Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β.Μυρσινιάς μιλά στο «Ε» : «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον στήριξη»

«Πληγές» μετρά η Λέσβος από μεταναστευτικό και πανδημία [Vid]

11/06/2021 - 18:09 Ενημερώθηκε 16/06/2021 - 10:05

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, στο «Ε» με επίκεντρο την πορεία της τοπικής οικονομίας, τα προβλήματα που παρουσιάζονται και την στήριξη της οικονομίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο από το μεταναστευτικό όσο και από την πανδημία. Επισημαίνει ότι ο κλάδος που επηρεάστηκε χειρότερα από όλους είναι εκείνος του τουρισμού που συμπαρέσυρε και άλλους κλάδους και ο οποίος θα αργήσει να επανέλθει και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμβάλουν όλοι έτσι ώστε να στηθεί ένα σωστό τουριστικό προϊόν που να μην επηρεάζεται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες.


Ποιες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική οικονομία

«Η πανδημία ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και όλη η κοινωνία και κυρίως οι επιχειρήσεις ήταν αυτές που δέχτηκαν και τις επιπτώσεις αυτών των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν. Επηρέασε πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και ιδίως της εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού  και αυτό συμπαρέσυρε και άλλους τομείς επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με αυτές. Επηρέασε και τον κλάδο του εμπορίου. Ωστόσο υπήρξε η δυνατότητα για κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα τους διαδικτυακά. Αυτός ο τρόπος βοήθησε ώστε να διασωθεί ένα μέρος του τζίρου, όμως δεν υπήρξε επιχείρηση που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία».

Ποια μέτρα στήριξης βοήθησαν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις;

«Η αλήθεια είναι ότι ελήφθησαν γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε σχέση και με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Υπήρξαν οι επιστρεπτέες προκαταβολές και να πούμε ότι οι τελευταίοι κύκλοι είναι κατά ένα ποσοστό μη επιστρεπτέα τα ποσά που έλαβαν οι επιχειρήσεις. Ελήφθησαν μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων στο κομμάτι της καταβολής των ενοικίων - για όσες έχουν ενοίκια. Όσες είχαν προσωπικό υπήρξε και εκεί βοήθεια σε ότι είχε να κάνει με τις αναστολές. Υπήρξαν μέτρα, όμως προφανώς και δεν είναι αρκετά. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον στήριξη αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι κάποια ποσά από αυτά που δόθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν το επόμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό και σαν Επιμελητήριο έχουμε θέσει το θέμα προς τους αρμόδιους τα ποσά αυτά να μην είναι επιστρεπτέα. Και έχουμε ζητήσει να υπάρξει γενναία περικοπή των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Γιατί η μεταφορά των χρεών θα έχει επιπτώσεις σε μελλοντικό χρόνο σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας».

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός προγράμματος «κορονοενίσχυσης» της Περιφέρειας. Εσείς σαν Επιμελητήριο τι έχετε ζητήσει;

«Εμείς από την αρχή σαν Επιμελητήριο Λέσβου είχαμε ζητήσει τον τριπλασιασμό του τότε αρχικού ποσού, το οποίο ανερχόταν σε 25 εκ. ευρώ. Είχαμε ζητήσει 75 εκ. ευρώ. Άρα στις προβλέψεις μας πέσαμε μέσα. Γιατί για να καλυφτούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνταν ένα ποσό που κυμαινόταν σε αυτό που εμείς είχαμε ζητήσει. Παρά την αύξηση του ποσού από την Περιφέρεια από 25 σε 40 εκ. ευρώ υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να μπουν, που μπορεί να συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία αλλά όντως έχουν πληγεί».

Πρόσφατα στείλατε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη. Τι αναφέρατε στην επιστολή;

«Είχε να κάνει με μία πρόσκληση του ΕΠΑνΕΚ που αφορούσε στην ενίσχυση επιχειρήσεων και με την οποία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα ουσιαστικά βγάζει εκτός μεγάλο μέρος τουριστικών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, που είναι μικρές - οικογενειακές. Αυτές οι επιχειρήσεις όμως χρειάζονται γενναία στήριξη, αφού το Βόρειο Αιγαίο έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια. Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει τροποποίηση ώστε να ενταχθούν και αυτές επιχειρήσεις και να μην ληφθεί ως έτος βάσης των στοιχείων το 2019, αφού το Βόρειο Αιγαίο είναι μια περιοχή όπου ο τουρισμός έχει πληγεί λόγω μεταναστευτικού τουλάχιστον τα τελευταία 6 χρόνια».

 Το Μεταναστευτικό ποιους τομείς της οικονομίας επηρέασε;

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το ζήσαμε όλοι στο πετσί μας. Η μεγαλύτερη επίπτωση ήταν η κατακόρυφη πτώση που σημείωσε ο τουριστικός τομέας. (…) Ξέρετε ο τουρισμός έχει έναν μεγάλο πολλαπλασιαστή και έχει μεγάλη επιρροή και στους υπόλοιπους κλάδους (τροφοδοσία, μετακινήσεις κά). Επομένως κύρια επίπτωση είναι στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει δείξει ακόμη σημεία ανάκαμψης. Είχαμε και την πανδημία η οποία ήρθε και μηδένισε τον τουρισμό. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία από όλους για να ξεκινήσει πάλι το στήσιμο ενός σωστού τουριστικού προϊόντος με μικρότερες διακυμάνσεις από εξωγενείς παράγοντες».

Ποια η θέση του Επιμελητηρίου ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό;

«Η θέση του Επιμελητηρίου ήταν πάντα ξεκάθαρη. Πάντα ζητούσαμε την μείωση του αριθμού των διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών, με άμεση και γρήγορη αποσυμφόρηση, με το κλείσιμο των διάσπαρτων δομών, όπως και να μην υπάρχουν δομές μέσα στον αστικό και επιχειρηματικό ιστό. Εάν και εφόσον οι διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες επιβάλλουν τη δημιουργία δομής αυτή θα πρέπει να είναι- όπως έχουμε ζητήσει-να είναι μικρής δυναμικότητας και εκτός κατοικημένης περιοχής και εκτός επιχειρηματικού ιστού και να έχει σκοπό την καταγραφή και απονομή ή όχι ασύλου ή επαναπροώθησης ανάλογα με το τι προβλέπεται. Εμείς σαν Επιμελητήριο δεν είναι η δουλειά μας να προτείνουμε συγκεκριμένο χώρο αλλά να εκφράσουμε την θέση της επιχειρηματικής κοινότητας η οποία είναι σαφής από την αρχή που εμφανίστηκε το μεταναστευτικό».

Ποια η θέση του Επιμελητηρίου σε ότι έχει να κάνει με το νησιωτικό ΦΠΑ;

«Θα πρέπει να ξέρετε ότι το Επιμελητήριο Λέσβου πρωτοστάτησε στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έστω και στα πέντε τελευταία νησιά και επιμείναμε σε αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι χαμηλοί συντελεστές αποτελούν ένα κεκτημένο των νησιωτών. Ο δεύτερος είναι για να υπάρχει το σκαλοπάτι εκείνο για να επανέλθει στα νησιά εκείνα που έχασαν αυτό το δικαίωμα. Αυτό ήταν ένα μέτρο και είχε να κάνει με την άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Το μέτρο αυτό ήρθε ως αντισταθμιστικό από την Πολιτεία για την νησιωτική απομόνωση. Γνωρίζουμε από την ιστορία πως απωλέσθη αυτό το κεκτημένο από τα νησιά της Ελλάδος. Καταφέραμε τότε και κρατήσαμε για τα πέντε νησιά, την Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, το κεκτημένο αυτό. Πάντοτε ζητάμε την μονιμοποίηση του μέτρου (όχι συνεχείς παρατάσεις), να επανέλθει σε όλα τα νησιά και φυσικά να αποσυνδεθεί από το μεταναστευτικό. Αυτό το μέτρο πάρθηκε για τους νησιώτες για άλλο λόγο και όταν πάρθηκε δεν υπήρχε μεταναστευτικό».

Πόσο σημαντικός ήταν ο διαγωνισμός ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ 2021 για τη Λέσβο;

«Ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός διαγωνισμός υψηλού επιπέδου με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Ήταν ένας διαγωνισμός που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή σαν επιμελητήριο, το αναγνώρισαν και οι διοργανωτές. Τον στηρίξαμε υλικά και ηθικά και με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκείνη στο Μουσείο Βρανά της Γέρας. Ουσιαστικά ήταν μία εκδήλωση γευσιγνωσίας μόνο ντόπιων ελαιολάδων . Ήταν μια εκδήλωση που σχεδίασε και οργάνωσε το Επιμελητήριο εντάσσοντάς την στο πρόγραμμα του διαγωνισμού . Τα μηνύματα που πήραμε ήταν πολύ θετικά σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα των λαδιών μας - και εδώ να πώ ένα μπράβο στους τυποποιητές ελαιολάδου για την δουλειά που κάνουν. Οι φιλοξενούμενοι γνώρισαν σχεδόν όλο το νησί και δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν σαν επισκέπτες για διακοπές. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι πάντοτε είναι στο σχεδιασμό μας δράσεις για προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, όπως το τυρί και το ούζο μας. Αλλά θα συνεχίσουμε και με το ελαιόλαδο. Το θέλουμε αλλά είναι και υποχρέωσή μας η προώθηση των προϊόντων μας».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey