Προσπάθεια Υπουργείου Παιδείας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να ξεκινήσει «αναίμακτα» το νέο σχολικό έτος

«Τρέχουν» για να αποφύγουν καθυστερήσεις

12/07/2012 - 15:21

Στην Αθήνα βρέθηκε προχτές η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλα Κοντέλλη, καθώς ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε με όλους τους περιφερειακούς διευθυντές της χώρας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην Αθήνα βρέθηκε προχτές η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλα Κοντέλλη, καθώς ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε με όλους τους περιφερειακούς διευθυντές της χώρας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς. Η τελευταία καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει φέτος με πιο «σφιχτές» διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις όσον αφορά στη μεταφορά των μαθητών και τη διανομή των σχολικών βιβλίων, που στη Λέσβο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Αυγούστου.
 
Μεταξύ όσων συζητήθηκαν κατά την προχτεσινή συνάντηση των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης με τον υπουργό Παιδείας, ήταν η δημιουργία τμημάτων ένταξης, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.ά..

Η κ. Κοντέλλη επεσήμανε ιδιαίτερα το ζήτημα της κατάργησης του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λήμνο, κάτι που έχει δημιουργήσει δυσκολία στην επικοινωνία των εκεί εκπαιδευτικών μονάδων με την αρμόδια διεύθυνση, των εκπαιδευτικών κενών που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και του πώς θα αντιμετωπιστούν, καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτήρια της Λέσβου.
«Αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο κι εμάς, είναι να έχουμε τα πάντα έτοιμα για να ξεκινήσουμε, μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου», τονίζει η ίδια χαρακτηριστικά.

Μεταφορά μαθητών
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη καταβάλλονται προσπάθειες να προληφθούν δύο από τα βασικότερα θέματα που αντιμετώπισε ως προβλήματα η Λέσβος κατά το σχολικό έτος που μόλις έληξε και τα οποία δεν είναι άλλα από τη μεταφορά των μαθητών και από την απουσία σχολικών βιβλίων από τις αίθουσες μέχρι και τα μέσα της χρονιάς.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτης Χατζημιχάλης, ζήτησε με επιστολή τους προς τους δημάρχους του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να ενεργοποιηθούν άμεσα και να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προετοιμασία της μεταφοράς των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τής ΑΔΑ είναι ο συντονισμός των ενεργειών των δήμων με τη βοήθεια τόσο της ίδιας της Αποκεντρωμένης Διοίκσης, όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών (αρμόδιος σύνδεσμος του οποίου ορίζεται για την κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης, όπου αυτή χρειάζεται), ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εμπλοκών ή αργοποριών, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν και στη Λέσβο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους που μόλις τελείωσε.

Παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα της αποπληρωμής των χρωστούμενων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ, τα οποία σε τελευταία πρόσφατη ανακοίνωσή τους δήλωναν πως αν μέσα στο καλοκαίρι δεν εισπράξουν το ποσό, δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια από το Σεπτέμβριο.

«Δε γίνεται η μεταφορά όλων των μαθητών από το Δήμο, υπάρχουν ακόμη συμβάσεις και με την Περιφέρεια, και θα πρέπει να τα αναλάβει όλα ένας φορέας», λέει η κ. Κοντέλλη. «Εμείς φροντίζουμε να παίρνουμε όλες τις πληροφορίες για τα προβλήματα που εμφανίζονται κι επικοινωνούμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι αρμόδιο για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επίλυση του θέματος.»

Διανομή βιβλίων
Σύμφωνα με το πρόγραμμα παραδόσεων βιβλίων που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας, η διανομή στη Λέσβο και τη Λήμνο πρόκειται να γίνει στις 28 και τις 29 Αυγούστου, με πλήθος αντιτύπων ανά τίτλο, που για κάθε σχολείο έχει υπολογιστεί με ένα σύστημα διαδικασιών και εφαρμογών πληροφορικής, βάσει των στοιχείων μαθητών και καθηγητών που έχουν υποβάλει στο σύστημα οι σχολικές μονάδες. Μαζί με τα απαραίτητα βιβλία θα παραδοθεί και ένα ποσοστό 10% επιπλέον ανά τίτλο βιβλίων, για την κάλυψη των απρόβλεπτων και έκτακτων αναγκών.

Τα Κέντρα Διανομής Σχολικών Βιβλίων Λέσβου και Λήμνου είναι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης (πρώτη παράδοση 28/8), το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής (πρώτη παράδοση 29/8), το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου (πρώτη παράδοση 28/8), το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων (πρώτη παράδοση 29/8), το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας Λήμνου (πρώτη παράδοση 29/8), το Γενικό Λύκειο Μύρινας Λήμνου (πρώτη παράδοση 20/7, δεύτερη παράδοση 22/8), το Γυμνάσιο Μύρινας Λήμνου (πρώτη παράδοση 20/7, δεύτερη παράδοση 22/8) και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης (πρώτη παράδοση 9/7, δεύτερη παράδοση 10/7, τρίτη παράδοση 8/8).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey