Συμμετοχή του Γυμνασίου Θερμής στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «U4Energy»

Φτιάχνοντας κιμωλίες από… χρησιμοποιημένο λάδι

24/05/2012 - 15:07

Στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «U4Energy» θα πάρουν μέρος οι μαθητές του Γυμνασίου Θερμής. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους και θέλοντας να ενημερωθούν για τη διαχείριση της ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησής της, προτείνουν μια διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, με χρήση οικιακού λαδιού και με αποτέλεσμα… κιμωλίες.

Στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «U4Energy» θα πάρουν μέρος οι μαθητές του Γυμνασίου Θερμής. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους και θέλοντας να ενημερωθούν για τη διαχείριση της ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησής της, προτείνουν μια διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, με χρήση οικιακού λαδιού και με αποτέλεσμα… κιμωλίες.

Ο «U4Energy» είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σχετίζεται με την ενεργειακή εκπαίδευση. Σε αυτόν συμμετέχουν σχολεία απ’ όλη την Ευρώπη, που μοιράζονται και συγκρίνουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, παροτρύνοντας έτσι το ένα το άλλο.

Η διαδικασία
Ο καθηγητής Φυσικής του Γυμνασίου Θερμής Γιώργος Ρούγγος θέλησε να παροτρύνει κι αυτός τους μαθητές του να πάρουν μέρος. Ο ίδιος πραγματοποίησε επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, όπως η ΔΕΗ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να ενημερώσει και να ενημερωθεί σχετικά, κι «έπιασε» δουλειά με τα παιδιά, με σκοπό να προτείνουν μαζί στο Διαγωνισμό έναν τρόπο παραγωγής ενέργειας και μια διαδικασία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα.

Τι κάνει η ομάδα του Γυμνασίου Θερμής; Αναμειγνύει το χρησιμοποιημένο λάδι με αλκοόλη και λίγο καυστικό νάτριο και το μετατρέπει σε βιοπετρέλαιο, που όταν καίγεται παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Το τελευταίο, κατά την καύση, διαβιβάζεται σε διάλυμα υδροξειδίου του ασβεστίου και παράγει ασβεστόλιθο, που μαζί με το γύψο είναι το κυριότερο συστατικό της κιμωλίας. Έτσι, από το άχρηστο άφθονο χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο, φτάνουν να έχουν χρήσιμη για το σχολείο κιμωλία, έχοντας εν τω μεταξύ παραγάγει ενέργεια με το δικό τους τρόπο.

Κιμωλία φτιαγμένη από… λάδι κουζίνας; Οι μαθητές του Γυμνασίου Θερμής ξέρουν πώς γίνεται

«Δεν πρόκειται για μια καινοτομία δική μας, ωστόσο το διαμορφώσαμε στο πλαίσιο του μαθήματος, ώστε να το στείλουμε στο Διαγωνισμό», σημειώνει ο κ. Ρούγγος. «Οι μαθητές απορροφούν πολύ εύκολα τη γνώση όταν έχει να κάνει με θέματα από την καθημερινή τους ζωή. Τους ενδιαφέρει πολύ να συμμετάσχουν και να δράσουν. Έχουμε ενημερώσει και τους γονείς, αλλά και την τοπική κοινωνία για τη σημασία της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα, ενώ έχουμε δείξει τη δουλειά μας και σε Αμερικανούς φοιτητές που έχουν έρθει στο Σχολείο μας, από το State Michigan University.»

Βραβεύσεις σε δύο στάδια
Οι «μικροί φυσικοί» του Γυμνασίου Θερμής έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31 του μήνα να υποβάλλουν την εργασία τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος, www.U4energy.eu/, μαζί με όλα τα στοιχεία της δουλειάς τους, ένα σχέδιο μαθήματος και σχετικές φωτογραφίες.

Οι βραβεύσεις περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες (Καλύτερα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας, Καλύτερες εκπαιδευτικές δράσεις για αποτελεσματική χρήση ενέργειας και

Καλύτερη σχολική καμπάνια για καλή ενεργειακή χρήση) και θα γίνουν σε δύο στάδια. Πρώτα θα γίνει η επιλογή σε εθνικό επίπεδο, κατά την οποία το Γυμνάσιο Θερμής θα έχει να διαγωνιστεί με άλλα σχολεία της Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Νοέμβριο.

Εφόσον επιλεγεί, το ίδιο και άλλα δυο ελληνικά σχολεία θα πάρουν μέρος στο Διαγωνισμό που γίνεται σε διεθνές επίπεδο, σε μια ιδιαίτερα επίσημη τελετή βράβευσης που θα γίνει στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey