Επιβάλλεται με Π.Δ. αποκλειστικά η χρήση του εθνικού νομίσματος για όλες τις «συναλλαγές»

Θα αποδώσουν τα μέτρα για τη στήριξη της τουρκικής λίρας;

25/09/2018 - 17:27

Με έκδοση προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε προχθές, στο εξής επιβάλλεται αποκλειστικά η χρήση της τουρκικής λίρας σε όλες τις αγορές, πωλήσεις και μισθώσεις κινητών και ακινήτων στη γείτονα χώρα. Ειδικότερα, προβλέπεται πως οι υφιστάμενες συμφωνίες σε συνάλλαγμα οφείλουν να μετατραπούν σε τουρκικές λίρες σε προθεσμία 30 ημερών. Επισημαίνεται ότι, οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακίνητης περιουσίας σε ξένο νόμισμα είναι κοινός τόπος στην Τουρκία, ιδιαιτέρως στον κλάδο του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Επίσης πριν 6 ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αύξησε το βασικό επιτόκιο από 17,5 σε 24%, παρά τις κατά τα άλλα αντιρρήσεις Ερντογάν, που επανέλαβε δημοσίως την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια, τα οποία έχει χαρακτηρίσει «μητέρα όλων των δεινών». Είναι σαφές πως μετά την τελευταία άνοδο του πληθωρισμού η κεντρική τράπεζα δεν είχε άλλα περιθώρια. Αν δεν προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, θα άφηνε την τουρκική λίρα εκτεθειμένη σε νέες πιέσεις και θα διακινδύνευε μια σοβαρή τραπεζική κρίση στη χώρα.! Όπως δε εκτιμούν οι γνωρίζοντες το επόμενο μέτρο θα είναι η επιβολή και στην Τουρκία των capital controls

Χαμηλώνει τα όρια για τους αλλοδαπούς

Με άλλες κυβερνητικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (19 Σεπτ.) για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και προσελκύσουν συνάλλαγμα, μειώνονται σημαντικά τα απαιτούμενα όρια για τους αλλοδαπούς προκειμένου ν’ αποκτήσουν την τουρκική ιθαγένεια. Έτσι το κατώτατο όριο επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας για τους αλλοδαπούς μειώθηκε στα 500 χιλ δολάρια από 2 εκατ. που ίσχυε. Η υποχρέωση κατάθεσης τουλάχιστον 3 εκατ. δολαρίων σε Τουρκικές τράπεζες επίσης μειώνεται σε 500 χιλ. δολάρια. Ομοίως μειώνονται από 100 σε 50 οι θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να τους δοθεί η ιθαγένεια. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο. ένας ξένος πληρώνει 177 χιλ. δολάρια για απόκτηση κατοικίας στην Τουρκία. Με τα νέα μέτρα ενθαρρύνονται οι ξένοι επενδυτές να αγοράσουν σπίτια αξίας άνω των 250.000 δολαρίων. Αυτά ακούει και ο γνωστός γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ρωσία, για να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση που του επιβάλλεται στη Γαλλία κι αποφάσισε απ’ τον άλλον μήνα να μεταβεί και ίσως μετεγκατασταθεί στην Τουρκία!

Η πτωτική τάση της λίρας συνεχίζεται

Πάντως τα μέτρα, προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι μπορούν να αναχαιτίσουν την πτωτική πορεία της λίρας και να σταματήσουν την άνοδο του πληθωρισμού, που εκτινάχθηκε στο 18%. Και αυτή την εβδομάδα η τ.λ. κυμάνθηκε στο 1 ευρώ = 7.4ο - 7.5ο τ. λίρες, χάνοντας απ’ την αρχή του έτους το 40% σχεδόν της αξίας της! Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι οι χρεωκοπίες των επιχειρήσεων να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο απ’ το 2014. Έτσι, τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, που ανέβηκε το συνάλλαγμα, έκλεισαν 19 χιλιάδες επιχειρήσεις, έναντι των 12,5 χιλιάδων πέρσι το ίδιο δίμηνο, εμφανίζοντας αύξηση 50%.

Ο αντίκτυπος και οι επιπτώσεις αυτής της άσχημης οικονομικής κατάστασης για μας είναι το ενδεχόμενο να αποπροσανατολιστεί η τουρκική κοινή γνώμη από το σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας, να κάνει η κυβέρνηση κάποιες ενέργειες εντυπωσιασμού κατά της Ελλάδας, που όμως δεν φαίνεται πολύ πιθανό, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γείτονες στα Ν.Α. σύνορά τους. Πιο πρακτικά το πολύ ακριβό ευρώ μειώνει την τουριστική κίνηση από απέναντι, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν πρώτα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Βόρεια Ελλάδα.

Ποθς

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey