Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα με τα πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας που δίνονταν από την Αθήνα

Μία η περίπτωση της Λέσβου

03/07/2012 - 15:39

Σάλος έχει επικρατήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας που δόθηκαν σε μαθητές, για να απαλλάσσονται από τις γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στην υπόθεση που έφεραν στο φως η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπλέκεται και η Λέσβος.

Σάλος έχει επικρατήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας με το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας που δόθηκαν σε μαθητές, για να απαλλάσσονται από τις γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, στην υπόθεση που έφεραν στο φως η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπλέκεται και η Λέσβος. Όπως όμως υποστηρίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, στη μία και μοναδική περίπτωση που εντοπίστηκε, απαγορεύτηκε στο μαθητή να συμμετάσχει ως δυσλεξικός στις εξετάσεις.

Την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας άρχισε να διερευνά η Οικονομική Αστυνομία τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι ζητήθηκε από τη Δευτεροβάθμια
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασίλη Κοντάρα, η τοπική υπηρεσία είχε ενημερωθεί μέσα στον περασμένο Φεβρουάριο από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που της ζητούσε εγγράφως να αποστείλει στοιχεία για όσους μαθητές και μαθήτριες είχαν αποκτήσει την ιδιότητα του δυσλεξικού από το 2006 μέχρι και την περίοδο εκείνη.

Παρ’ όλο που τοπικά αρμόδιο για την έκδοση πιστοποιητικών δυσλεξίας είναι το Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Λέσβου, από τη Δευτεροβάθμια ζητήθηκαν στοιχεία παιδιών που εξετάστηκαν και πήραν γνωμάτευση από τα διαγνωστικά Κέντρα Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης.

Η επιλογή των συγκεκριμένων Κέντρων δεν ήταν τυχαία, όπως αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξάρθρωσε κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές, εγκέφαλος του οποίου αποδείχθηκε πως ήταν μια 73χρονη συνταξιούχος δημόσιου νοσοκομείου, που διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας σε προάστιο της Αττικής. Η ίδια, από κοινού με μια 56χρονη ψυχολόγο και μια 48χρονη γραμματέα σε δημόσιο νοσοκομείο, φαίνεται, σύμφωνα με τη σχετική είδηση που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να έχουν εκδώσει 121 πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας, έναντι 300 έως 900 ευρώ, τα οποία είχαν κατατεθεί από μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Αττική, τη Λέρο, αλλά και τη Λέσβο.

Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και το Υπουργείο Παιδείας, λόγω του ότι ορισμένα από τα πλαστά πιστοποιητικά αφορούσαν και σε μαθητές της Γ΄ λυκείου, που θα τα χρησιμοποιούσαν για να απαλλαγούν από τη γραπτή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η μυτιληνιά περίπτωση
Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει, σύμφωνα με τον κ. Κοντάρα, η μία και μοναδική περίπτωση πλαστού πιστοποιητικού δυσλεξίας που εντοπίστηκε στη Λέσβο.

«Όταν μας ζητήθηκε, στείλαμε τα χαρτιά και ό,τι γνωματεύσεις είχαμε, και λίγο πριν τις Πανελλαδικές μάς ενημέρωσαν πως υπάρχει μια περίπτωση μαθητή, σε σχολείο της Μυτιλήνης», εξηγεί ο ίδιος. Όπως υποστηρίζει, η Δευτεροβάθμια ενημέρωσε αμέσως το σχολείο και ο μαθητής, που ήταν απόφοιτος λυκείου και θα διαγωνιζόταν για δεύτερη φορά φέτος, έχοντας προμηθευτεί το πλαστό πιστοποιητικό πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, εξετάστηκε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Αυτή ήταν και η μόνη «ποινή» που επιβλήθηκε, όπως φαίνεται, στο μαθητή, αφού, σύμφωνα με τον κ. Κοντάρα, δε δόθηκαν οδηγίες για άλλες κυρώσεις ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey