FOLLOW US

Οικονομία

  • «Οριζόντιος και μη αναλογικός» ο Φόρος Διαμονής λέει το Επιμελητήριο Λέσβου
 «Τεράστιο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας»

 

Ανακοίνωση για έναν ακόμη… φορολογικό καημό που έρχεται να χτυπήσει τα νησιά και τον δοκιμαζόμενο τουρισμό τους εξέδωσε χθες το Επιμελητήριο Λέσβου και ειδικότερα για την επιβολή Φόρου Διαμονής. Στην επιχειρηματολογία του κατά τα πρότυπα εκείνης που ανέπτυξε για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, το Επιμελητήριο εστιάζει στο μικρό έσοδο που αναμένεται να προκύψει υπέρ του κράτους από τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταλύματα) του βορείου Αιγαίου, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 740.000 ευρώ. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι τα καταλύματα στα νησιά είναι μικρού μεγέθους και οικογενειακές επιχειρήσεις με μέση τιμή διανυκτέρευσης 25-65 ευρώ και με μια τουριστική περίοδο πολύ μικρότερη απ’ την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, «ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», ισχυρίζεται το Επιμελητήριο Λέσβου. Υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες για επανεξέταση του φόρου θα συνεχιστούν από μέρους του, ειδικά από τη στιγμή που θα αρχίζουν να φαίνονται ξεκάθαρα οι επιπτώσεις του.

Τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2018 που θα προκύψουν από την επιβολή Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ., οπότε το εκτιμώμενο ποσό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τα 740,000 ευρώ (1% βάση της Τράπεζας Ελλάδος έσοδα που θα προκύψουν απ’ τον φόρο διαμονής επί 74 εκ.), ισχυρίζεται το Επιμελητήριο Λέσβου στη χθεσινή του ανακοίνωση για το μείζον θέμα για τους ξενοδόχους.

 

Η επιβάρυνση ανά επιχείρηση

Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε συνδυασμό τώρα με την υπέρμετρη φορολόγηση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι από τους λίγους που ακόμη φέρνει έσοδα στην ελληνική οικονομία, το Επιμελητήριο στην παρέμβασή του υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Το Επιμελητήριο ενημερώνει ακόμη ότι έχει κατατεθεί τροπολογία όπου διευκρινίζεται ότι θα εκδοθεί απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αγορές Χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα.

 

Λίγα λόγια για τον φόρο διαμονής

Το Τουριστικό Τμήμα τώρα του Επιμελητηρίου Λέσβου δίνει μια ακριβέστερη εικόνα για το φόρο διαμονής που επιβάλλεται: «Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018. Βάσει της ισχύουσας διάταξης ο φόρος δεν επιβάλλεται σε παραδοσιακά ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ξενώνες φιλοξενίας νέων.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top