5.91 ευρώ στην Ιταλία, 4.09 ευρώ στην Ισπανία οι μέσες τιμές χονδρικής

Σε μεγάλα ύψη οι τιμές του λαδιού

13/05/2017 - 17:24 Ενημερώθηκε 15/05/2017 - 12:10

Στα 4,28 ευρώ έκλεισε η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χάεν της Ισπανίας χθες 11 του Μάη, η τιμή του παρθένου διαμορφώθηκε στα 3,99 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού άσσου στα 3,90 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ίδρυμα «Olivar». Στην Ιταλία οι μέσες τιμές χονδρικής ελαιολάδου την πρώτη εβδομάδα του Μάη, που δίνει το ινστιτούτο «ISMEA», ανέρχονται στα 5,91 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο, στα 3,99 ευρώ για το παρθένο και στα 3,24 ευρώ για το βιομηχανικό. Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ακολουθούν μια ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς ως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν σταθερά στα 6,00 ευρώ ανά κιλό. Αμετάβλητες είναι οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου και ανοδικές οι τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ίδιου ινστιτούτου, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 4,09 ευρώ την πρώτη εβδομάδα του Μάη, η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,90 ευρώ το κιλό, η τιμή του ραφιναρισμένου ελαιολάδου στα 3,98 ευρώ το κιλό και η τιμή του ραφιναρισμένου πυρηνελαίου στα 2,59 ευρώ το κιλό. Στην Τυνησία η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μάη στα 4,25 ευρώ το κιλό, η τιμή του βιολογικού ελαιολάδου στα 4,53 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,55 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα καταγράφονται οι χαμηλότερες μέσες τιμές χονδρικής στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου «ISMEA». Ειδικότερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ήταν 3,94 ευρώ το κιλό, η τιμή του παρθένου 3,63 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου 3,36 ευρώ το κιλό.

Μέσες τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Τυνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ISMEA

 

Χαμηλότερη στη Λέσβο

Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου κυμαίνονται από τα 3,60 ως τα 3,97 ευρώ το κιλό. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού αγοράζουν το λάδι από τους παραγωγούς από 3,60 ως 3,70 ευρώ. Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 3,80 ως 3,90 για το έξτρα παρθένο και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν πάνω από τα 4,00 ευρώ. Η τιμή παραγωγού στη Λέσβο είναι η χαμηλότερη και παραμένει εδώ και πολύ καιρό στα 3,40 ευρώ το κιλό. Η τιμή παραγωγού για το βιομηχανικό «πεντάρι» διαμορφώνεται στα 2,60 ευρώ στη Λέσβο, ενώ στην περιοχή του Αιγίου ανέρχεται στα 2,70 ευρώ το κιλό.

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία οδηγούν τις τυποποιητικές επιχειρήσεις της χώρας προς την ισπανική αγορά, όπου εκτιμούν ότι μπορούν να βρουν επαρκείς ποσότητες ελαιολάδου για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι τιμές που δίνουν στους προμηθευτές τους ανέρχονται ως τα 4,20 ευρώ το κιλό, αναφέρει το Olivenews.gr.

 

Μέσες τιμές χονδρικής ελαιολάδου στην Ιταλία την πρώτη εβδομάδα του Μάη σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA

 

Οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στην Χαέν της Ισπανίας από 12 Απριλίου ως 11 Μάη, σύμφωνα με το ίδρυμα "Olivar"

 

Θα συνεχιστεί η άνοδος;

Το εύλογο ερώτημα που θέτει αυτήν την ώρα κάθε ελαιοπαραγωγός, έμπορος και τυποποιητής είναι αν θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών παραγωγού. Κι αν ναι, πού θα φθάσει;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αυτήν την περίοδο βγαίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα ελαιοπαραγωγική χρονιά. Δηλαδή γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τον όγκο του λαδιού που θα παραχθεί τον χειμώνα 2017 - 2018. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι ασφαλείς, ωστόσο πάντα χρησιμοποιούνται από τους εμπόρους για να μειώσουν τις τιμές. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ισπανία δεν ήταν ικανοποιητικές οι βροχοπτώσεις. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Η εξέλιξη της κατανάλωσης ελαιολάδου δείχνει ότι η ζήτηση του προϊόντος συνεχίζει να κινείται ανοδικά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εξαίρεση αποτελούν οι ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, όπου καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης.

Στην Ελλάδα η πτώση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου είναι πολύ μεγάλη κι αυτό κάνει τους τυποποιητές να στρέφονται στις διεθνείς αγορές, κυρίως στην Ευρώπη και λιγότερο στις χώρες της νότιας Αφρικής και άλλου.

Δεδομένων των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που επικρατούν στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου, θεωρούμε ότι τα περιθώρια ανόδου των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Επιπλέον, όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο αυξάνεται το ρίσκο για απότομη πτώση. Ειδικά για τη Λέσβο όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα αν οι παραγωγοί ελαιολάδου πουλήσουν απευθείας το προϊόν σε τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις. Αρκεί δηλαδή η παράκαμψη ορισμένων από τους πολυάριθμους μεσάζοντες για να δουν καλύτερες τιμές. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να αναμένουν τη βελτίωση των τιμών είναι πιθανό να πετύχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές. Αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θα την λάβει κάθε παραγωγός με βάση τις δικές του ανάγκες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey