«Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια» από το Σύλλογο «Ελαίας Νήσος Λέσβος»

Ψηφιακό σεμινάριο με επίκεντρο την ελιά

01/03/2021 - 10:56

Ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, ώρα 6.30-8.00 μ.μ. ο σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος»  στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί, με στόχο την ανάδειξη της Λέσβου με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς.

Θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης και θα προλογίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη.

Η κα. Βαρίκου θα μιλήσει με θέμα: «Δακοπροστασία και εντομοκτονία», ενώ η παρουσίαση του κ. Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη». Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ο Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» το διάστημα 23-26 Σεπτεμβρίου 2021.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη δήλωση συμμετοχής, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779 ή από την εφαρμογή zoom με Meeting ID: 835 0617 8779.

Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της σελίδας Facebook Elia Lesvos Confest στην σχετική ανάρτηση της εκδήλωσης https://fb.me/e/27v4Krom9

Στους ενδιαφερόμενους θα αποσταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Μερικές χρήσιμες ερωτήσεις για το σεμινάριο

Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το δάκο και το κλάδεμα της ελιάς;

Για να κερδίσει:

  • Περισσότερο καρπό και ελαιόλαδο
  • Καλύτερη ποιότητα προϊόντων
  • Μείωση του χρόνου και του κόστους εργασίας στον ελαιώνα

Γιατί αυτές οι δύο θεματικές ενότητες και όχι κάποια άλλη (πχ φυτοπροστασία;)

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί (και δεν θα αναλωθεί) στις ενότητες αυτές γιατί:

  • Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος λόγος οικονομικής ζημιάς στον ελαιώνα
  • Το κλάδεμα είναι και επίκαιρη, λόγω εποχής, και η πιο σημαντική καλλιεργητική τεχνική καθώς επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες

Πώς γίνεται το σεμινάριο να απευθύνεται σε κοινό με διαφορετική εμπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια;

Το υλικό των εισηγητών είναι βασισμένο στα τελευταία ερευνητικά δεδομένα και εμπειρίες των ενοτήτων τους που θα βοηθήσουν τόσο έναν αρχάριο να ξεκινήσει με γερές βάσεις, όσο και έναν ειδικό να επικαιροποιήσει το δίκτυο αναζητήσεών του.

Μπορεί ένα σεμινάριο για την ελιά που διοργανώνεται στη Λέσβο να αφορά και άλλες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας;

Η Λέσβος αποτελεί ένα ιδανικό σύνολο διαφορετικών μικροκλιμάτων που προσιδιάζουν σε όλες σχεδόν τις διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας και σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της Ελλάδας. Επομένως το υλικό του σεμιναρίου ταιριάζει αντίστοιχα σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις ποικιλίες. 

Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο με τέτοιο περιεχόμενο;

Σε όλα τα σεμινάρια πάνω στην ελαιοκομία απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι θεωρητικές γνώσεις. Όσο περισσότερες  γνώσεις και εμπειρίες μοιράζονται, τόσο καλύτερα για την πράξη.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Κική Βαρίκου είναι Δρ. γεωπόνος. Απόφοιτη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών στο Imperial College, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά από το 2015. Την περίοδο 1999-2015 ήταν γεωπόνος στο ίδιο εργαστήριο και υλοποιούσε διάφορα ερευνητικά προγράμματα φυτοπροστασίας ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων για τους Νέους Αγρότες καθώς και σε πολλές ημερίδες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα αγροτών, γεωπόνων και άλλων ωφελούμενων.

Η διάλεξή της  θα αναφέρεται στην αντιμετώπιση του κυριότερου εντομολογικού εχθρού της ελιάς, του δάκου της ελιάς. Ωστόσο για να κατανοηθούν όλες οι υπάρχουσες μεθοδολογίες αντιμετώπισής του, θα πρέπει να δοθούν οι πληροφορίες της βιολογίας και της οικολογίας του εντόμου. Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε ελαιοπαραγωγός να επιλέξει τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στον ελαιώνα αλλά και να τις αναπροσαρμόζει λαμβάνοντας υπόψιν του π.χ. την αλλαγή του κλίματος

Ο Βασίλης Μουσελίμης είναι γεωπόνος. Την περίοδο 2014-2019 ήταν επιθεωρητής παραγωγής και μεταποίησης στον οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ για την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά.

Είναι υπεύθυνος διαχείρισης κτημάτων και υπεύθυνος παραγωγής σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις βιολογικής καλλιέργειας μεγάλης δυναμικότητας σε Μεσσηνία, Λήμνο, Λέσβο, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία κ.α.

Είναι βασικός συνεργάτης και εισηγητής σεμιναρίων για το ποιοτικό ελαιόλαδο που διεξάγονται στην Αθήνα και προσκεκλημένος εισηγητής για τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια ανά την Ελλάδα (Όλυνθος Χαλκιδικής, Ηράκλειο κ.α).

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας, μέλος του δικτύου για την προστασία της βιοποικιλότητας και της γεωργίας «Αιγίλοπας», ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού «Οικοζωή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey