματα.
Αντίθετα, κατά πολύ ανέβηκε φέτος ο αριθμός εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές, αφού σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 10 περιπτώσεις της Λέσβου και τέσσερις της Λήμνου, καθώς και σε σχολές Αστυνομίας, με τρεις εισακτέους από τη Λέσβο (βλ. Πίνακας 1).
Εντυπωσιακό είναι και φέτος το ποσοστό των «γυναικείων» επιτυχιών, αφού το ποσοστό τους ειδικά στη Λέσβο ανέρχεται σε 53,11% (273 εισακτέες), με τις 41 από αυτές να είναι απόφοιτες και τις 304 μαθήτριες (βλ. Πίνακας 2).

Δεύτερη εκτίμηση…
Κάνοντας μια δεύτερη γενικότερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, ανέφερε χτες στο «Ε»:

«Πέρα από τα χτεσινά (σ.σ. προχτεσινά) ποσοτικά αποτελέσματα, βλέπουμε τώρα πως και η ποιότητα των επιτυχιών είναι ανεβασμένη στο Νομό μας, κάτι που δείχνει πως η προετοιμασία στα σχολεία γίνεται πολύ καλά, αλλά και πως οι μαθητές μας έχουν στόχους, κάτι που δε συναντά κανείς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κατά τη γνώμη μας, επίσης είναι σημαντικό το ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε τόσο πολλούς επιτυχόντες από τα δύο νησιά και ειδικά στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.»

Τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νομού Λέσβου που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, συγχαίρουν με ανακοινώσεις τους ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αδαμαντία Κοντέλλη.

Σημειώνεται πως οι εγγραφές των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα θα γίνονται από τις 11 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα γραπτά τους μετά από αίτηση που θα πρέπει να κάνουν από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά από καταβολή ειδικού παραβόλου.

Ζήτηση στην Πολιτισμική Τεχνολογία

Βασικότερο ωστόσο χαρακτηριστικό, όπως θα ανέμενε κανείς λόγω και των οικονομικών συγκυριών, είναι ότι σε πανελλαδικό επίπεδο η πλειοψηφία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων επέλεξαν σχολές και τμήματα με βασικό κριτήριο το να μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Από την περίπτωση αυτή δεν έμειναν έξω οι υποψήφιοι του Νομού Λέσβου, αφού φέτος συνολικά 64 μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου και της Λήμνου πέρασαν σε τμήματα των δύο νησιών.

Οι 30 από αυτούς (28 από τη Λέσβο και δύο από τη Λήμνο) εισάγονται στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, που ήταν κι αυτό με την περισσότερη «ζήτηση» από τους υποψηφίους του Νομού. Εννιά εισάγονται στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ενώ από έξι εισάγονται στα Τμήματα Γεωγραφίας, Περιβάλλοντος (τέσσερις από Λέσβο και δύο από Λήμνο) και Επιστημών της Θάλασσας. Τέλος, πέντε υποψήφιοι του Νομού εισάγονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, ενώ ένας από κάθε νησί (Λέσβος και Λήμνος) μπαίνει στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας έρχεται φέτος 21ο στη λίστα με τα τμήματα των ιδρυμάτων της χώρας που είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις τους (- 906 μόρια). Αντίστοιχα, 38ο έρχεται το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (- 609 μόρια), 40ό το Τμήμα Κοινωνιολογίας (- 605 μόρια) και 50ό το Τμήμα Γεωγραφίας (- 498 μόρια).

Τα σχολεία του Νομού με τις περισσότερες επιτυχίες

Κατά πολύ ανεβασμένο είναι φέτος το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των λυκείων του Νομού Λέσβου, βάσει των μαθητών τους που πέτυχαν εισαγωγή σε τμήματα και σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης. Στον πίνακα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δημοσιεύουμε, φαίνεται η διαφορά από την περσινή χρονιά, που αγγίζει το 5,5% και αναδεικνύει σε «άριστα» αρκετά σχολεία της Μυτιλήνης και της περιφέρειας της Λέσβου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «πρώτα» σε ποσοστό επιτυχίας βάσει του μαθητικού τους δυναμικού έρχονται το Εσπερινό Λύκειο (100,00%) και το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης (100,00%), το σύνολο των μαθητών των οποίων κατάφερε να εισαχθεί φέτος σε σχολές.

Από τα γενικά λύκεια, πρώτο έρχεται το ΓΕΛ Γέρας (87,88%), ενώ ακολουθούν το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης (87,21%), το ΓΕΛ Πολιχνίτου (86,21%), το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης (83,61%), το ΓΕΛ Καλλονής (81,25%) και το ΓΕΛ Πλωμαρίου (80,00%).

Ακολουθούν το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης (79,52%), το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης (77,78%) και το ΓΕΛ Παμφίλων (77,08%).

Από τα παραπάνω σχολεία, άνοδο στο ποσοστό επιτυχίας σημειώνουν το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και το Πειραματικό Λύκειο, καθώς και το ΓΕΛ Παμφίλων, ενώ άνοδος παρατηρείται και σε άλλα περιφερειακά σχολεία της Μυτιλήνης, όπως τα ΓΕΛ Άντισσας, Ιππείου, Πέτρας και Μανταμάδου, αλλά και στα ΓΕΛ Μύρινας και Μούδρου, της Λήμνου.

Έτσι, το συνολικό ποσοστό επιτυχίας του νησιού ανεβαίνει φέτος στο 76,63%, ενώ πέρυσι έφτανε το 71,21%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey