Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων του ξεχωριστού Ελαιολάδου μας από τον συντοπίτη μας πανεπιστημιακό Ν. Θωμαΐδη

Προϊόν με προστιθέμενη αξία το Λεσβιακό ελαιόλαδο

13/12/2019 - 11:58

 

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του Λεσβιακού ελαιολάδου, πραγματοποιήθηκε χθες από τον συντοπίτη μας, καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Θωμαΐδη, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και την παρακολούθησαν πολλοί εμπλεκόμενοι με την ελαιουργία φορείς, συνεταιριστές, τυποποιητές, ελαιοτριβείς, μεμωνομένοι παραγωγοί, έμποροι κ.λπ.

Στην παρουσίασή του ο καθηγητής Ν. Θωμαΐδης, αναφέρθηκε στα ευεργετικά χαρακτηριστικά του Λεσβιακού ελαιολάδου, την υψηλής ποιότητας διατροφική του αξία καθώς και τα φυσικά στοιχεία που καθορίζουν τη μοναδικότητά του. Όπως είπε, το ελαιόλαδο της Λέσβου προέρχεται από ελαιώνες ποικιλίας κολοβής ελιάς, Αδραμυτιανής και λαδολιάς. Οι ποικιλίες αυτές όπως τόνισε διαφέρουν πολύ ως προς το αποτέλεσμα της άλεσης σε σχέση με τα ελαιόλαδα άλλων ποικιλιών όπως είναι η κορωνέικη.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Ν. Θωμαΐδης εξαιρετικές ιδιότητες δεν έχει μόνο το ελαιόλαδο ως παραγόμενο προϊόν, αλλά και η ίδια η ελιά ως βρώσιμο είδος, καθώς και τα προϊόντα άλεσης, όπως ο κατσίγαρος, η διφασική και τριφασική πυρήνα καθώς και τα φύλλα της ελιάς.

Αναφερόμενος στους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται άμεσα η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ο Ν. Θωμαΐδης επισήμανε πως από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι αυτοί σχετίζονται με τα εδάφη, αν είναι δηλαδή ορεινός, πεδινός ή αρδευόμενος ελαιώνας και με το χρόνο άλεσης. Όπως τόνισε οι ελιές που οδηγήθηκαν στο ελαιοτριβείο και αλέστηκαν αυθημερόν παρήγαγαν πολύ καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο από αυτές που παρέμειναν μερικές ημέρες στις αποθήκες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα από τους παριστάμενους, ως προς τη χρηστική αξία της μελέτης και πως μπορούν τα συμπεράσματα της να στηρίξουν το μάρκετινγκ και την προώθηση των προϊόντων μας σε νέες αγορές.

Ο Ν. Θωμαΐδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από εφαρμογές που μπορεί να αξιοποιηθεί το ελαιόλαδο και τα προϊόντά του, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε εν δυνάμει με τη συνεργασία όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, να παραγχθούν προϊόντα μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη δημιουργία καλυντικών και σκευασμάτων περιποίησης σώματος και προσώπου τα οποία περιέχουν ελαιόλαδο, σταφύλια και μανταρίνια Χίου.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey