FOLLOW US

Οικονομία

  • Η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κατέγραψε τις συντονισμένες ενέργειες προώθησης από πλευράς πολιτείας για τα νησιά μας
Στηρίζοντας την προβολή του Βορείου Αιγαίου

«Το πρόγραμμα  δράσεων που κατάρτισε το Υπουργείο Τουρισμού για την τόνωση του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο και τη δυναμική προώθηση και προβολή των νησιών  έχει αποδώσει και θα συνεχιστεί εντατικά και στοχευμένα τα επόμενα χρόνια», προανήγγειλε η Υπουργός Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κυβέρνησης στη Μυτιλήνη. 

Όπως σημειώθηκε, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και υλοποίησε μέσω του ΕΟΤ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και όλους τους φορείς τη διετία 2016-2017 ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικών, επιχειρησιακών και επικοινωνιακών δράσεων για την άμεση στήριξη, προώθηση και προβολή των νησιών του Αν. Αιγαίου και την τόνωση των τουριστικών ροών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Η εφαρμογή του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των τουριστικών μεγεθών κατά το 2017.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν μετά από μια χρονιά με ιστορικά χαμηλά στον τουρισμό των νησιών μας, ιδιαίτερα στη Λέσβο, οπότε οι αυξήσεις που καταγράφονται δεν αποτελούν από μόνες τους τεράστια επιτυχία και σίγουρα απαιτείται συνεχής εγρήγορση για να βελτιωθούν σταδιακά τα αποτελέσματα στα νησιά.

«Η θετική εικόνα των προορισμών μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί νέα ζήτηση. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την εικόνα των νησιών και να προστατέψουμε τον τουρισμό μας στο Βόρειο Αιγαίο ακόμη περισσότερο. Δεν εφησυχάζουμε με την αύξηση του τουρισμού το 2017, προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερη και το 2018 στο Βόρειο Αιγαίο. Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και προετοιμάζουμε δυναμικό πρόγραμμα και για τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις τοπικές αρχές, όλους τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η κ Κουντουρά.

Έφεραν αποτέλεσμα οι δράσεις

Ακολούθως, η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων που υλοποιήθηκε την προηγούμενη διετία, και συνέβαλε στην αύξηση των τουριστικών μεγεθών, περιλαμβάνοντας τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης στο Β. Αιγαίο για μεγάλο αριθμό εκπροσώπων ξένων τουριστικών οργανισμών, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών εκπομπών και ΜΜΕ του εξωτερικού με στόχο την τουριστική προβολή τους στις ξένες αγορές. Συνολικά, έγιναν 41 ταξίδια το 2016 στο Αιγαίο, εκ των οποίων τα 29 ήταν για τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, όταν στο παρελθόν πραγματοποιούνταν συνολικά 40 σε όλη την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, 17 ταξίδια το 2017 σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λήμνο και Ικαρία μεμονωμένα και συνδυαστικά, ενώ για το 2018 έχουν ήδη προγραμματιστεί για το επόμενο τρίμηνο 13 ταξίδια εξοικείωσης στο Β. Αιγαίο.

Παράλληλα, υπήρξε δωρεάν συμμετοχή και ενισχυμένη παρουσία στα περίπτερα του ΕΟΤ στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, προώθηση και προβολή μέσω των προγραμμάτων συνδιαφήμισης σε διάφορες χώρες, κατά προτεραιότητα προβολή στα προγράμματα για την προώθηση της Ελλάδας στις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες, σε επιλεγμένα inflight περιοδικά, ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής και εκτεταμένη προβολή στην επίσημη ιστοσελίδα www.visitgreece.gr τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με όλα τα επικοινωνιακά εργαλεία του Υπουργείου και του ΕΟΤ. 

Οι προσπάθειες συνεχίζονται

Εν συνεχεία, η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη δημιουργία ειδικών βίντεο κλιπ, που ανέδειξαν την ελκυστικότητα των νησιών μέσα από προσωπικές μαρτυρίες τουριστών. Τα βίντεο προωθήθηκαν σε διάφορες χώρες μέσω των Γραφείων Εξωτερικού της Γενικής Γραμματείας και του ΕΟΤ. Επιπλέον, οι Ενώσεις Ξενοδόχων, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού, παρείχαν, ελκυστικές προσφορές στη διαμονή για τους Έλληνες επισκέπτες, πρωτοβουλία που προβλήθηκε  σε συνεργασία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακόμη, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, το οποίο προέβλεπε για το 2016 διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στο σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και το σημαντικό ρόλο των θεματικών μορφών τουρισμού, βάσει των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κάθε προορισμού, τονίζοντας ότι «η αυθεντικότητα των εμπειριών είναι η δύναμη του Βορείου Αιγαίου στον τουρισμό».  Στάθηκε επίσης στις επενδύσεις, ως κυρίαρχο ζητούμενο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ώστε να ανταποκριθεί το Β. Αιγαίο  στη διεθνή ζήτηση και ειδικά με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν 11 επενδύσεις την τελευταία τριετία στην ΕΥΠΑΤΕ για αδειοδοτήσεις (ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, τρία ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών  και οι υπόλοιπες για ιαματικές εγκαταστάσεις και συνεδριακά κέντρα), 4 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. € και εντάχθηκαν 52 προτάσεις στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με συνολική δημόσια δαπάνη 2,8 εκ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τόνισε: «Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε τα νησιά  του Βορείου Αιγαίου να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη,  εδραιώνοντας τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με σημαντικά οφέλη πρωτίστως για τις τοπικές κοινωνίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 16:52
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top