Να ζεις, να αγαπάς και να δοκιμάζεις γεύσεις λεσβιακές

Σπαθόλαδο και τσάι με φύλλα ελιάς από την Οικοτεχνία Α.Ο. της Στύψης [pics]

30/08/2021 - 14:48 Ενημερώθηκε 30/08/2021 - 17:50

Η πρώτη φορά που δοκίμαζα γλυκό ελιά ήταν στην Στύψη, σε ένα φιλόξενο σπίτι μιας γλυκιάς οικογένειας που τα μέλη της θέλησαν τολμήσουν και να πάνε ένα βήμα πιο πέρα την ενασχόλησή τους με τα τοπικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής.

«Οικοτεχνία Α.Ο.» είναι το τρίτο «παιδί» του  Αλέξανδρου Βάλιακα και της Όλγας Σαρρή και πήρε το όνομά του από τα αρχικά των ονομάτων των δύο συζύγων. Σε αυτή τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση βοηθάνε όλοι για να φτιαχτούν τα μερακλήδικα προϊόντα της λεσβιακής γης. Εξάλλου όπως είπε η κα Όλγα Σαρρή «Αν μια οικογένεια δεν είναι δεμένη, δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε τομέα».

Εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, μαύρες ξηρήλατες ελιές, πράσινες τσακιστές ελιές σε άλμη, γλυκό ελιά, πετιμέζι και μαρμελάδα από σύκο, γλυκό από σύκο, σαπούνι από ελαιόλαδο, τραχανάς και ρήγανι  είναι τα προϊόντα που παράγουν, ενώ το σπαθόλαδο ή δρακόλαδο και το τσάι από αποξηραμένα φύλλα ελιάς αναμένεται να προστεθούν στην συλλογή.   

«Είμαστε παιδιά αγροτών, έτσι η ενασχόλησή μας με την αγροτική παραγωγή ξεκινάει από τότε. Ξέρουμε τι σημαίνει μάζεμα ελιάς και τις δυσκολίες που έρχεται αντιμέτωπος ένας παραγωγός» είπε η κα Σαρρή και ξεκίνησε να διηγείται στο «Ε» την δική τους ιστορία.

Όταν τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν οικονομικά και το εισόδημα δεν κάλυπτε το κόστος συντήρησης των κτημάτων ο Αλέξανδρος και η Όλγα  διερευνούσαν τρόπους να αναδείξουν και να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τα προϊόντα τους.

«Στην αρχή η λύση ήταν να γίνεις τυποποιητής και να πας σε άλλα φορολογικά επίπεδα, όμως δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι βάλαμε τις σκέψεις μας για κάτι «δικό μας» στην άκρη. Πριν τέσσερα, περίπου, χρόνια πληροφορηθήκαμε από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου για την Οικοτεχνία και έτσι ξεκινήσαμε» είπε η κα Σαρρή.

Οι δυσκολίες και η βοήθεια

Μάλιστα η κα επεσήμανε τόνισε την στήριξη και την βοήθεια που προσέφεραν οι υπάλληλοι του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου. Οι δυσκολίες όπως επισημαίνεται επικεντρώνονται στο κομμάτι της προώθησης των προϊόντων, τομέας στον οποίο οι παραγωγοί δεν έχουν εξοικειωθεί αφού το αντικείμενο της εργασίας τους είναι άλλο. «Δε το είχαμε συνηθίσει σαν ιδέα αυτό, να βγεις, δηλαδή, σαν πωλητής στα μαγαζιά. Ευτυχώς όμως μας προτίμησαν οι επιχειρήσεις του νησιού μας και τα προϊόντα μας φεύγουν πολύ γρήγορα».

Με την οικοτεχνία ο παραγωγός μπορεί να τυποποιεί τα προϊόντα του στο σπίτι του, στον οίκο του, χωρίς μεγάλα τυποποιητήρια και μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς εργαστήριο θεωρείται η κουζίνα του. Ωστόσο σημειώνεται ότι τα προϊόντα οικοτεχνίας δεν πωλούνται στο εξωτερικό ενώ το ελαιόλαδο θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο αρωματικό βότανο.

Τα προϊόντα της «Οικοτεχνίας Α.Ο.» μπορεί να προμηθευτεί κανείς από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή με τουριστικά είδη, σε παντοπωλεία ακόμη και στο εκθετήριο του Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey