Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ο κάμπος της Ανεμώτιας Ο κάμπος της Ανεμώτιας Φωτογραφία Αρχείου : Ιγνάτης Τσικνής

Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα στην Ανεμώτια

27/09/2022 - 09:30

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα στην Ανεμώτια, στις 01-02 Οκτωβρίου 2022.

Οι εργασίες εγκατάστασης του νέου βιολογικού αμπελώνα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ” ολοκληρώνονται με το μπόλιασμα 1.200 υποκειμένων αμπέλου και τη διοργάνωση ενός Βιωματικού Εργαστηρίου Μπολιάσματος Αμπελώνα, στις 01-02 Οκτωβρίου 2022, στην Ανεμώτια Λέσβου.

Πρόκειται για το τρίτο βιωματικό εργαστήριο στην πορεία εγκατάστασης του αμπελώνα και για ακόμη μια φορά προσδοκούμε αρκετά. Αφού φυτέψαμε τα «άγρια» υποκείμενα αμπέλου, αφού γνωρίσαμε τα αναγκαία για την προετοιμασία του εδάφους, την επιλογή των υποκειμένων και  φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον τεχνικές περιποίησης του αμπελότοπου, ήρθε η ώρα να μπολιάσουμε το αμπέλι μας για να γίνει παραγωγικό. Κλήματα από αμπέλια της ευρύτερης περιοχής, τεσσάρων διαφορετικών γηγενών ποικιλιών, έχουν ήδη επιλεγεί και ελεγχθεί. Με αυτά, τα ντόπια και από χρόνια προσαρμοσμένα στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες κλήματα, θα εμβολιάσουμε τα «άγρια αμπέλια».  

Και μαζί μ΄αυτά κι εμείς θα ανταλλάξουμε μεταξύ μας «μπόλια». Προσδοκούμε δυο ημέρες έκθεσης, επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, εκδήλωσης συναισθημάτων και μοιράσματος. Θα «εμβολιαστούμε» με νέες προσλαμβάνουσες και εμπειρίες για να θα γίνουμε κι εμείς ανθεκτικότεροι, περισσότερο δημιουργικοί και μια δόση πιο … ανεκτικοί.

Συμμετοχές και πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι της Λέσβου, επαγγελματίες, αγρότες, μέλη συλλογικοτήτων, φοιτητές, εθελοντές.

Το εργαστήριο θα είναι διήμερο και θα περιλαμβάνει πρακτική εργασία στο μπόλιασμα υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις σχετικές με τη σημασία και τη διαδικασία του εμβολιασμού, τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών της αμπέλου.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ και 1 ώρα από την Μυτιλήνη και 15 χλμ και 20 λεπτά από την Καλλονή).

Σάββατο,  01/10/2022

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Συνάντηση - Δημιουργία Ομάδων - Γνωριμία

10.00-13.00: Εμβολιασμός «άγριων» υποκειμένων αμπέλου

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30-15.30: Διαλέξεις – Συζήτηση

15.30: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Κυριακή, 02/10/2022

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Συνάντηση - Δημιουργία Ομάδων - Γνωριμία

10.00-13.00: Εμβολιασμός «άγριων» υποκειμένων αμπέλου

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30- 15.30: Διαλέξεις – Συζήτηση

15.30-16.00: Απολογισμός-Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης

16.00-16.30: Μετακίνηση στο οινοποιείο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας

16.30-17.00: «Θέατρο του βουνού … Αλλιώς»

17.00: Ψησίματα, κρασί και αποστάγματα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. συνοδεία μουσικής στον αύλειο χώρο του οινοποιείου

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ                

Χρήστος Χατζηλίας - Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Τί είν' αυτό που μας ενώνει;» - Γνωριμία και σύνδεση της Ομάδας με βιωματικό παιχνίδι, κατά την έναρξη του εργαστηρίου.

Κατερίνα Φουντή, Άννα Μαρία Χαντζή, Βέρα Κωφοπούλου & Χρήστος Χατζηλία, Εκπαιδευτικοί: «Θέατρο του Βουνού.... Αλλιώς» - Ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός ανατροφοδότησης. Μέσα από έναν ομαδικό συνεργατικό, θεατρικό αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν κινησιολογικά και λεκτικά τις εντυπώσεις τους από το βιωματικό εργαστήριο.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Σάββατο, 01/10/2022

Κάλλια Μηλιορέλη, Περιβαλλοντολόγος, MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Εθελόντρια: «Ανασκόπηση των δράσεων του προγράμματος φύτευσης βιολογικού αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών»

Έφη Σιαλευρή, Κινηματογραφίστρια: «Η δημιουργία του πειραματικού αμπελώνα πίσω από την κάμερα» - Προβολή σποτ με τα βιωματικά εργαστήρια ξερολιθιάς και φύτευσης αμπελώνα

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Πολλαπλασιασμός της αμπέλου με εμβολιασμό»

Qemal Hoxha, Εμβολιαστής: «Τα μικρά μυστικά του μπολιάσματος»

Κυριακή, 02/10/2022

Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου:

«Η καλλιέργεια του εδάφους – Συστήματα μειωμένης εδαφοκατεργασίας»

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Η φυτοπροστασία της αμπέλου»

Μιχάλης Μαρμάρου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας: «Ένα ταξίδι προς την αλλαγή του παραδείγματος»

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Την Κυριακή, το 3ο βιωματικό εργαστήρι θα κλείσει με τις μουσικές του Μάνου Σιμιτσή και του συγκροτήματός του (Μάνος Σιμιτσής: κιθάρα-φωνή, Σπούλος Αντώνης: πιάνο-φωνή, Μπάλιακας Γιάννης: Μπουζούκι).

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα, μπορούν  να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. https://ifestio-anemotias.com.

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής θα έχει σταλεί μέχρι τις 29/09/2022.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Οι διοργανωτές  παρέχουν τον βασικό εξοπλισμό για το μπόλιασμα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα και ανθεκτικά ρούχα και υποδήματα εργασίας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ COVID 19

Θα εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης CΟVID-19 που θα ισχύουν την περίοδο του εργαστηρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey