FOLLOW US

Οικονομία

  • Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν για το 2018, σε ότι αφορά τις πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό
Θετικός απολογισμός, γεννά προσδοκίες

Ελπιδοφόρα ήταν η φετινή τουριστική σεζόν, αναφορικά με τις πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, αφού η Λέσβος κατάφερε να καταγράψει ανοδικές τάσεις, αφήνοντας πίσω της την προηγούμενη «καταδικαστική» για πολλούς διετία, όταν το τουριστικό προϊόν του νησιού μας υπέστη ολική καθίζηση λόγω του προσφυγικού.

Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη Λέσβο κατέγραψαν σημαντική αύξηση 30,2% συγκριτικά με το 2017, αποδεικνύοντας εν πολλοίς ότι η Λέσβος έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες μέρες που προηγήθηκαν. Αν μάλιστα προσπαθήσει κάποιος να συγκρίνει τις φετινές επιδόσεις του νησιού σε επίπεδο αφίξεων, με το 2016, τότε που ο τουρισμός έκανε «ελεύθερη πτώση», η φετινή άνοδος αγγίζει σχεδόν το 50%, αφού οι 31.480 επισκέπτες εκείνης της εποχής έγιναν 62.919 μέσα στο 2018.

Θα διερωτηθεί κανείς, και δικαίως, είναι ικανός λόγος αυτά τα νούμερα για να πανηγυρίζουμε; Και ναι και όχι, είναι η απάντηση. Γιατί αφενός η αύξηση είναι δεδομένη συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, αφετέρου δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η καλύτερη επίδοση του νησιού τουριστικά, σε επίπεδο αφίξεων από πτήσεις τσάρτερ, καταγράφηκε το 2015 με τους 75.475 επιβάτες. Αριθμός που σίγουρα δεν απέχει πολύ από τα σημερινά δεδομένα, αφήνοντας μάλιστα ψήγματα αισιοδοξίας πως με τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες θα ήταν εφικτό όχι μόνο να επιτευχθεί ως στόχος την επόμενη τουριστική σεζόν, αλλά ακόμα και να ξεπεραστεί, δημιουργώντας έτσι νέα ιστορικά υψηλά στις αφίξεις από το εξωτερικό.

Ξεπέρασαν τις 500 οι διεθνείς αφίξεις πτήσεων

Ένα αξιόλογο στατιστικό από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport για το μέχρι τώρα σύνολο του 2018, αφορά στις διεθνείς πτήσεις τσάρτερ, που προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης. Συνολικά ανήλθαν σε 512 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, προερχόμενες από 15+ διαφορετικές χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος τους πραγματοποιήθηκε από την Ολλανδία, με 180 πτήσεις συνολικά και 23.126 ταξιδιώτες, ενώ ακολούθησαν στη σχετική λίστα οι 70 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο με τους 13.086 Βρετανούς επισκέπτες. Εξαιρετική ήταν η επανεμφάνιση των Γερμανών, που πραγματοποίησαν 50 πτήσεις με 4.218 ταξιδιώτες, ενώ ακόμα καλύτερα τα πήγε η σύνδεση με την Πολωνία, από την οποία προσγειώθηκαν 42 πτήσεις με 5.778 επισκέπτες.

Επισκέπτες της Λέσβου υπήρξαν επίσης από Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία, αλλά και Τουρκία.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η κίνηση εσωτερικού

Σε ότι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, η συνολική επιβατική κίνηση στο «Οδυσσέας Ελύτης» δεν σημείωσε κάποια ιδιαίτερη αυξομείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν (αφίξεις + αναχωρήσεις ή ενδιάμεσοι σταθμοί) από το Αεροδρόμιο Μυτιλήνης είναι σχεδόν ίδιος με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 (+0,03%). Οι 288.537 φετινοί επιβάτες, βέβαια, μπορεί να απέχουν ελάχιστα από τους 288.443 του 2017, ωστόσο σημειώνουν μείωση -3,19% συγκριτικά με το 2016 (298.036).

Ενδιαφέρον έχει πάντως το τελευταίο δίμηνο, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, με τα στοιχεία (65.641 ταξιδιώτες) να δείχνουν ιδιαίτερη αύξηση στην επιβατική κίνηση εσωτερικού, που ξεπερνά το +12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αγγίζει το +19% έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2016.

Υπάρχει προοπτική

Το ότι η Λέσβος δεν είναι τουριστικά θελκτική όπως η Ρόδος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αποτελεί μια αναντίρρητη αλήθεια. Πιθανότατα να μη γίνει και ποτέ. Θα ήταν όμως λάθος να μην προσπαθήσει ο τουριστικός κλάδος του νησιού μας να δει τη «μεγάλη εικόνα» πίσω από τα αριθμητικά στοιχεία, που καταγράφονται ετησίως. Στοιχεία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον, θέτοντας εφικτούς προς επίτευξη στόχους μέσα από συντονισμένες ενέργειες και συνεργατικές πρωτοβουλίες.

Ο τουρισμός, εξάλλου, είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα μας και αναμφίβολα η τουριστική ανάπτυξη, συνεπάγεται πολλά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε, η διατήρηση των υψηλών επιπέδων της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αποτελεί σταθερά και έναν από τους βασικούς στόχους της ίδιας της πολιτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 13:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top