FOLLOW US

Οικονομία

  • Μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι επισκέπτες του νησιού μας από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας
Πρώτο δείγμα αρνητικό!
Η Λέσβος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και προσδοκά προσεχώς να ευνοηθεί από τις συγκυρίες και να καλύψει το χαμένο έδαφος του Μάιου

Από την αρχή του 2018 διαφάνηκε ότι η χρονιά θα είναι κρίσιμη ως προς τη διατήρηση, έστω, της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τα παράλια της Τουρκίας. Και οι γνωρίζοντες τα του τουρισμού, αλλά και της κατάστασης στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας είχαν διαβλέψει ότι τα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάτι που αποτυπώνεται στα στατιστικά του πρώτου πενταμήνου για τη Λέσβο, συγκριτικά με παλιότερες χρονιές.

Αναμφίβολα, οι 2.203 επισκέπτες κατά τον μήνα Μάιο, που ήρθαν στο νησί μας για λίγες ημέρες ήταν κατώτεροι των προσδοκιών. Βλέπετε πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα είχαν φτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης συνολικά 3.588 επισκέπτες, με τη μείωση φέτος να αγγίζει σχεδόν το 39%, θυμίζοντας εποχές 2016, όταν και πάλι το νησί είχε υποστεί τουριστική καθίζηση από τα απέναντι παράλια. Ενδεικτικά, ο καλύτερος Μάιος της τελευταίας δεκαετίας, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου ήταν εκείνος του 2015, με 4.155 επισκέπτες, πριν ξεσπάσει η ένταση του προσφυγικού, στην πιο παραγωγική συνολικά χρονιά ωστόσο που ήταν και η μόνη με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες.

 

Οι αναλυτικές αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο, ακτοπλοϊκώς, από το 2011 ως σήμερα

Προάγγελος μηνυμάτων ο Μάιος

Εκείνο που έχει αξία να καταγραφεί είναι ότι παραδοσιακά ο Μάιος δείχνει το πού θα κινηθεί ολόκληρη η υπόλοιπη τουριστική σεζόν, σε ότι αφορά τους επισκέπτες από την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια, εάν οι τουρίστες του Μαΐου είναι αυξημένοι συγκριτικά με πέρυσι τότε η ανοδική τους πορεία συνεχίζεται να καταγράφεται και τους κυριότερους μήνες καλοκαιριού και φθινοπώρου, ενώ εάν συμβαίνει το αντίθετο ποτέ δεν έχει ανακάμψει η κατάσταση στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

 

Το «στοίχημα» του Κουτσούκουγιου

Αν και η κατάσταση στην Τουρκία είναι περίπλοκη, με την τουρκική λίρα να δέχεται έντονες πιέσεις έναντι του ευρώ από την αρχή του 2018, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, η Λέσβος μπορεί να ελπίζει πως υπάρχει ένας εξίσου αστάθμητος παράγοντας συγκριτικά με άλλες χρονιές, ο οποίος μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ως σήμερα. Αυτός δεν είναι άλλος από την ακτοπλοϊκή σύνδεση Πέτρας - Κουτσούκουγιου, η οποία ανοίγει άλλους τουριστικούς δρόμους και για τις δύο χώρες.

Οι άνθρωποι του τουρισμού στο νησί μας προσδοκούν ότι η ευρύτερη περιοχή του Τσανάκαλε  μπορεί να δώσει την ώθηση που αναζητά η Λέσβος τουριστικά, από τη γειτονική χώρα, προσελκύοντας αρκετούς επισκέπτες. Επιπρόσθετα, η απόσταση με την Κωνσταντινούπολη μικραίνει ακόμη περισσότερο, καθιστώντας το βόρειο τμήμα της Λέσβου, που είναι άλλωστε και το πιο τουριστικό, ως έναν ελκυστικό προορισμό για όλες τις ηλικίες στο Αιγαίο.

Εφόσον η σύνδεση με το Κουτσούκουγιου στηριχθεί από τις τοπικές κοινωνίες των απέναντι παραλίων, η Λέσβος μπορεί, αν όχι να βγει κερδισμένη, τουλάχιστον να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που θεωρητικά δείχνει ότι θα έχει μέσα στο 2018. Και αν πραγματικά συμβεί αυτό στη διάρκεια της πιο δύσκολης ίσως χρονιάς στην Τουρκία, με την αβεβαιότητα που επικρατεί εντός των τειχών της, τότε είναι σίγουρο πως μπορεί να «ανθίσει» στο μέλλον ακόμη περισσότερο με ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για τον τουρισμό της Λέσβου.

Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα στους 2.203 επισκέπτες που έφτασαν ακτοπλοϊκώς στο νησί μας τον Μάιο, προερχόμενοι από την Τουρκία, συμπεριλαμβάνονται μόλις 17 άτομα μέσω της πύλης της Πέτρας, αφού δεν είχε προλάβει να ανοίξει η γραμμή για το κοινό. Πρόκειται για παράγοντες του τουρισμού ουσιαστικά της γειτονικής χώρας και εκπροσώπων της εταιρείας «DENTUR» που θα εκτελεί τα δρομολόγια της γραμμής, οι οποίοι έφτασαν στο νησί μας τις ημέρες των εγκαινίων. Τα πρώτα δείγματα γραφής, λοιπόν, αναμένονται τον Ιούνιο όταν θα έχει δημιουργηθεί μια πιο σαφής εικόνα για τη δυναμική της σύνδεσης Πέτρας-Κουτσούκουγιου.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά και δύσκολο. Ο περσινός Ιούνιος εξάλλου ήταν ο καλύτερος της τελευταίας δεκαετίας με 6.315 επισκέπτες, νούμερο που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να υπερκαλυφθεί φέτος, δεδομένου ότι πρόκειται άλλωστε και για μήνα εκλογών στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον καταφέρει να συγκρατήσει την προβλεπόμενη μείωση επισκεπτών από τα απέναντι παράλια, έστω και σε ένα βαθμό, θα θεωρείται επιτυχημένη κίνηση στη «σκακιέρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top