FOLLOW US

Οικονομία

  • Κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους της «Τοξότης» του έργου «Καλλονής - Σιγρίου» με υπόμνημά τους προς κάθε αρμόδιο Πάνω από 350.000 ευρώ τα δεδουλευμένα τους, με την ευθύνη της αποπληρωμής τους να έχει μετατραπεί σε… «μπαλάκι» μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιριών
«Υπάρχουμε και εμείς», λένε οι εργαζόμενοι!

Τη στιγμή που ξεκινούν οι διαδικασίες μετάβασης στο νέο καθεστώς, κατά το οποίο η εταιρία ΑΚΤΩΡ θα υποκαταστήσει την φανερά αδύναμη να εκτελέσει το έργο εταιρία «Τοξότης», οι 29 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 8 του Απρίλη, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών ύψους 350.000 ευρώ από την εταιρία συμφερόντων Καλογρίτσα, βγαίνουν δυναμικά μπροστά, απαιτώντας διευθέτηση και του δικού τους πολύ σοβαρού ζητήματος. Με την απόφαση (έστω σιωπηρής) αντικατάστασης της αναδόχου εταιρίας του έργου του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 35 εκ. ευρώ, οι εργαζόμενοι, ακούγοντας μέσα στην εβδομάδα αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το ποιος τελικά θα αναλάβει να τους αποπληρώσει, πήραν την απόφαση να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους πια και σε πολιτικό επίπεδο. Ζητώντας εκτός από την παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών που γνωρίζει εδώ και καιρό το ότι οι εργαζόμενοι απέχουν από τις εργασίες και εκείνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του δήμου Λέσβου και τους βουλευτές του νομού. «Σας καλούμε όπως λάβετε υπόψη τα ανωτέρω, κατά τις διαδικασίες για την εκ νέου ανάθεση του έργου και όπως μας παράσχετε άμεσα σχετική ενημέρωση προς άρση της εργασιακής ανασφάλειας και της κατάφορης παραβίασης των εργασιακών μας δικαιωμάτων», γράφει το σχετικό υπόμνημα των εργαζομένων.

 

Εικοσιεννιά (29) εργαζόμενοι, με οφειλές που αγγίζουν τις 350.000 ευρώ, με κάποιες από αυτές να χρονολογούνται από την εποχή που εκτελούνταν ένα άλλο οδικό έργο στη Λέσβο, εκείνο της παράκαμψης «Λαγκάδας» στο Πλωμάρι, από τις 8 του Απρίλη, έχουν σταματήσει τις εργασίες, προσφεύγοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα τους. Με μισθούς ακόμα και άνω των 10 μηνών, οι εργαζόμενοι αυτοί, διαβάζουν εδώ και μήνες τις φαινομενικά θετικές εξελίξεις για την υλοποίηση του έργου, (όπως την υπογραφή πρόσθετης σύμβασης τον Γενάρη), μαθαίνουν για τις δύο τελευταίες πληρωμές λογαριασμών του έργου (ύψους 800.000 ευρώ), αλλά δεν βλέπουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους.

 

«Μπαλάκι» μεταξύ των δύο εταιριών

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις «υπευθύνων» και «εκπροσώπων» της εταιρίας «Τοξότης» ότι θα πληρωθούν κάποια χρήματα, όχι μόνο δεν είδαν να αλλάζει τίποτα, αλλά τελευταία, από τη στιγμή που έσκασε η είδηση της αντικατάστασης της αναδόχου εταιρίας του έργου, εισπράττουν και αντιφατικά μηνύματα. Άλλα που θέλουν την εταιρία ΑΚΤΩΡ που φαίνεται να μπαίνει στο έργο, να αναλαμβάνει και την αποπληρωμή τους και άλλα που εμφανίζουν την εταιρία «Τοξότης», μέχρι και να διαψεύδει το ότι πρόκειται να «βγει» από το έργο. Έτσι οι ίδιοι, βλέποντας πως ακόμα και με τη παύση των εργασιών από μέρους τους, στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Βορείου Αιγαίου, δεν ίδρωσε κανενός υπευθύνου το… αυτί, απαιτούν πια από όλους τους εμπλεκομένους να δοθεί λύση, τόσο ως προς την εργασιακή τους ανασφάλεια, όσο και ως προς το εργασιακό τους μέλλον στο έργο. Αφού πολλοί εξ αυτών, επιθυμούν να τελειώσουν το έργο, είτε αυτό αναληφθεί από την ΑΚΤΩΡ είτε όχι.

 

«Υπάρχει κράτος πρόνοιας και δικαίου»

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτές τις μέρες είναι η υποκατάσταση της κοινοπραξίας "ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. -ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Ε. ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ" με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ αφήνοντας στο περιθώριο τους εργαζόμενους που είναι μήνες απλήρωτοι και αγνοώντας την περαιτέρω πορεία τους», λένε στο «Ε» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και έναν μήνα και συνεχίζουν: «Σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και οι θέσεις εργασίας είναι δυσεύρετες, οι εργαζόμενοι της εν λόγω εταιρείας βρισκόμαστε ξεκρέμαστοι ακούγοντας μόνο απλές διαβεβαιώσεις για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, χωρίς έμπρακτα να αποδεικνύεται τίποτα και χωρίς να γνωρίζουμε για την εργασιακή μας εξέλιξη. Σε μια νησιωτική περιοχή με χιλιάδες προβλήματα, υλοποιείται ένα τόσο μεγάλο έργο που θα μπορούσε να δώσει ανάσα ζωής σε δεκάδες οικογένειες εντούτοις συμβαίνει το αντίθετο. Τελικά υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη μας; Υπάρχει κράτος πρόνοιας και δικαίου; Πέρα από το προφανές ενδιαφέρον για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου, υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται και για το έμψυχο υλικό που υλοποιεί αυτό το έργο; Ενδιαφέρεται κανείς για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους που είναι απλήρωτοι και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά»;

 

 

Το υπόμνημα των εργαζομένων

 

Σε υπόμνημά τους τώρα που έστειλαν χθες τόσο προς το Υπουργείο Υποδομών, όσο και προς το πολιτικό προσωπικό της Λέσβου, οι εργαζόμενοι γράφουν: «Εξαρχής η απασχόλησή μας δεν εξελίχθηκε ομαλά από υπαιτιότητα της εργοδότριας, συνιστάμενη σε συνεχείς  καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών μας, με αποκορύφωμα την ολοσχερή παύση καταβολής αυτών, ώστε επί πολλούς μήνες να παραμένουμε απλήρωτοι, εξακολουθώντας, παρά ταύτα, να προσερχόμαστε και να παρέχουμε την εργασία μας κανονικά,  προς υλοποίηση του έργου.

Παρά δε τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της ως άνω εταιρείας (ψευδείς όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων), ουδέποτε λάβαμε τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές μας, αναγκαζόμενοι ως έσχατο μέσο, να ασκήσουμε το δικαίωμα της επίσχεσης από την παροχή της εργασίας μας αρχής γενομένης από 08/04/2018, με σχετική δήλωσή μας κατατεθείσα στην Επιθεώρηση Εργασίας και κοινοποιηθείσα στην εργοδότρια εταιρεία.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε περί της κατάθεσης σχετικής αίτησης υποκατάστασης από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου για την ανάληψη εξακολούθησης κατασκευής του έργου.

 Με την παρούσα μας επιθυμούμε να θέσουμε υπόψιν των αρμοδίων υπηρεσιών σας ότι εξακολουθούμε να παραμένουμε απλήρωτοι, παρά το γεγονός ότι, όπως επίσης πληροφορηθήκαμε, πρόσφατα η εργοδότρια εταιρεία μας έλαβε εκ νέου χρηματοδότηση ύψους 400.000€ για το έργο, με βάση την πρόοδο των εργασιών επιτευχθείσα χάρη στη δική μας εξακολούθηση παροχής απλήρωτης εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατέβαλε ούτε 1 ευρώ σε εμάς τους επί μήνες απλήρωτους εργαζομένους της και ενώ η ίδια μας έχει περιάγει σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Έκτοτε παραμένουμε μετέωροι, καθότι δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια για την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών μας και την τύχη των εργασιακών μας σχέσεων.  Για τους λόγους αυτούς και εφιστώντας την προσοχή σας στην κατάσταση ένδειας στην οποία έχουμε περιέλθει, ΖΗΤΟΥΜΕ όπως υπό την ιδιότητά σας ως Αναθέτουσα Αρχή, υπόχρεη για τον έλεγχο τήρησης των υποχρεώσεων εκ της εργατικής νομοθεσίας από μέρους του αναδόχου, μεριμνήσετε για την πλήρη και άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών μας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσμενείς συνέπειες από την υπαίτια και παράνομη αντισυμβατική συμπεριφορά της εργοδότριας εταιρείας μας, μη υφισταμένης άλλης οδού ικανοποίησης των αξιώσεών μας, με δεδομένο το αναξιόχρεο της εργοδότριας, καθώς και για την εξακολούθηση απασχόλησής μας στο ως άνω έργο, ώστε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και να μην απολέσουμε τη μοναδική πηγή βιοπορισμού ημών και των οικογενειών μας.  Ζητούμε όπως συνεκτιμήσετε ότι, προκειμένου να επιτευχθεί το τελευταίο, εύλογο και δίκαιο είναι είτε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία μας από την αρχική μας πρόσληψη στην ως άνω εργοδότρια, είτε να καταγγελθούν οι συμβάσεις εργασίας μας με ταυτόχρονη καταβολή της αναλογούσας νόμιμης αποζημίωσης και να συναφθούν νέες συμβάσεις εργασίας με το νέο εργοδότη…».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 14:40
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top