Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο του προϋπολογισμού

Επιτέλους, απεγκλωβίζεται…

20/06/2012 - 14:55

Απεγκλωβίζεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που είχε «παγώσει» κατά το ήμισυ καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού διδακτικού έτους.

Απεγκλωβίζεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που είχε «παγώσει» κατά το ήμισυ καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού διδακτικού έτους. Απόφαση της υπουργού Παιδείας, Φρόσως Κιάου, που έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, δίνει το ελεύθερο στη Σύγκλητο να εφαρμόσει, έως και την 1η Σεπτεμβρίου, τις διατάξεις που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του νέου νόμου.

Λίγες μόνο ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Σουλακέλλης, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το ίδρυμα, τονίζοντας πως βρίσκεται σε «ορατά οριακό σημείο» ως προς το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει. Αναφερόμενος στα «μπλοκαρισμένα» ποσά που αφορούσαν στα λειτουργικά έξοδα και αντανακλούσαν τόσο στη μεταφορά, όσο και στη θέρμανση, τη σίτιση, τη στέγαση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόνιζε τα προβλήματα που δημιουργούσε η έλλειψη ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου.

Τι προβλέπεται
Αυτό που προβλεπόταν, άλλωστε, όλους τους προηγούμενους μήνες, ήταν πως τον προϋπολογισμό μπορούσε να εγκρίνει και να διανείμει μόνο το συμβούλιο διοίκησης των ΑΕΙ της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν απέκτησε ποτέ συμβούλιο διοίκησης, κι έτσι ο προϋπολογισμός παρέμενε αναξιοποίητος, παρ’ όλο που τα ποσά υπήρχαν.

Με την προχτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ισχύει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δίνει το ελεύθερο στο Πρυτανικό Συμβούλιο να εισηγηθεί στη Σύγκλητο για τον προϋπολογισμό τού 2012 και η Σύγκλητος με τη σειρά της να αποφασίσει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ώστε να τεθεί για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας. Το τελευταίο θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη σχετική νομοθεσία περί μείωσης των πιστώσεων, ενώ εφόσον δεν έχει τροποποιηθεί το νομικό καθεστώς, μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα συντρέχει λόγος αναστολής της επιπλέον βασικής χρηματοδότησης του ιδρύματος.

«Με σχετικό έγγραφο, το Υπουργείο Παιδείας μάς είπε πως μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουμε με την παλιά διαδικασία, καθώς και πως μπορούμε να πάρουμε το σύνολο των χρημάτων», ανέφερε στο «Ε» ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Κάλλας. «Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, είναι το κομμάτι που αφορά στις λειτουργικές δαπάνες και το οποίο ανέρχεται στα 6,2 εκατ. ευρώ. Αν δε γινόταν αυτό, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Το βασικό είναι ότι τώρα μάς “απεγκλώβισαν” και θεωρητικά θα μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμούς κ.λπ., εφόσον φυσικά εγκριθούν οι πληρωμές. Ούτως ή άλλως, μετά την 1η Σεπτεμβρίου το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί, αφού δε θα έχουμε πρύτανη και θα πρέπει να υπάρξει νέα διοίκηση.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey