Ο «Παράδεισος» των μαθητών του Γυμνασίου Παμφίλων

Καλλιεργώντας βότανα στο σχολείο…

26/05/2012 - 14:22

Ένα μικρό «Παράδεισο» από βότανα έχουν δημιουργήσει στον κήπο που έφτιαξαν στην αυλή του Σχολείου τους οι μαθητές του Γυμνασίου Παμφίλων. Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Αιθέρια Έλαια» και «Αρωματικά Φυτά», τα παιδιά έμαθαν αρχικά τις θεραπευτικές ιδιότητες και τις διάφορες χρήσεις των βοτάνων της Λέσβου

Ένα μικρό «Παράδεισο» από βότανα έχουν δημιουργήσει στον κήπο που έφτιαξαν στην αυλή του Σχολείου τους οι μαθητές του Γυμνασίου Παμφίλων. Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Αιθέρια Έλαια» και «Αρωματικά Φυτά», τα παιδιά έμαθαν αρχικά τις θεραπευτικές ιδιότητες και τις διάφορες χρήσεις των βοτάνων της Λέσβου, έφτιαξαν με αυτά σαπούνια και κεριά και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ίδιοι την καλλιέργειά τους, χρησιμοποιώντας για λίπανση το κομπόστ που είχαν φτιάξει στο πλαίσιο του περσινού τους προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η θεραπευτική Αλόη, το γευστικότατο Δενδρολίβανο, ο αρωματικός Δυόσμος ή Μέντα, η χαλαρωτική Λεβάντα, η «απαραίτητη» Ρίγανη, τα «γιατρικά» Τίλιο ή Φλαμούρι, Φασκόμηλο και το γνωστό Τσάι του Βουνού, αλλά και πολλά άλλα είδη βοτάνων που φυτρώνουν στη λεσβιακή φύση, είναι κάποιοι από τους «κατοίκους» του «Παράδεισου των Βοτάνων» του Γυμνασίου Παμφίλων.

«Όποιος δε θέλει να πεθάνει, να τρώει φασκόμηλο το Μάη…», έλεγαν οι παλιοί και έτσι ξεκινούν και η περιγραφή και οι οδηγίες χρήσεις των βοτάνων, που οι μαθητές έχουν τοποθετήσει σε ειδική θέση σε μια πλευρά του κήπου, ώστε να μπορούν όλοι οι συμμαθητές και οι καθηγητές τους να ενημερώνονται.

Δύο χρόνια προσπάθειας
Για να φτάσουν να έχουν το σημερινό αποτέλεσμα που κοσμεί την αυλή του Σχολείου τους και είναι μοναδικό στο είδος του στο νησί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Παμφίλων έχουν αφιερώσει ουσιαστικά όχι μία, αλλά δύο χρονιές σκληρής και παράλληλα ευχάριστης και παραγωγικής δουλειάς.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στις σελίδες μας φιλοξενούσαμε το αποτέλεσμα που είχε η υλοποίηση προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που παρακολούθησαν με τους καθηγητές τους Δημήτρη Φεργαδιώτη και Μαγδαληνή Μαργαρίτη, κατά το οποίο παρήγαγαν το δικό τους κομπόστ και το χρησιμοποίησαν εν μέρει για να καλλιεργήσουν λουλούδια σε γλάστρες.

Φέτος, στα πλαίσια των δύο προγραμμάτων για τα αιθέρια έλαια και τα αρωματικά φυτά που παρακολούθησαν μαζί με τους δύο καθηγητές, αλλά και τους συναδέλφους τους Κλαίρη Χατζησάββα κι Ευθυμία Ζεϊμπέκη, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους κεριά και σαπούνια με αρωματικά βότανα, ενώ το Μάρτιο που μας πέρασε, επισκέφτηκαν και μια μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων στις Αρχάνες της Κρήτης.

Ο βοτανόκηπος του Γυμνασίου Παμφίλων

Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν από την πώληση όσων είχαν φτιάξει, τα παιδιά κατάφεραν να προμηθευτούν τα βότανα που χρειάζονταν για την κατασκευή του «Παραδείσου» τους.

Καθάρισαν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αυλής του Σχολείου τους και το περιέφραξαν με παλέτες που τους παραχώρησαν διάφορα καταστήματα της Μυτιλήνης, τις οποίες στη συνέχεια μπογιάτισαν, δίνοντας ο καθένας το δικό του «στίγμα».

Συνολικά 19 βότανα
Ο ίδιος ο κήπος είναι εντυπωσιακός και φέρει εξ ολοκλήρου την υπογραφή των παιδιών. Σε γραμμές που έχουν δημιουργηθεί με την απαιτούμενη απόσταση, προστατευμένα από ειδικές νάυλον μονωτικές μεμβράνες που συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους εξασφαλίζοντας μεγάλη οικονομία στο νερό και δεν επιτρέπουν στα αγριόχορτα να φυτρώσουν γύρω τους, έχουν φυτευτεί συνολικά 19 διαφορετικά είδη βοτάνων, τα φυντάνια για τα οποία τα έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές. Κάθε ένα από αυτά φέρει το δικό του ταμπελάκι με το όνομά του, ενώ σε ξεχωριστές θέσεις στον κήπο τα παιδιά φύτεψαν λουλούδια, όπως μαργαρίτες, φούλι, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα κ.ά., ενώ το χώμα που χρησιμοποίησαν, είναι το κομπόστ που είχαν φτιάξει πέρυσι.

«Τα παιδιά εργάστηκαν σκληρά για τρεις ολόκληρους μήνες, ερχόμενα στο Σχολείο κατά ομάδες κάθε απόγευμα και παραμένοντας μέχρι να νυχτώσει», λέει ο κ. Φεργαδιώτης. «Είναι ενθουσιασμένα με τα όσα έχουν φτιάξει, ορισμένα έχουν προσφερθεί να φροντίζουν τον κήπο και το καλοκαίρι. Όσο για το μέλλον, ενδέχεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια, δημιουργώντας ίσως ένα σιντριβανάκι στην αυλή του Σχολείου, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να συνεργαστούμε με τη μονάδα των Αρχανών, για να παράγουμε τα δικά μας αιθέρια έλαια.»

Τον Ιούλιο τα βότανα

Μετά τις 10 Ιουλίου επιτρέπεται η κοπή και συλλογή του μελισσοκομικού φυτού «Μπιτόνικα» ή «Σιδερίτης». Αυτό προβλέπει απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή. Οι συλλέκτες δε θα πρέπει να εκριζώνουν το φυτό και δε θα πρέπει να αφαιρούν τους βλαστούς από κάθε φυτό

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey