FOLLOW US

Οικονομία

  • Μετά από την περσινή «καθίζηση», το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης κατέγραψε σημαντική αύξηση και τον Σεπτέμβριο
Σταθερά ανοδική η επιβατική κίνηση

Θετικά ήταν τα μηνύματα και μετά την παρέλευση του Σεπτεμβρίου αναφορικά με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Το 2016, εξάλλου, ήταν μια ιδιαιτέρως άσχημη χρονιά για τη Λέσβο, με ιστορικά χαμηλά στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις τσάρτερ, αποτελώντας ουσιαστικά ένα… χαμηλό εμπόδιο, το οποίο «υπερπήδησαν» εύκολα τα στατιστικά στοιχεία του αντίστοιχου μήνα το 2017.

Με βάση τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η «Fraport», το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην επιβατική κίνηση του εξωτερικού, μαζί με εκείνα της Κω, της Μυκόνου, του Ακτίου, της Σάμου, της Σαντορίνης και της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, το φετινό Σεπτέμβριο στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η «Fraport Greece» καταγράφηκαν 4,2 εκατ. επιβάτες, που ισοδυναμεί με αύξηση 11.4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση εσωτερικού, η αύξηση ανέρχεται στο 5,9% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ από και προς το εξωτερικό φτάνει το +12,6%, έναντι του αντίστοιχου περσινού Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, από την αρχή του έτους, οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η «Fraport Greece», μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μυτιλήνης, έφτασαν τους 23,9 εκατ., αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 10,5% σε σχέση με το 2016.

 

Όπως αναμενόταν ο Σεπτέμβρης

Στη Μυτιλήνη, οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο ανέμεναν και το Σεπτέμβριο τη συνέχιση της αυξητικής τάσης που παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς. Και δεν έπεσαν έξω. Συνολικά, διακινήθηκαν από και προς το «Οδυσσέας Ελύτης» 31.490 επιβάτες εσωτερικού και 20.085 επιβάτες εξωτερικού. Στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται επιβάτες αφίξεων και αναχωρήσεων, καθώς και ταξιδιώτες με ενδιάμεσο προορισμό τη Λέσβο (transit).

Σε σύγκριση με το 2016, η αύξηση που καταγράφηκε στην επιβατική κίνηση του εσωτερικού έφτασε το 5,24%, με 1.568 περισσότερους επιβάτες σε απόλυτα νούμερα έναντι του Σεπτεμβρίου 2016 (29.922). Αναφορικά με την κίνηση από και προς το εξωτερικό, η αύξηση είναι σαφέστατα πιο εντυπωσιακή, αφού σχεδόν άγγιξε το 57%, για την ακρίβεια 56,8% συγκριτικά με πέρυσι, με το «Οδυσσέας Ελύτης» να απαριθμεί 7.726 περισσότερους επιβάτες.

 

Η σύγκριση με το 2013

Στο ξεκίνημα της φετινής τουριστικής σεζόν, υπήρχαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις πως το 2017 θα μπορούσε να επιστρέψει δυναμικά, έστω στα επίπεδα του 2013, όταν είχαν καταγραφεί το πρώτο 9μηνο εκείνου του έτους 112.236 συνολικά επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Παρά το γεγονός πως μέχρι και τον Ιούλιο η φετινή επιβατική κίνηση ήταν παρόμοια με του 2013, τελικώς η «ψαλίδα» άνοιξε το τελευταίο δίμηνο. Η συνολική κίνηση του 2017 κινείται κατά τι χαμηλότερα έναντι του 2013, με διαφορά της τάξεως των 12.000 επιβατών, περίπου. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μηνύματα είναι άκρως ελπιδοφόρα, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2016 η συνολική επιβατική κίνηση όλου του έτους δεν ξεπέρασε καν τις 70.000 επιβατών.

 

Τους 7.776 επιβάτες έφτασαν, καθαρά, οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό τον Σεπτέμβριο

 

128 πτήσεις από εννιά χώρες

 

Μέσα στο 2017, το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» διεκπεραίωσε 689 πτήσεις από 12 διαφορετικές χώρες, ωστόσο ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε λιγότερο… πολυπολιτισμικός με 128 πτήσεις συνολικά από και προς εννιά χώρες.

Ο καθαρός αριθμός των επιβατών που ήρθαν στη Μυτιλήνη από το εξωτερικό τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 7.776, διατηρώντας έτσι τη φήμη που έχει αποκτήσει ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας του έτους, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον τουριστικά από τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δικαίως μπορεί να συγκριθεί με τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, τον Ιούνιο, κατά τον οποίο αφίχθησαν σε απόλυτα νούμερα 7.905 επιβάτες πτήσεων τσάρτερ.

Οι περισσότερες πτήσεις ήρθαν από την Ολλανδία και ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Κροατία.

Να σημειωθεί ότι η Λέσβος αποτέλεσε ενδιάμεσο προορισμό συνολικά 3.410 επιβατών από την Ολλανδία, που συνέχισαν το ταξίδι τους για άλλα νησιά μέσω του αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης. Κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον, με συντονισμένες ενέργειες και συνδυασμό προσφερόμενων υπηρεσιών και δελεαστικών πακέτων, θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των αφίξεων από την Ολλανδία, αφού έτσι κι αλλιώς τα αεροπλάνα αναχωρούν γεμάτα από το Άμστερνταμ, διοχετεύοντας όμως τους επιβάτες τους και σε άλλους προορισμούς.

 

Ξεπέρασαν τους 40.000 Ευρωπαίους

Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της «Fraport Greece» αναφορικά με τις καθαρές αφίξεις Ευρωπαίων ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης κατά το 2017. Από τον Απρίλιο, όταν και ξεκίνησαν να καταφθάνουν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ στο νησί μας, αφίχθηκαν συνολικά 43.331 επιβάτες. Κυρίαρχος μήνας ήταν ο Ιούλιος με 11.931 ταξιδιώτες και ακολούθησε ο Αύγουστος με 10.418.

Συμπερασματικά, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αφού υπάρχει σημαντική καταγεγραμμένη αύξηση έναντι του 2016. Αυτό βέβαια, δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, αφού η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για το νησί, τουριστικά, έχοντας να διαχειριστεί πολλά και σημαντικά ζητήματα, κυρίως λόγω του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Σε συνδυασμό με τα συμβόλαια που υπογράφηκαν πρόσφατα για την επόμενη τουριστική σεζόν, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Ασφαλώς, όμως, απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός από τους αρμόδιους φορείς, αφού ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να πλησιάσει η Λέσβος τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ετών σε επίπεδο αφίξεων από την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 15:38
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top