Παράγοντας μέλι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ με εργάτριες & βασίλισσες

Στο πέταγμα της μέλισσας παρέα με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέσβου [Vid]

20/10/2021 - 14:07 Ενημερώθηκε 24/10/2021 - 10:16

«Όλα τα μέλια της χώρας μας είναι μοναδικά, γιατί η Ελλάδα - όπως και να το κάνουμε- είναι μοναδική» είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου Παναγιώτης Κωνσταντάρας μυώντας μας στον κόσμο ενός προϊόντος του τόπου μας, του μελιού και στην κοινωνία ενός μοναδικού πλάσματος της μέλισσας.

Το «Ε» αυτή τη φορά ταξίδεψε σε έναν μαγικό κόσμο. Παρέα με τα πτερύγια του πιο εργατικού, κοινωνικά συνεργάσιμου, ευσυνείδητου και δίκαιου πλάσματος.  Η δράση του εντόμου αυτού συνδέεται με την πορεία του πλανήτη και την ύπαρξη του ανθρώπου. Με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Λέσβου γνωρίσαμε εργάτριες, βασίλισσες αλλά και κηφήνες που δουλεύουν για να δημιουργηθεί το μέλι .

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός & Κέντρο Μελισσοκομίας Βορείου Αιγαίου

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου ιδρύθηκε το 1982 και έκτοτε έχει διαρκή παρουσία και δράση καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Εδρεύει στα Αλυφαντά Μυτιλήνης, αποτελείται από 110 μικρούς και μεσαίους μελισσοκόμους απ’ όλο το νησί της Λέσβου, ενώ τυποποιεί και διανέμει αποκλειστικά και μόνο μέλι και προϊόντα μέλισσας των συνεταίρων. Από την ένταξη του συνεταιρισμού στο πρόγραμμά LEADER plus (1998) και έπειτα παρουσιάζει διαρκή ανάπτυξη και σε οικονομικό επίπεδο, ενώ έχει πάρει και διεθνή βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων του. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους υγιείς συνεταιρισμούς, ως απόρροια της καλής οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης. Στόχος των μελών του είναι να φτάσει αδιαμεσολάβητα ένα ασφαλές και ποιοτικά ανώτερο προϊόν στο καταναλωτή αφήνοντας παράλληλα ένα δίκαιο κέρδος στο μελισσοκόμο. Εκείνος που θα θελήσει να ξεκινήσει να ασχολείται με την μελισσοκομία μπορεί να βρει στις αποθήκες του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ευρεία γκάμα προϊόντων & τροφών που θα χρειαστεί η καινούργια του οικογένεια.

Στο μελισσοκομικό συνεταιρισμό συστεγάζεται και το Κέντρο Μελισσοκομίας Βορείου Αιγαίου. «Το Κέντρο Μελισσοκομίας προσφέρει υπηρεσίες στους μελισσοκόμους όλου του Βορείου Αιγαίου σε τεχνικά θέματα και ο βασικός του ρόλος είναι η υλοποίηση μελισσοκομικών προγραμμάτων» αναφέρει ο επόπτης μελισσοκομίας στο Κέντρο Μελισσοκομίας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Τριχώνας.

Τα μέλια

Στον συνεταιρισμό παράγονται δύο κατηγορίες μελιού, πρόκειται για το μέλι από αγριολούλουδα & θυμάρι και το μέλι ερείκης από το πευκοδάσος της Λέσβου.

Μέλι από αγριολούλουδα & θυμάρι 

Η συγκεκριμένη κατηγορία μελιού προέρχεται από μια σειρά  αγριολούλουδων και άγριων βοτάνων που αφθονούν στη Λεσβιακή ύπαιθρο. Κυριαρχούν τα  διάφορα φυτά της οικογένειας  Lamiaceae. Πιο έντονη παρουσία έχουν η λυγαριά που αφθονεί στο νησί, αλλά και η ρίγανη το θυμάρι και η άγρια λεβάντα. Η  δυνατή γεύση του και η παχιά υφή το κάνουν να ξεχωρίζει έναντι άλλων μελιών.

Μέλι ερείκης από το πευκόδασος της Λέσβου

Το μέλι ερείκης προέρχεται από το φυτό ερείκη/ σουσούρα (ereica manipuliflora). Είναι ένα εξαιρετικό μέλι πολύ έντονης και χαρακτηριστικής γεύσης και χρώματος. Παράγεται μόνο το φθινόπωρο στη περιοχή του πευκοδάσους. Κρυσταλλώνει γρήγορα και παίρνει ένα λευκό έως μπεζ χρώμα ενώ η υφή του είναι έντονα βουτυρώδες κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό.

Το γαμήλιο ταξίδι

Σε κάθε οικογένεια μελισσών υπάρχει μια «βασίλισσα», που έχει σαν μοναδική αποστολή, να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας και μπορεί να γεννήσει καθημερινά έως 1500 αυγά. Μάλιστα κάθε βασίλισσα έχει την συνοδεία της, τις επονομαζόμενες παραμάνες και είναι εκείνες που την φροντίζουν. Το «αρσενικό» της οικογένειας ονομάζεται κηφήνας και ο ρόλος του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Εκείνη θα τους συναντήσει μόνη της κατά το «γαμήλιο ταξίδι»  έξω από τη φωλιά και θα γονιμοποιηθεί με δέκα από κείνους. Οι εργάτριες είναι στείρες μέλισσες και - όχι τυχαία- έχουν πλήθος αποστολών. Πρέπει να φροντίζουν για τα αποθέματα τροφών, τον καθαρισμό της κυψέλης, την φροντίδα - περιποίηση των προνυμφών, τη φροντίδα της βασίλισσας, το κτίσιμο των κελιών, τη συλλογή τροφής, τη συλλογή γύρης, την τροφή των κηφήνων μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης. Η διαφορά της βασίλισσας είναι ότι είναι σε μήκος μεγαλύτερη από τις εργάτριες, ενώ οι κηφήνες οι κοντοί, χοντροί & πιο σκούροι.

Στην κοινωνία των μελισσών αν η βασίλισσα δεν αποδίδει στα καθήκοντά της η κοινωνία φροντίζει να την καθαιρεί και να την αντικαθιστά, γιατί στόχος της κοινωνίας αυτής είναι η παραγωγή μελιού και η δημιουργία απογόνων και όταν δεν συντελείται ο σκοπός αυτός η ίδια η κοινωνία πρέπει να μεριμνήσει για την λύση του προβλήματος. «Σε περίπτωση που η βασίλισσα δεν είναι λειτουργική, είτε γιατί γέρασε, είτε για γενετικούς λόγους οι μέλισσες την απομακρύνουν, διαλέγουν το αυγό από το οποίο θα γίνει η βασίλισσα- αυτό γίνεται συνήθως άνοιξη όταν υπάρχει αφθονία τροφής- και θρέφουν το σκουληκάκι αυτό αποκλειστικά και μόνο με βασιλικό πολτό» εξηγεί ο κ. Κωνσταντάρας αγγίζοντας τις μέλισσές του με χέρια γυμνά, αφού πλέον τα δημιουργικά αυτά έντομα έχουν μάθει τον συνεργάτη τους.

«Το μαγικό φίλτρο»

Ο βασιλικός πολτός είναι το μαγικό εκείνο φίλτρο από την κατανάλωση του οποίου θα εξαρτηθεί αν από το γονιμοποιημένο αυγό θα προέλθει εργάτρια ή βασίλισσα, όπως μας εξηγεί ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Στρατής Ταξείδης. Ο βασιλικός πολτός, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, είναι το «γάλα» των εργατριών του οποίου η ακριβής σύνθεση, μέχρι σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί. Με το έκκριμα αυτό τρέφονται και οι εργάτριες, αλλά μόνο για ένα διάστημα που δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. Στη συνέχεια τρέφονται με μείγμα μελιού & γύρης και το μείγμα αυτό περιέχει κάποια ουσία που τελικά προκαλεί εκφυλισμό των γεννητικών οργάνων των εργατριών, τα οποία ατροφούν και δεν αναπτύσσονται, γίνονται ατελή θηλυκά έντομα, δηλαδή εργάτριες μέλισσες. Η βασίλισσα τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό με το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 5 χρόνια όταν η εργάτρια ζει μερικές μόνο εβδομάδες.  

Και ο χορός των μελισσών

Οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους με μια ξεχωριστή γλώσσα. Ο χορός των μελισσών είναι εκείνος που ανάλογα με τον τρόπο εκτέλεσής του δίνει πληροφορίες από τις χορεύτριες στις υπόλοιπες μέλισσες. Σύμφωνα με τον αυστριακό επιστήμονα Karl Ritter von Frisch που μελέτησε πρώτος τον «χορό των μελισσών» υπάρχουν τρία είδη χορού, ο κυκλικός, ο κουνιστός και ο χορός των δονήσεων και αναλόγως τον χορό μεταδίδονται πληροφορίες για την απόσταση, την ποιότητα και την ποσότητα τροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυστριακός αυτός επιστήμονας βραβεύτηκε το 1973 με Νόμπελ για την αποκωδικοποίηση του χορού των μελισσών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey