Κενά και αποσπάσεις στα σχολεία του Νομού Λέσβου «Κουτσουρεμένη» αρχίζει η χρονιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Χωρίς διορισμούς δασκάλων!

22/08/2012 - 14:03

Χωρίς διορισμούς στον κλάδο των δασκάλων, θα ξεκινήσει, όπως φαίνεται, η φετινή σχολική χρονιά για το Νομό Λέσβου. Δεδομένου του εξαιρετικά μικρού αριθμού διορισμών που προβλέπονται μετά από τη σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, ζήτημα τίθεται και ως προς το εάν φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα υπάρξουν ούτε διορισμοί νηπιαγωγών σε όλο το νομό.

Χωρίς διορισμούς στον κλάδο των δασκάλων, θα ξεκινήσει, όπως φαίνεται, η φετινή σχολική χρονιά για το Νομό Λέσβου. Δεδομένου του εξαιρετικά μικρού αριθμού διορισμών που προβλέπονται μετά από τη σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, ζήτημα τίθεται και ως προς το εάν φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα υπάρξουν ούτε διορισμοί νηπιαγωγών σε όλο το νομό. Τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, όσο και αυτή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που αναμένεται να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία.

Όπως γράφαμε στις αρχές του μήνα, από τις 95 αιτήσεις για αποσπάσεις που είχαν γίνει μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, το ΠΥΣΠΕ Λέσβου ικανοποίησε τις 63, ενώ άλλοι 25 εκπαιδευτικοί των σχολείων του νομού, αποσπάστηκαν σε γραφεία σε όλη την Ελλάδα, αφήνοντας έτσι συνολικά περίπου 35 λειτουργικά κενά στις εκπαιδευτικές μονάδες, τα οποία κι εστάλησαν στο Υπουργείο Παιδείας.

Αντίστοιχα, τα κενά που έχει στείλει στο τελευταίο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέρχονται στα 36 και αντιστοιχούν σε οκτώ θέσεις φιλολόγων, δύο φυσικών, δύο μαθηματικών, δύο βιολόγων και από μία θέση για κάθε άλλη ειδικότητα γενικής εκπαίδευσης, ενώ το υπόλοιπο των κενών αντιστοιχεί σε τεχνικές ειδικότητες, η συμπλήρωση των οποίων γίνεται μετά τη δήλωση που θα υποβάλλουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα, πολλά είναι τα πλεονάσματα που υπάρχουν στα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού και τα οποία αφορούν περίπου 110 καθηγητές. «Έχουμε δώσει τα κενά, αλλά απ’ ό,τι ακούμε, οι διορισμοί θα είναι λίγοι», δήλωσε χτες στο «Ε» ο κ. Κοντάρας. «Από πλευράς μας, ελπίζω να μας σταλούνε εκπαιδευτικοί. Ευτυχώς είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των αναπληρωτών, φτάνουν τους 14.000 για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια και θα μας καλύψει».

«Παίζεται» ο αριθμός

Ωστόσο, παρόλο που οι 185 διορισμοί που προβλέπονται σε πανελλαδικό επίπεδο για τους καθηγητές, θα αφορούν εν μέρει και το Νομό Λέσβου, δεν προβλέπεται να ισχύσει το ίδιο και για τους κλάδους των δασκάλων και νηπιαγωγών, όπου προβλέπονται αντίστοιχα μόνο πέντε και 35 διορισμοί αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα. Ενδέχεται έτσι να είναι η πρώτη χρονιά, που δεν θα υπάρξουν εδώ διορισμοί νηπιαγωγών και που τα κενά θα συμπληρώσουν αποκλειστικά αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που θα προσληφθούν είτε με τακτικό προϋπολογισμό, είτε μέσω ΕΣΠΑ.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένει από στιγμή σε στιγμή τη δημοσίευση της εγκυκλίου για τους μόνιμους διορισμούς, ενώ περιμένει και την έναρξη των αποσπάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία υπολογισμού των κενών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νομού, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού η εικόνα θα αλλάξει ανάλογα με τις αποσπάσεις που θα γίνουν, με τις εκπαιδευτικές άδειες για τις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις, αλλά και μετά από το συμβούλιο του ΠΥΣΔΕ που θα γίνει στις 28 Αυγούστου και το οποίο θα αφορά νέες αποσπάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey