FOLLOW US

Οικονομία

  • Ο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου» καινοτομεί με τους βιολογικούς ορεινούς αμπελώνες
Το «Δάφνις και Χλόη» έγινε βιολογικό

Στις εγκαταστάσεις του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου» αυτές τις μέρες εμφιαλώνονται τα κρασιά «Δάφνις και Χλόη» που παράχθηκαν από βιολογικά σταφύλια του 2016. Οι ιδιόκτητοι ορεινοί αμπελώνες της επιχείρησης στο Μεγαλοχώρι του Πλωμαρίου και τον Καριώνα της Γέρας έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί εδώ και πέντε χρόνια. Φέτος πιστοποιήθηκε για την εμφιάλωση κρασιού από σταφύλια βιολογικής γεωργίας και το οινοποιείο της επιχείρησης, που βρίσκεται στην περιοχή του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Ο αμπελώνας του Μεγαλοχωρίου είναι διαμορφωμένος σε αμπελοπεζούλες, απαραίτητες για να συγκρατηθεί το χώμα στα επικλινή εδάφη της περιοχής. Σε αυτόν καλλιεργούνται οι ποικιλίες «Μαντηλαριά», «Βάψα» και «Φωκιανό», από τις οποίες παράγεται το ερυθρό βιολογικό «Δάφνις και Χλόη». Ο Πρόδρομος Πατερέλλης σημειώνει: «Χρησιμοποιούμε ως βάση για το συγκεκριμένο κρασί τη “Μαντηλαριά”, γι’ αυτό και συμμετέχει σε ποσοστό 60%. Η “Μαντηλαριά” είναι μια δύστροπη ποικιλία κρασοστάφυλων, πολύ γνωστή στα νησιά του Αιγαίου, που για να τιθασευτούν τα γευστικά της χαρακτηριστικά πρέπει να συνδυαστεί με άλλες ποικιλίες. Η “Βάψα”, τοπική ποικιλία που δίνει βαθύ κόκκινο χρώμα στο κρασί, και το “Φωκιανό”, τοπική ποικιλία που ήρθε στο νησί από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, συμμετέχουν σε ποσοστό 20% το καθένα. Ο συνδυασμός αυτός δίνει ένα έντονο κόκκινο χρώμα, με αρώματα μικρών άλικων φρούτων και μπαχαρικών και μεγάλης διάρκειας επίγευση».

 

Και λευκό βιολογικό

Το λευκό βιολογικό «Δάφνις και Χλόη» παράγεται από τα σταφύλια που τρυγιούνται στην περιοχή του Καριώνα, στο δεύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα της επιχείρησης. Πρόκειται για έναν ορεινό αμπελώνα στη δυτική πλευρά του κόλπου της Γέρας. «Η βασική ποικιλία αυτού του κρασιού είναι το “Ασύρτικο”, που συμμετέχει στο τελικό προϊόν σε ποσοστό 70%, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με το “Αθήρι”, που συμμετέχει σε ποσοστό 25%. Επίσης, χρησιμοποιούνται και σταφύλια από την ποικιλία “Φωκιανό” σε ποσοστό 5%», αναφέρει η Κλεοπάτρα Πατερέλλη.

Τα δύο αδέλφια σημειώνουν πως προχώρησαν στην παραγωγή κρασιών από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας διότι το ζητούσαν οι πελάτες του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου» στις ΗΠΑ.

 

Εξαγωγές σε ΗΠΑ και Κίνα

Η επιχείρηση εδώ και αρκετά χρόνια κάνει συστηματικές προσπάθειες να καθιερωθεί στην αγορά των ΗΠΑ και της Κίνας, αξιοποιώντας ένα κοινοτικό πρόγραμμα προώθησης του κρασιού σε τρίτες χώρες. Στην προσπάθεια αυτήν συνεργάζεται με την εταιρεία «Μεθυμναίος Οίνος», που έχει το οινοποιείο και τα αμπέλια της στην περιοχή των Χιδήρων στη δυτική Λέσβο. Τα δύο οινοποιεία του νησιού «ανοίγουν» τις πόρτες των αγορών του εξωτερικού κάτω από την ονομασία «Λέσβιος Οίνος».

Πρόσφατα οι δύο επιχειρήσεις έλαβαν έγκριση για ένα νέο πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων τους σε τρίτες χώρες. Από τον αρχικό σχεδιασμό αφαιρέθηκαν η Τουρκία και η Ρωσία που ήταν στις αγορές στόχους, καθώς στην πρώτη έχουν επιβληθεί πολύ υψηλοί δασμοί για τα αλκοολούχα προϊόντα και στη δεύτερη έχουν θεσπιστεί περιοριστικοί όροι στις εισαγωγές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι συνεχίζεται η προσπάθεια προώθησης των κρασιών στις ΗΠΑ και την Κίνα και προσδιορίστηκαν ως νέες αγορές στόχοι η Ελβετία και η Ινδία.

Συνολικά αυτές τις μέρες θα παραχθούν 24.000 φιάλες, 12.000 φιάλες με ερυθρό και άλλες τόσες με λευκό. Οι μισές θα είναι των 750 ml και οι υπόλοιπες των 187 ml.

Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 09 Μαΐου 2017 13:22
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top