Οι 50 πρώτοι σε βαθμό πρόσβασης ανά Κατεύθυνση στο Νομό. Επέστρεψε στην παράδοση των επιτυχιών η Λέσβος, με υψηλές βαθμολογίες σ’ όλα τα μαθήματα

Θρίαμβος στα δύσκολα!

29/06/2012 - 15:02

Ανεβασμένοι σε όλα τα επίπεδα είναι οι φετινοί βαθμοί πρόσβασης των μαθητών του Νομού Λέσβου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε μόλις χτες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα γραπτά παρουσιάζουν σαφώς πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τα περσινά, ενώ μικρότερο είναι και το ποσοστό όσων δεν κατάφεραν να περάσουν τη βάση τού 10.

Ανεβασμένοι σε όλα τα επίπεδα είναι οι φετινοί βαθμοί πρόσβασης των μαθητών του Νομού Λέσβου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε μόλις χτες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα γραπτά παρουσιάζουν σαφώς πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τα περσινά, ενώ μικρότερο είναι και το ποσοστό όσων δεν κατάφεραν να περάσουν τη βάση τού 10. Σε μια χρονιά που «διακρίθηκε» για τη δυσκολία των θεμάτων και που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν πανελλαδικώς οι βαθμοί σε Τεχνολογική και Θετική Κατεύθυνση, οι μαθητές του Νομού Λέσβου απέδειξαν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν, συγκεντρώνοντας υψηλές βαθμολογίες, εισιτήριο για τις επιλογές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το «Ε» παρουσιάζει σήμερα τους 50 πρώτους μαθητές από τη Θεωρητική και την Τεχνολογική και τους 30 πρώτους από τη Θετική Κατεύθυνση, με τους βαθμούς πρόσβασής τους όπως ανακοινώθηκαν από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, από τους 659 μαθητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις, οι 555 είναι από τη Λέσβο, οι 101 από τη Λήμνο και οι τρεις από τον Άι-Στράτη. Στη Λέσβο 38 γραπτά πήραν βαθμούς από 18,1 έως 20, 147 γραπτά πήραν βαθμούς από 15,1 έως 18 κι 113 γραπτά από 12,1 έως 15, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για τη Λήμνο είναι 2, 15 και 23.

Ποσοστά επιτυχίας
Το ποσοστό των άριστων γραπτών είναι κατά 1,18% υψηλότερο σε σχέση με το περσινό (6,07% έναντι 4,89%), ενώ ανεβασμένα είναι γενικώς τα ποσοστά ανά βαθμολογική κατηγορία των γραπτών που πήραν από 12,1 και πάνω, κάτι που «ρίχνει» αυτόματα τα ποσοστά όσων έγραψαν λίγο πιο πάνω και κάτω από τη βάση, σε 13,81% και 34,90% αντίστοιχα (τα περσινά ποσοστά ήταν 14,51% και 37,64%).

Εντυπωσιακή ήταν η επιτυχία των μαθητών και μαθητριών του Νομού που διαγωνίστηκαν στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, αφού συνολικά οι 23 από τους 341 που συμμετείχαν στις εξετάσεις, πήραν βαθμό πάνω από 18, κατατάσσοντας το Νομό Λέσβου τέταρτο σε πανελλαδικό επίπεδο στη συγκεκριμένη Κατεύθυνση. Στη Θεωρητική Κατεύθυνση 13 από τους 325 συνολικά μαθητές έγραψαν πάνω από 18, ενώ στη Θετική το αντίστοιχο νούμερο ήταν 11 παιδιά, από τα 96 που εξετάστηκαν.

Επιτυχίες και σχολεία
Στους βαθμολογικούς πίνακες που δημοσιοποίησε χτες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στοιχεία που συγκέντρωσε από κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά, φαίνεται καθαρά η «ανοδική» πορεία των βαθμών των 50 «πρώτων» από τη Θετική και κυρίως από την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, οι 50 πρώτοι βαθμοί για τη Θεωρητική Κατεύθυνση κυμαίνονται από 16,01 έως 19,51, οι 50 πρώτοι βαθμοί για τη Θετική Κατεύθυνση κυμαίνονται από 12,97 έως 19,57 και οι 50 πρώτοι για την Τεχνολογική Κατεύθυνση κυμαίνονται από 12,97 έως 19,57.

Από την Τεχνολογική Κατεύθυνση προέρχεται και ο «πρώτος των πρώτων» σε βαθμό πρόσβασης μαθητής του Νομού, Φώτης Καραμπλιάς, από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Η Μυτιλήνη κρατάει, έτσι, για άλλη μια χρονιά τα ηνία των επιτυχιών, με το 5ο και το 4ο Λύκειο, αλλά και το Πειραματικό Λύκειο, να έχουν αριστείες, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση οι δύο από τους τρεις πρώτους σε βαθμό πρόσβασης είναι μαθητές τού ΓΕΛ Καλλονής. Από την περιφέρεια της Λέσβου, διακρίνεται και το ΓΕΛ Πολιχνίτου, στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, ενώ αρκετά καλά τα πήγαν και τα λύκεια του Πλωμαρίου και της Γέρας. Μετά από αρκετά χρόνια απουσιάζει απ’ τις πρωτιές σε επίπεδο Νομού το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.

Τέλος, φέτος παρατηρείται και σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών από Λήμνο που είναι μεταξύ των 150 συνολικά «πρώτων», κάτι που είναι σπάνιο για τα δεδομένα του νησιού.

Ουδείς... αρμόδιος
Λόγω απανωτών συσκέψεων στις οποίες μετείχε χτες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποιο σχόλιο για τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τη φετινή διαδικασία δημοσιοποίησης των βαθμολογικών καταστάσεων των Πανελλαδικών. Κάνοντας λόγο για νέα διαδικασία αποστολής των βαθμολογικών καταστάσεων από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνει για άλλη μια φορά πως οι τελευταίες πήγαν σε πρώτη φάση στα σχολεία, καθώς και πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ενημερώθηκε με αρχείο σε έντυπη μορφή, έχοντας στη διάθεσή της ηλεκτρονικά στοιχεία σε επεξεργάσιμη μορφή, μόλις προχτές. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, «υπήρξε σαφής διευκρίνιση προς τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία δεύτερου αντίτυπου των αποτελεσμάτων για τις διευθύνσεις».

Τέλος, ως προς τη δική της συμμετοχή στην επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων, η Περιφερειακή Διεύθυνση υποστηρίζει πως σε αυτήν κοινοποιούνται μόνο στατιστικά στοιχεία, μετά την ολοκλήρωση της συνολικής διαδικασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey