FOLLOW US

Οικονομία

  • Το ανοδικό ράλι τιμών έχει προκαλεί βαθύ αναστεναγμό στους καταναλωτές, που αναρωτιούνται πού θα φτάσουν όταν θα καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ
Πήραν… φωτιά τα καύσιμα!

Σε διαρκή άνοδο βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων το τελευταίο διάστημα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι ανώτατες έχουν «σπάσει» ακόμα και το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο στην αμόλυβδη 100 οκτανίων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Σίκινο και την Αμοργό. Το ανοδικό «ράλι» τιμών έχει επηρεάσει όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα τις νησιωτικές, με τη Λέσβο να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, μια εικόνα που συναντά κανείς γενικώς στο Βόρειο Αιγαίο με τη Σάμο να φιγουράρει στη θέση Νο2 με τις υψηλότερες σε όλη την Ελλάδα!

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ανέρχεται σε 1,654 ευρώ το λίτρο στα 95 οκτάνια και σε 1,823 ευρώ το λίτρο στα 100 οκτάνια. Ακριβώς έναν χρόνο πριν οι μέσες τιμές της αμόλυβδης βρίσκονταν όμως στα 1,503 ευρώ και 1,712 ευρώ, αντίστοιχα ανά λίτρο. Ποσά που μεταφράζονται σε αύξηση 10% και 6,5% κατά περίπτωση. Με τη συγκεκριμένη τιμή, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας πίσω μόνο από Ολλανδία, Δανία και Ιταλία, δηλαδή στην τέταρτη θέση.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επεσήμανε: «Οι τιμές λιανικής δεν έχουν ενσωματώσει όλες τις τελευταίες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές, άρα το επόμενο διάστημα αναμένουμε μια κάποια μεγαλύτερη αύξηση στην αμόλυβδη, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων έχει ζητήσει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης: «Όταν βλέπετε 1 ευρώ και 65 λεπτά τη βενζίνη, ο φόρος είναι το 1 ευρώ. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στο ΦΠΑ που βαραίνει το καύσιμο και βρισκόμαστε στην 3η θέση πανευρωπαϊκά στο φόρο κατανάλωσης», κατέληξε.

 

Μεγάλες διακυμάνσεις

Στη Λέσβο, η κατάσταση παραμένει εδώ και ημέρες σε διαρκή άνοδο. Οι καταναλωτές βρίσκονται σε εγρήγορση, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές τιμές, ενώ πολλοί που πριν ένα μήνα δεν έδιναν μεγάλη σημασία στο πού και με ποια τιμή θα βάλουν καύσιμα στα οχήματά τους, πλέον προσπαθούν να εξασφαλίσουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, γιατί το λίτρο έχει πάρει την ανηφόρα.

Μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης οι τιμές διαφοροποιούνται ανά πρατήριο και εταιρεία καυσίμων. Συναντά κανείς από 1,585 ευρώ το λίτρο έως και 1,650 στα 95 οκτάνια, ενώ σε ότι αφορά τη λεγομένη «100άρα» οι τιμές κυμαίνονται από 1,784 έως και 1,845 ευρώ το λίτρο!

Λίγο πιο έξω, στα περίχωρα της πόλης, οι τιμές των καυσίμων βαδίζουν κοντά στο μέσο όρο, ενώ όσο πλησιάζει κανείς προς τα κεφαλοχώρια του νησιού η άνοδος των τιμών είναι ακόμη πιο εμφανής. Το λίτρο στα 95 οκτάνια κοστίζει στην Καλλονή 1,622 ευρώ, στον Μανταμάδο από 1,660 έως και 1,670 ευρώ, στο Μόλυβο 1,689 ευρώ, στην Ερεσό 1,695 και στο Πλωμάρι φτάνει μέχρι και τα 1,870 ευρώ!

 

Πού θα σταματήσει;

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή το πού θα φτάσουν οι τιμές, που κατά γενική ομολογία ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις στα καύσιμα. Στη χώρα μας, βασική αιτία για τις τιμές που διαμορφώνονται είναι η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η τιμή διυλιστηρίου της «95άρας» διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 0,55 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή, οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις στην τσέπη των καταναλωτών έρχονται από τους φόρους, τα τέλη κα.

 

Τι θα συμβεί με την αύξηση του ΦΠΑ;

Εάν οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα τώρα, που ισχύει ακόμα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, είναι εύλογο να αναρωτιούνται οι καταναλωτές τι θα συμβεί όταν μετά την 30η Ιουνίου ολοκληρωθεί η παράταση που έχει δοθεί στα «προσφυγόπληκτα» νησιά. Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συντελεστή 24%, οι τιμές στα καύσιμα θα αυξηθούν τουλάχιστον 0,10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, προσθέτοντας μια ακόμα επιβάρυνση στους καταναλωτές, που ασφαλώς και δεν θα είναι η μόνη από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ερώτηση Κόνσολα προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης

Παρέμβαση για την τιμή της βενζίνης στα νησιά

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το ζήτημα των υψηλών τιμών στη βενζίνη που καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, την 1η Ιουλίου, τονίζει ο κ. Κόνσολας, η κυβέρνηση καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ζητά να υπάρξει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και κατά πόσο τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να δει αυτό που προσποιείται ότι δεν βλέπει: ότι το κόστος μεταφοράς καυσίμων στα νησιά είναι ιδιαίτερα υψηλό και το κόστος αυτό μετακυλίεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες των νησιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 11:09
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top