Με σύμμαχο πια και τον Μητσοτάκη που μίλησε για πρώτη φορά για «προσπάθεια επαναφοράς του ΦΠΑ», αλλά και τον… Μοσχοβισί μέσω Γεννηματά και Ανδρουλάκη…

Το Συντονιστικό παίζει τα ρέστα του για ΦΠΑ!

08/05/2018 - 13:21

Ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί θεωρούν πως το περίφημο Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης για το Βόρειο Αιγαίο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες ακόμα και των πιο καλοπροαίρετων για κάτι πραγματικά καλό για τον τόπο, ήταν η κυνική… εξαφάνιση εκ μέρους του πρωθυπουργού του ζητήματος του μειωμένου ΦΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική του ομιλία δεν καταπιάστηκε ούτε έστω με την μακρινή προοπτική της «επαναφοράς ενός ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος» για τα νησιά, αλλά αντίθετα περιορίστηκε στη λογική της δικαιολόγησης της κατάργησης του ειδικού μέτρου (σ.σ. mail Χαρδούβελη και πίεση των θεσμών). Αποφεύγοντας ακόμα και να σχολιάσει ίσως (αν όχι να διαψεύσει) τη δεδομένη τοποθέτηση του Πιέρ Μοσχοβισί σε απάντησή του στον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη που άνοιξε πρόσφατα «παράθυρο» σε ενδεχόμενη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να ξανασυζητηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Στον απόηχο τώρα των όσων (δεν) είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης με νέα τοποθέτησή του ισχυρίζεται χωρίς περιστροφές ότι ο «πρωθυπουργός ψεύδεται για τον ΦΠΑ», ενώ το Συντονιστικό Φορέων, με τις δάφνες και του επιτυχημένου συλλαλητηρίου, εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαντλήσει τις πιθανότητες να κρατήσει τους μειωμένους συντελεστές, τουλάχιστον για τα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό, μέχρι το καλοκαίρι. Και για πρώτη φορά, στην επιδίωξή τους αυτή, οι τοπικοί φορείς φαίνεται να βρίσκουν ουσιαστική «πλάτη», αφού εκτός της έμμεσης (υπο)στήριξης του «Κινήματος Αλλαγής» και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης της συμπρωτεύουσας το σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά είπε δημόσια ότι «θα κάνει προσπάθειες για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιμεριστεί το βάρος του προσφυγικού». Κρατώντας δηλαδή «ζωντανή» την υπόθεση.

Για τον ΦΠΑ ο πρωθυπουργός από το Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που μίλησε την Πέμπτη ήταν ξεκάθαρος. Τον αναγνώρισε ως μία δανειακή υποχρέωση και προχώρησε προς το… Μεταφορικό Ισοδύναμο. «Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, βρήκαμε δεσμεύσεις που τις έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί και που μπήκαν στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών εξ αυτών από το περιβόητο mail Χαρδούβελη», είπε μεταξύ άλλων και ακόμα και για την προοπτική που λέγεται πως υπάρχει ενόψει 2020 και την φορολογική αναδιάρθρωση σε επίπεδο Ε.Ε., ή πολύ περισσότερο στο πλαίσιο του αφηγήματος της… ζωής της χώρας, μετά την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», ο πρωθυπουργός δεν έβαλε στο στόμα του κάτι το ευοίωνο για τον ΦΠΑ. «Από ‘κει και πέρα, έχοντας εξορθολογήσει τα δημόσια οικονομικά, έχοντας βάλει τη χώρα σε μια ρότα αναπτυξιακή, να μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε πολιτική και να βλέπουμε αδυναμίες, στρεβλώσεις, προβλήματα…», είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας (στην καλύτερη) για κάποιον που τον άκουσε, αυτό που θα ήθελε πραγματικά να ακούσει.

Μητσοτάκης: «Θα προσπαθήσω για την επαναφορά του ΦΠΑ»
Είτε όμως αυτή η «ντρίμπλα» Τσίπρα ήταν μία στροφή στον… ρεαλισμό και της αποφυγής δηλαδή μεγάλων λόγων που είπε παλαιότερα και υπαναχώρησε χωρίς αιδώ, είτε κάτι άλλο που αφορά τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι μπήκε μέσα στο σαββατοκύριακο σε διαδικασία να αρπάξει το γάντι. Και να δηλώσει σε μέσα της Θεσσαλονίκης που αυτές τις μέρες βρισκόταν -για πρώτη φορά- πως θα προσπαθήσει να επαναφέρει τον μειωμένο συντελεστή, τουλάχιστον στα νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό. «Πήγε και μίλησε εν μέσω προστασίας και όλο το νησί ήταν απέναντί του. Δεν πήγε σε ένα hot spot. Να μας πει τι; Ότι δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε λόγω των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι παρέλαβε έναν μειωμένο ΦΠΑ και τον αύξησε; Είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, δεν έχει να πει τίποτε στον λαό. Χρησιμοποιεί γλώσσα ακραία, τη χειρότερη πολιτική γλώσσα του μεταπολιτευτικού αυριανισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να δεσμευτεί για «προσπάθειες για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιμεριστεί το βάρος του προσφυγικού».

 

Ετοιμάζει αντεπίθεση το Συντονιστικό!
Μέσα σε αυτό το κλίμα και σε συνάρτηση με την μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου της περασμένης Πέμπτης, το Συντονιστικό Φορέων, σύσσωμο τούτη την φορά, εμφανίζεται πια αποφασισμένο να αναμετρηθεί με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τον ΦΠΑ. Και με σύμμαχο πια και την δήλωση Μητσοτάκη, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να αναγγείλει την επόμενη κίνηση των ενεργειών του. Που θα ανακοινωθούν πιθανότητα σήμερα ή αύριο στον Τύπο, με παράλληλη προσπάθεια από χτες να κλειστούν νέα ραντεβού με τα κόμματα για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους. Και πιο συγκεκριμένα με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, με στόχο να τους καταστήσουν καθοριστικούς «συμπαίκτες» στο «παιχνίδι» του ΦΠΑ για τα νησιά του προσφυγικού. «Μέχρι και την 1η Ιούλη, για εμάς είναι ζωντανή η υπόθεση και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και πιθανότητές μας», αρκέστηκε να πει ο Παναγιώτης Μπαρούτης, εκ του προεδρείου του Συντονιστικού Φορέων.

 

Ανδρουλάκης: «Ψεύδεται ο Τσίπρας με την αύξηση του ΦΠΑ»
Σύμμαχος βέβαια της «επιχειρηματολογίας» του Συντονιστικού, εκτός από την φρέσκια δήλωση Μητσοτάκη, είναι και η εδώ και δύο περίπου εβδομάδες τοποθέτηση του Πιέρ Μοσχοβισί. Την οποία εξασφάλισε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον ΦΠΑ από τη Μυτιλήνη, άμεσα αντέδρασε με δελτίο Τύπου: «Η πολιτική για να έχει προστιθέμενη αξία πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και σε κοινά αποδεκτά δεδομένα. Δημοκρατία σημαίνει, μεταξύ άλλων, και σεβασμός στην πραγματικότητα», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Δυστυχώς στην χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού είχαμε ένα ακόμα παράδειγμα όπου αυτή η αρχή δεν τηρήθηκε. Ο κ. Τσίπρας συνελήφθη για ακόμη μια φορά ψευδόμενος καθώς, αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά από την 1η Ιουλίου, έριξε αδίκως τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε από τη Λέσβο για τον ΦΠΑ: “Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε. Δεσμεύσεις που έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, δεσμεύσεις που έβαλαν άλλοι στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών με το περίφημο «mail Χαρδούβελη». Και κάποιοι που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 έλεγαν ναι και πάλι ναι σ’ αυτές τις δεσμεύσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια και ξέροντας ότι είναι άδικες πολλές φορές, αλλά με έναν στόχο. Να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά και να βγούμε καθαρά από αυτό το πρόγραμμα”. Πρόκειται περί ψεύδους καθώς την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015, έπειτα από την 17ωρη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Παράλληλα, έπειτα από ερώτηση μου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί κατηγορηματικά είχε απαντήσει ότι ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την μείωσή του».

Τι είχε πει ο Μοσχοβισί
Υπενθυμίζοντας μάλιστα επί λέξει το τι είχε πει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Μοσκοβισί: «Το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ. Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές». Για να καταλήξει τελικά ο κ. Ανδρουλάκης στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας «για ακόμη μια φορά παραπλανά τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους σκληρά δοκιμαζόμενους κατοίκους των νησιών που έχουν υποστεί πολλαπλές απώλειες στα εισοδήματά τους όχι μόνο λόγω της οικονομικής αλλά και λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey