Η πορεία έως τώρα…

23/06/2012 - 14:32

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε χτες η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ιδρύματος. Ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας, και οι αντιπρυτάνεις, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κάλλας και Νίκος Σουλακέλλης, μίλησαν για τα όσα επετεύχθησαν κατά τη θητεία του.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε χτες η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ιδρύματος. Ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας, και οι αντιπρυτάνεις, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κάλλας και Νίκος Σουλακέλλης, μίλησαν για τα όσα επετεύχθησαν κατά τη θητεία τους, εμμένοντας ιδιαίτερα στα 13 συνολικά Θερινά Σχολεία που θα πραγματοποιηθούν φέτος στα τμήματα του Πανεπιστημίου, ως το νέο ιδιαιτέρως σημαντικό θεσμό που εγκαινιάζεται και στον οποίο το ίδρυμα σκοπεύει να δώσει μεγάλη βαρύτητα.

Η ταχύτατη, όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη των διαγωνισμών που αφορούν το κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και τις φοιτητικές εστίες της Μυτιλήνης, ήταν ένα από τα κτηριακά έργα της πρυτανικής αρχής στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσάρτας, μεταξύ των οποίων και η ολοκλήρωση των φοιτητικών εστιών της Σάμου, αλλά και το αντίστοιχο θέμα της Ρόδου. Όπως τόνισε, λόγω του ΕΣΠΑ τα κτήρια θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια το πολύ.

Το δεύτερο θέμα που τονίστηκε από τον πρύτανη, ήταν αυτό της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ευρώπης, κίνηση που αποσκοπεί στην ανταλλαγή φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και στην ανάπτυξη μιας σειράς κοινών προγραμμάτων.
Στα πλαίσια των συνεργασιών τονίστηκε για άλλη μια φορά και η σημασία της σύνδεσης του ιδρύματος με την τοπική κοινωνία. Σε αυτήν εντάσσονται η εκπτωτική κάρτα που έχει εκδοθεί σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων που έχει ξεκινήσει από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για τα Θερινά Σχολεία
Οι τρεις αντιπρυτάνεις, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κάλλας και Νίκος Σουλακέλλης, αναφέρθηκαν αποκλειστικά στον καινούργιο θεσμό των Θερινών Σχολείων, που εγκαινιάζει το μήνα που διανύουμε το Πανεπιστήμιο.

Τα 13 συνολικά Θερινά Σχολεία που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα νησιά του ιδρύματος, διάρκειας δύο εβδομάδων έως ενός μήνα, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του ερευνητικού έργου των μελών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο διεθνή χώρο και την υποστήριξη παράλληλα των τοπικών κοινωνιών μέσω της ανάπτυξης διαστάσεων εκπαιδευτικού τουρισμού. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπρύτανι, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εξασφάλιση της εγγυημένης ποιότητας των προγραμμάτων, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης.
Τα Θερινά Σχολεία φιλοδοξούν να γίνουν μόνιμα, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα μέσω των διδάκτρων τους και βιώσιμα, και για το λόγο αυτό λαμβάνονται ήδη μέτρα προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη υποδομή.

Όπως έχει ήδη γράψει το «Ε», από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο θα γίνουν πέντε Θερινά Σχολεία στη Λέσβο και ένα στη Λήμνο, τα στοιχεία για τα οποία μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα. https://summerschools.pns.aegean.gr/

 

Μεταπτυχιακά και Διά Βίου Εκπαίδευση
Ο κ. Κάλλας και ο κ. Σουλακέλλης αναφέρθηκαν στα προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα που θα υλοποιεί από εδώ και πέρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδικά τα δεύτερα, το «ισχυρό χαρτί» του ιδρύματος, όπως τόνισε ο κ. Σουλακέλλης, πρόκειται να βελτιώνονται συνεχώς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να μειωθούν όσο είναι δυνατόν τα δίδακτρά τους, προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν οι φοιτητές να σπουδάσουν στα τμήματα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έγινε επίσης λόγος για περισσότερες υποτροφίες, αλλά και για ισχυροποίηση της Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και την πρωτοβουλία «Συμπληρώνω Μηχανογραφικό - Επιλέγω Αιγαίο», που θα είναι διαθέσιμη ως τηλεφωνική υπηρεσία στους υποψηφίους που θα θέλουν περισσότερα στοιχεία για τα προγράμματα σπουδών κ.λπ..

Τέλος, ο κ. Κάλλας αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες των τοπικών πληθυσμών, η οποία θα προκύψει στα πλαίσια των συναντήσεων που έχουν ήδη γίνει με επιμελητήρια του Αιγαίου. Στο πλαίσιό της, σχεδιάζεται μια έρευνα μεγάλης κλίμακας για το θέμα της νησιωτικότητας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey