Στόχος η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής

Συνεργασία Περιφέρειας με ΕΛΓΟ-Δήμητρα [Vid]

14/05/2021 - 16:03 Ενημερώθηκε 20/05/2021 - 11:58

Έναρξη εκπαιδευτικών επιμορφωτικών σεμιναρίων για την ελαιοκομία και την αιγοπροβατοτροφία και πιστοποίηση νέων προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, περιλαμβάνει η συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ». Παράλληλα εκφράστηκαν και οι σκέψεις να περάσει υπό τη σκέπη Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ τα εργαστήρια Ελαιολάδου και Γάλακτος που ανήκουν στον Οργανισμό και που παρά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους παραμένουν αναξιοποίητα. 

Η συνεργασία ανακοινώθηκε παρόντος του προέδρου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και του καθηγητή Χημείας, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σέρκου Χαρατουνιάν.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπως διατυπώθηκ,ε θα είναι ανοιχτά και δεν θα αφορούν μόνο νέους αγρότες, αλλά με όσους ασχολούνται ενεργά με την πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα την κτηνοτροφία, την αλιεία, την γεωργία, τη μελισσοκομία. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρατουνιάν οι καταρτίσεις αγροτών θα γίνονται στο πεδίο, βιωματικά και όχι σε κλειστές αίθουσες. Συγκεκριμένα είπε: «Αυτοί που θα μάθουν, θα μάθουν στο χωράφι. Πώς να κλαδεύουν, πώς να χρησιμοποιούν αν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, πώς να φροντίσουν τα φυτά τους». Παράλληλα επισήμανε ότι ένα σεμινάριο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι «Οικονομική Αξιοποίηση Περιουσίας του καθενός», δεδομένου ότι ο χαρακτήρας μιας αγροτικής εκμετάλλευσης πλέον έχει αλλάξει. Τα σεμινάρια θα επιδοτηθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης.

Χαρακτηρισμός προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ

Ακόμη έγινε γνωστό ότι θα συνταχθεί πρόταση προκειμένου άλλα 10 περίπου προϊόντα που παράγονται στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να πιστοποιηθούν και να χαρακτηριστούν ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και προϊόντα Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να κάνουν της προτάσεις τους στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να συνταχθούν οι φάκελοι των προτάσεων.

Cluster εργαστηρίων με στόχο την δημιουργία  πυρήνα τεχνολογικής αναπτύξεως της Λέσβου

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την σκέψη του να δημιουργηθεί μία αλληλουχία εργαστηρίων. «Συνομιλήσαμε και συνομιλούμε για μια ιδέα που έχουμε να ιδρύσουμε ένα cluster εργαστηρίων - δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να το ανακοινώσουμε. Είναι το εργαστήριο του Ελαίου και υπάρχει και το εργαστήριο του Γάλακτος, που βρίσκεται στο Κάτω Τρίτος - τα οποία ανήκουν στο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ- και θέλουμε να τα πάρουμε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια έχουν έναν πολύ καλό εξοπλισμό και εξετάζεται πως αυτά μαζί με το  Εργαστήριο Δημοσίων Έργων που διαθέτει η Περιφέρεια να αποτελέσουν έναν πυρήνα τεχνολογικής αναπτύξεως της Λέσβου. Μάλιστα ο κ. Χαρατουνιάν τόνισε ότι τα εργαστήρια του ΕΛΓΟ που υπάρχουν στο νησί είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, ωστόσο δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη είπε: «Θα πρέπει να γίνουν μία κυψέλη γνώσης και αν είναι δυνατόν να τραβάνε και επιστήμονες, μέσω προγραμμάτων ή καλοκαιρινών σχολείων».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγος Κουφέλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Απόστολος Αλατζάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey