Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, με συνέντευξή του σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, μιλά για τις κινητοποιήσεις, τον μειωμένο ΦΠΑ αλλά και τη νησιωτικότητα

«Στα νησιά μας τίποτα δεν είναι ίδιο με την ηπειρωτική χώρα»

16/05/2018 - 17:46

Στο freesunday.gr και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο, παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς μιλώντας αφενός για την πετυχημένη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και της προβληματικής διαχείρισης στο προσφυγικό, αφετέρου για την ειδική κατάσταση που βιώνουν τα νησιά σε όλους τους τομείς, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κ. Μυρσινιάς, εις απόδειξη ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις της Λέσβου, δεν πέρασαν απαρατήρητες σε κεντρικό επίπεδο, μίλησε και για την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην απουσία του Συντονιστικού Φορέων από το Περιφερειακό Συνέδριο που διεξήχθη στη Μυτιλήνη.

«Αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, κυρίως ως αντίδραση για το ότι δεν είχαμε καμία θετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης στα καυτά προβλήματα και θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έχουν αντίκτυπο στην τοπική οικονομία το τελευταίο διάστημα, αλλά και για να ακουστεί δυνατότερα η φωνή μας και να μεταφερθεί η αγωνία μας. Θέματα όπως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση των οποίων θα εκτινάξει το κόστος διαβίωσης και θα πλήξει περαιτέρω την ήδη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η άμεση και μόνιμη αποσυμφόρηση της Λέσβου από τον υπερβάλλοντα αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στις δομές, η μεγάλη (έως και 60%) αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων παρά τη μεγάλη μείωση των εμπορικών αξιών κ.ά. Άλλωστε θεωρώ ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και εν προκειμένω της περιφέρειάς μας, δεν θα έπρεπε να εξαντλείται σε ολιγόλεπτες τοποθετήσεις σε θεματικά πάνελ, ούτε σε ολιγόωρες συναντήσεις λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο, αλλά θα πρέπει να είναι μια μακρά και κυρίως δυναμική διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κόπο και φυσικά πλατιά διαβούλευση», είπε εισαγωγικά ο κ. Μυρσινιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για όσους δεν συμμετείχαν, ότι το έκαναν ως έναν βαθμό γιατί δεν είχαν προτάσεις. Τι απαντάτε;

«Σαφέστατα και έχουμε προτάσεις ως Επιμελητήριο Λέσβου, τις οποίες θέλω να τονίσω ότι καταθέσαμε αποστέλλοντάς τες, σύμφωνα με τη διαδικασία, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Προτάσεις που αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου μας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του προσφυγικού, την ενέργεια και το περιβάλλον, την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την καινοτομία, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις. Να προσθέσω εδώ ότι και οι προτάσεις που καταθέσαμε ως Επιμελητήριο Λέσβου στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και εντάχθηκαν έχουν να κάνουν με δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας τόσο συμβατικών μορφών, όσο και μορφών νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του οραματικού μας σχεδιασμού, με βάση τον οποίο δρούμε. Επομένως, αυτό και μόνον απαντά στο ερώτημα αν είχαμε και αν έχουμε προτάσεις».

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Λέσβου;

«Τα προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Λέσβου, πέραν των κοινών προβλημάτων με τους φορείς της υπόλοιπης χώρας, που είναι το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η απίστευτη γραφειοκρατία, η εξοντωτική φορολόγηση και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη ρευστότητας και τόσα άλλα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε «νησιωτικότητα». Σε ένα νησί, όπως είναι η Λέσβος ή η Λήμνος, σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε μια μικρή τοπική αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα διακίνησης προϊόντων, πολύ υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων και αγαθών από και προς την ηπειρωτική χώρα, δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας ενεργειακής ανεπάρκειας και αστάθειας στην ηλεκτροδότηση και τόσα άλλα. Αποτέλεσμα, το έντονο κλίμα αποεπένδυσης που παρατηρείται εδώ και πολύ καιρό, με επακόλουθο τη δημογραφική μείωση και τη φυγή νέων προς μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό».

Για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στάση των Λέσβιων στο προσφυγικό έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Το σχόλιό σας;

«Όχι μόνον ο πρωθυπουργός αλλά και προσωπικότητες απ’ όλον τον κόσμο εξήραν τη στάση των κατοίκων της Λέσβου κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, που παρ’ ότι ευρισκόμενοι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, επέδειξαν πρωτόγνωρη ανθρωπιά, βοηθώντας τις πολλές χιλιάδες προσφύγων που πέρασαν αυτό το διάστημα. Όμως αυτή η τοπική κοινωνία, πέρα από τα καλά λόγια, νιώθει ότι, αντί επιβράβευσης, τιμωρείται, έχοντας απέναντί της μια πολιτεία που με κυβερνητικές αποφάσεις αυξάνει το κόστος ζωής με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών στο νησί. Ταυτόχρονα, δεν πράττει όσα πρέπει, για να υπάρξει αποσυμφόρηση στις προσφυγικές δομές, όπου έχει εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, είδε τον τουρισμό της να δέχεται μεγάλες απώλειες εξαιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας. Η τοπική κοινωνία περιμένει πλέον έργα και πράξεις στήριξης και όχι φιλικά χτυπήματα στην πλάτη».

Τέλος, ως κάτοικοι, αλλά και ως επιχειρηματίες, σε ένα ακριτικό νησί, πώς βιώνετε τις εντάσεις με την Τουρκία;

«Κατοικώντας και δραστηριοποιούμενοι στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Ευρώπης, έχουμε μάθει να ζούμε με τις εντάσεις με τη γείτονα χώρα. Όμως αυτές οι εντάσεις μας πεισμώνουν και μας δυναμώνουν, για να κάνουμε το παν και να παραμείνουμε στον τόπο μας. Αυτό που χρειάζεται είναι η αμέριστη και έμπρακτη στήριξη και από την πλευρά της πολιτείας και της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, παράλληλα, έχουμε αναπτύξει και τις σχέσεις μας με φορείς της γείτονος χώρας με σκοπό την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Ήδη τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ορατά, έχοντας κερδίσει έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, ο οποίος έχει αυξητικό ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε στον όμορφο τόπο μας, στα όμορφα νησιά μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey