Εκδικάζονται σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Οργανισμού για τη συνέχιση της λειτουργίας τους

Στα ύψη η αγωνία των πρακτόρων ΟΠΑΠ

30/03/2018 - 13:54 Ενημερώθηκε 30/03/2018 - 16:54

Κορυφώνεται η διαμάχη των 12 πρακτόρων από τη Λέσβο με την ΟΠΑΠ Α.Ε., μετά την άρνησή τους να υπογράψουν τις συμβάσεις που πρότεινε η εταιρεία πριν από έναν χρόνο. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, 12 από τα 24 πρακτορεία ΟΠΑΠ στο νησί της Λέσβου, τα περισσότερα εντός της πόλης της Μυτιλήνης, κατέβασαν ρολά. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα σχεδόν 700 είναι τα πρακτορεία που δε συμφώνησαν, με αποτέλεσμα η ΟΠΑΠ ΑΕ να κλείσει τις μηχανές, αναγκάζοντάς τους πράκτορες να επιστρέψουν τον εξοπλισμό τους.

Κομβικό σημείο διαφωνίας μεταξύ πρακτόρων και ΟΠΑΠ ήταν η «αποικιοκρατική σύμβαση υποταγής», που όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τους πρότεινε ο Οργανισμός, κάνοντας λόγο για απόφαση που τους οδηγεί στη φτωχοποίηση, καθώς και για «πρωτοφανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει ο ΟΠΑΠ». Επί της ουσίας, η διαμάχη αυτή έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η ανεξάρτητη εποπτική αρχή ΕΕΕΠ εξέδωσε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων.

Οι 12 πράκτορες από τη Λέσβο, που έμειναν από τη μία μέρα στην άλλη δίχως αντικείμενο εργασίας, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να παραμείνουν στο δίκτυο των συνεργαζόμενων πρακτόρων του ΟΠΑΠ, αλλά με ισχύ της παλιάς τους σύμβασης. Ο Οργανισμός από την άλλη μεριά, που διατήρησε στις τάξεις του σχεδόν το 90% των πρακτορείων, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για νέες συμβάσεις πρακτόρευσης και όχι συνεργασίας.

Ασφαλιστικά μέτρα

Σήμερα, στο δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει από κοινού οι 12 πράκτορες στη Λέσβο. Τα πρακτορεία τους, από τα τέλη Φλεβάρη παραμένουν κλειστά. Όσοι επιθυμούν να κυνηγήσουν την τύχη τους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ακόμα και τώρα, τα επισκέπτονται από συνήθεια, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες.

Οι πράκτορες είναι μουδιασμένοι εν όψει της εκδίκασης αυτής. Κι αυτό γιατί ήδη από τις 26 Φεβρουαρίου έχουν χάσει την αίτηση προσωρινής διαταγής, αφού η δικαιοσύνη αποφάσισε πως δεν συνέτρεχε ουσιαστικός λόγος για να παραμείνουν ανοικτά τα πρακτορεία τους έως τη σημερινή εκδίκαση. Οι πράκτορες ζητούν να τους επιτραπεί να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διαμάχη τους με την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στα τέλη Απριλίου, ωστόσο ακόμα και τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί άμεσα η ετυμηγορία αυτής, αφού μπορεί να φτάσει ως και Σεπτέμβρης ώσπου να καθαρογραφεί.

Δεν ξενοικιάζουν

Το μέλλον μπορεί να είναι αβέβαιο, ωστόσο οι 12 πράκτορες της Λέσβου είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα. Για το λόγο αυτό κανείς τους δεν ξενοικιάζει τους χώρους που φιλοξενούνταν τα πρακτορεία τους. Τα έξοδα όμως με κλειστές επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνονται, προκαλώντας εκνευρισμό και οικονομικά αδιέξοδα, αφού υπάρχουν και υποχρεώσεις. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν δεν δικαιωθούν ως προς τη σύμβαση που τους προτάθηκε από τον Οργανισμό, όσοι πράκτορες δεν υπέγραψαν και βρέθηκαν στην ανεργία, θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις με βάση τους τζίρους και τα χρόνια λειτουργίας τους στο συνεργαζόμενο δίκτυο του ΟΠΑΠ.

Έγκριτοι νομικοί εξάλλου σημειώνουν, πως ο νέος κανονισμός πρακτόρων δεν θεμελίωνε σπουδαίο λόγο για την καταγγελία των συμβάσεων από την ΟΠΑΠ ΑΕ, διότι εμφανίζει και ο ίδιος ελαττώματα (υπέρβαση εξουσιοδότησης ή ανεπίτρεπτη υπεξουσιοδότηση), τα οποία θα κριθούν από το ΣτΕ. Επιπρόσθετα, κρίσιμα ζητήματα αυτής της κατηγορίας εισάγονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. χωρίς να απαιτούνται από τον κανονισμό, όπως η δραστική μείωση των προμηθειών, θέματα ωραρίου και εμπορικής πολιτικής.

Τα δεδομένα πάντως δεν είναι υπέρ των πρακτόρων. Μέχρι σήμερα, σε 16 εκδικάσεις ασφαλιστικών μέτρων η πλευρά του ΟΠΑΠ έχει δικαιωθεί. Κι ενώ η συνέχεια αναμένεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, η ΟΠΑΠ ΑΕ αναζητά συνεργάτες σε περιοχές πρακτορείων με τα οποία διέκοψε τη συνεργασία της, προκειμένου να υλοποιήσει το σχεδιασμό ανάπτυξης του δικτύου της.

 

Η ΟΠΑΠ ΑΕ ετοιμάζει νέες στοιχηματικές πλατφόρμες, για πρακτορεία και διαδίκτυο

Το 2018, έτος υλοποίησης σημαντικών έργων

Στον νέο σχεδιασμό της ΟΠΑΠ ΑΕ, τα πρακτορεία μετατρέπονται σε προορισμούς ψυχαγωγίας, μεγαλύτερων χώρων, περισσότερων παιχνιδιών και με δυνατότητα κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 15 αλκοολικών βαθμών), στοιχεία που η εταιρεία θεωρεί ότι θα αυξήσουν τον συνολικό της τζίρο.

Ο Οργανισμός προτίθεται να υλοποιήσει σημαντικά έργα στους τομείς της τεχνολογίας και των προϊόντων, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs (φρουτάκια) και των SSBTs (αυτόματου στοιχηματισμού), που θα διευρυνθεί εντός του 2018. Παράλληλα, η εταιρεία θα παρουσιάσει σύντομα τις νέες στοιχηματικές της πλατφόρμες για τα πρακτορεία και το διαδίκτυο, που αναμένεται να λειτουργήσει έως τον Μάιο, ενόψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, το καλοκαίρι στη Ρωσία.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα 2017 του ΟΠΑΠ, ο  CEO Ντάμιαν Κόουπ, ανέφερε στους αναλυτές πως η περυσινή χρονιά ήταν ιστορική, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές και πραγματοποιήθηκε πρόοδος σε όλες τις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας.

Καθαρά κέρδη το 2017

Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα προ εισφορών για το 2017 αυξήθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,46 δις ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της χρήσης 2017 διαμορφώθηκαν σε 306,5 εκ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 126,2 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η εταιρεία πραγματοποίησε το 2017 συνολικές επενδύσεις 123,8 εκ. ευρώ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey