Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων των νησιών μας μένει απέξω

Τζούφιο το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού

01/06/2021 - 20:59 Ενημερώθηκε 02/06/2021 - 16:25

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα κάποια πρώτα στοιχεία αναφορικά με τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα ο πλήρης οδηγός του προγράμματος, το Υπουργείο  έδωσε κάποια πρώτα στοιχεία που προφανώς βασίζονται στην έγκριση που έλαβε το πρόγραμμα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση βεβαίως την αντίστοιχη πρόταση από Ελληνικής πλευράς.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Με βάση την επίσημη αυτή πρώτη ενημέρωση, το πρόγραμμα έχει διαθέσιμους πόρους 350 εκατομμύρια Ευρώ και σε αυτό εντάσσονται κατ’ αρχήν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

Η δωρεάν επιδότηση που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν ανέρχεται στο 5% του τζίρου τους το 2019 για τα καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) και 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου.

Βασικές προϋποθέσεις ένταξης είναι:

α) ο κύριος κωδικός  δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα να ανήκει σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες

β) Να υπάρχει μείωση του τζίρου το 2020  σε σχέση με το 2019 τουλάχιστον 30%  και

γ) Να διατηρούσαν οι προς ένταξη επιχειρήσεις κατά το έτος 2019 μία τουλάχιστον πλήρη θέση εργασίας (ΕΜΕ) !!!!!!

Και ενώ οι δυο πρώτες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και αυτονόητες,  η τρίτη προϋπόθεση δείχνει ότι οι παράγοντες του Υπουργείου και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είτε εμπαίζουν συνειδητά τους μικροεπαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών είτε ζουν στο δικό τους κόσμο!

Τι σημαίνει μια πλήρης θέση εργασίας (ΕΜΕ)

Μια πλήρης θέση εργασίας (ΕΜΕ στην επίσημη γλώσσα των οικονομολόγων) σημαίνει πρακτικά ότι σε μια επιχείρηση απασχολήθηκε ένας ή περισσότεροι εργαζόμενοι, οι οποίοι στη διάρκεια του έτους εργάσθηκαν και πληρώθηκαν οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, αθροιστικά,  300 πλήρη ημερομίσθια. Και ενώ η ύπαρξη μιας πλήρους θέσης εργασίας ακόμα και για μικρές σχετικά επιχειρήσεις που λειτουργούν σε διάφορους κλάδους της οικονομίας καθ’  όλη τη διάρκεια του έτους είναι αναμενόμενη, ας δούμε γιατί κάτι τέτοιο είναι από αρκετά έως πολύ δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχιακών επιχειρήσεων όπως είναι αυτές του τουρισμού. Πολύ περισσότερο δε όταν μιλάμε για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που δεν αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Στους οποίους κορυφαίους προορισμούς ασφαλών δεν συγκαταλέγονται τα νησιά της δικής μας Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Για του λόγου το αληθές

Ας δούμε το θέμα με μερικά παραδείγματα. Οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων εκμεταλλεύονται  5 – 10 δωμάτια. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι την όποια λάτρα (καθαριότητα, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων κλπ) την αναλαμβάνει η οικογένεια του / της επιχειρηματία. Ας πάμε όμως και σε περισσότερα δωμάτια. Ας πούμε 15, 20 έστω 25; Θα χρειάζονται μία ίσως δύο κατά μέγιστο τρεις καθαρίστριες. Με πλήρες ωράριο; Ας το δεχτούμε κι αυτό. Με κατά μέγιστο 3 μήνες μέσο όρο μέγιστης πληρότητας για τα νησιά μας στις τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμα και επιχείρηση που απασχολεί εποχιακά τρία άτομα προσωπικό επί τρίμηνο, και πάλι δεν συγκεντρώνει μια πλήρη θέση εργασίας (ΕΜΕ). Αν  σκεφτεί τώρα ο καθένας την πραγματική κατάσταση που βιώνει στα νησιά μας από συγγενείς, φίλους, γνωστούς που εκμεταλλεύονται τουριστικές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι το πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού είναι κυριολεκτικά άνευ σημασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων τουλάχιστον στα νησιά μας.

Στο δια ταύτα

Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση στην πράξη των ξενοδοχείων, μικρών ή και μεγαλύτερων – που θα πάρουν και τη μερίδα του λέοντος από επιδοτήσεις-  ίσως  και για κάποιες περιοχές τουριστικής αιχμής (Μύκονο, Ρόδο, Κω, Σαντορίνη έστω και Κρήτη) όπου η σεζόν διαρκεί 6 μήνες και πάνω,  και αφήνει απέξω τις μικρές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές σε περιοχές που δεν βρίσκονται στο «μέτωπο» του τουρισμού.

Εδώ λοιπόν οφείλουν να κινηθούν δραστήρια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο οριζόντια και Πανελλαδικά,  όσο και τοπικά στις υποβαθμισμένες τουριστικά περιοχές, για να απαλειφθεί ο απαράδεκτος αυτός όρος για την ύπαρξη μιας πλήρους θέσης εργασίας που περιορίζει την εμβέλεια του προγράμματος στους ολίγους και στους – κατά κανόνα – έχοντες.

Και δεν θέλουμε να πούμε τι θα κάνουν οι Πανελλήνιας εμβέλειας φορείς, αναμένουμε όμως σκληρή και αποφασιστική διαμαρτυρία και αντίδραση από τους τοπικούς μας φορείς με πρώτη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με συμπαράσταση των Δήμων, των Επιμελητηρίων και των συλλόγων ιδιοκτητών ενοικιαζομένων  δωματίων για να μην μείνουν για μια ακόμα φορά οι τοπικές επιχειρήσεις να βλέπουν ….τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις να περνούν!

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey