FOLLOW US

Οικονομία

  • Τρεις γυναίκες που αξιοποιούν το Airbnb στο νησί, μιλούν στο «Ε» για τις δικές τους «εμπειρίες»
Το Airbnb ήρθε και στη Λέσβο και αλλάζει τα δεδομένα

Το Airbnb είναι μια επιχειρηματική ιδέα που εμφανίστηκε το 2008. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο στην οποία μπορείς να γραφτείς είτε για να δηλώσεις ότι έχεις διαθέσιμο προς ενοικίαση έναν χώρο στον οποίο μπορείς να φιλοξενήσεις προσωρινά έναν ταξιδιώτη, είτε για να αναζητήσεις ένα χώρο όπου θα μείνεις στο επόμενό σου ταξίδι.

Και στο νησί της Λέσβου η πλατφόρμα του Airbnb έχει φέρει νέα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο, αφού πολύς κόσμος που αναζητεί την ενοικίαση καταλύματος, με αυτόν τον τρόπο, έρχεται εκτός από τουρισμό και για εργασία ή σπουδές. Η καινούρια μορφή αυτή ενοικίασης κατοικιών έχει εισχωρήσει και στην ντόπια κουλτούρα, αφού με μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα μπορείς να βρεις πάνω από 300 σπίτια διαθέσιμα σε όλο το νησί. Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα αφενός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αφετέρου λόγω της νέας «μανίας» που έφερε το ίντερνετ. Έτσι, όταν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να μείνει σε ένα μέρος για μικρό χρονικό διάστημα, γενικά προτιμάει να απολαμβάνει την άνεση ενός σπιτιού έχοντας όμως και διάφορες άλλες απαιτήσεις από τον χώρο που θα τον φιλοξενήσει, για το διάστημα που επιθυμεί να μείνει στο νησί.

Μιλούν για τις δικές τους παραστάσεις

Το «Ε» μίλησε με ιδιοκτήτες-hosts που διαθέτουν τα σπίτια τους ή τα εξοχικά τους μέσω Airbnb τον καιρό που δεν τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Σύμφωνα με την κ. Μαρία το προφίλ των ατόμων που ενοικιάζουν τα σπίτια τους είναι άτομα που έρχονται για επαγγελματικούς λόγους, μαθητές για σπουδές, για να δουν δικά τους πρόσωπα που εργάζονται στο νησί και επιπλέον για διακοπές. Σύμφωνα με την κ. Κατερίνα οι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν διακοπές μέσω Airbnb είναι ανοιχτόμυαλοι και δεν περιορίζονται στο κατεστημένο. Έχουν μια κουλτούρα και σέβονται το χώρο που τους φιλοξενεί. Επιπλέον οι τουρίστες που αποφασίζουν να κάνουν διακοπές σε ένα νησί και σε έναν τόπο που δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός, σαφώς και ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα απρόσωπο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Μιλώντας με μια άλλη κυρία που ενοικιάζει μέσω του Airbnb, την κ. Μυρσίνη, μας μετέφερε την εικόνα από τη δική της «πελατεία», λέγοντας: «Στην πλειοψηφία τους είναι εθελοντές που έρχονται στην Λέσβο από διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως Αμερική και με δικά τους έξοδα για να συμμετάσχουν σε δράσεις στο νησί για την ανθρωπιστική κρίση και να συνεισφέρουν. Ακόμα κυβερνητικοί υπάλληλοι που επίσης έρχονται εδώ για το προσφυγικό, όπως ακόμα και άτομα που έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έρχονται για προσωρινή διαβίωση, φοιτητές για το μεταπτυχιακό τους, ή ακόμα και καθηγητές.»

Φέρνει εισόδημα

Σύμφωνα με τις παραπάνω κυρίες που συνομιλήσαμε, η ένταξή τους στην εν λόγω πλατφόρμα, έχει ενισχύσει το εισόδημά τους, όπως και γενικότερα την οικονομία του νησιού. Η κα Μαρία είπε: «Με έχει βοηθήσει οικονομικά και μακροπρόθεσμα ευελπιστώ και σε κάτι καλύτερο. Όσον αφορά το νησί σίγουρα επωφελείται η οικονομία του δεδομένου ότι υπάρχουν επισκέψεις και συνεπώς καταναλωτισμός και κινητικότητα». Ενώ η κ. Μυρσίνη συμπλήρωσε πως όχι μόνο δεν την βοήθησε απλά, αλλά πως ήταν η μοναδική της λύση. «Χρειαζόμουν να έχω ευελιξία στον χρόνο μου για να μπορώ να ταξιδεύω, αφού ο σύζυγός μου βρίσκεται στην Αμερική αυτή τη στιγμή. Ακόμα, όσον αφορά το νησί, φυσικά βοηθάει αφού δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν εδώ προσωρινά να έχουν μόνιμη διαβίωση και παράλληλα την άνεση ενός σπιτιού που αν δεν την είχαν δεν θα ερχόντουσαν».

Κυρίως από το εξωτερικό

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ενοικιάσουν μέσω Airbnb, προέρχονται πιο πολύ από το εξωτερικό σύμφωνα με τις ίδιες. «Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύω ότι ο Έλληνας δεν είναι ακόμη έτοιμος να κάνει διακοπές αυτού του είδους, αν και οι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει να νοικιάζουν καταλύματα μέσω Airbnb γιατί είναι οικονομικότερη λύση» τονίζει η κ. Κατερίνα, ενώ η κ. Μυρσίνη υποστηρίζει πως οι έλληνες που έχουν ενοικιάσει τα διαμερίσματα της έχουν έρθει πιο πολύ για θρησκευτικό τουρισμό ή για σπουδές.

Επιπλέον να σημειωθεί πως αυτό που φαίνεται σαν γενική διαφορά του Αirbnb της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με την κ. Μυρσίνη, είναι πως στο εξωτερικό είναι πιο αυστηρά τα πράγματα στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, υπάρχει χρονικό όριο στο διάστημα που μπορεί να ενοικιαστεί ένα διαμέρισμα, όπως και στον αριθμό των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας που μπορούν να είναι υπό ενοικίαση παράλληλα. Οπότε αυτοί οι περιορισμοί αυτόματα ελαχιστοποιούν την διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων, κάτι που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη και πιο ελεύθερη η ενοικίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 15:47
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top