Διυπουργική συνάντηση για την επέκταση για δύο ακόμη χρόνια του ειδικού καθεστώτος θεώρησης της βίζας, ενώ εξετάζει η Τουρκία μείωση στα τέλη στο λιμάνι της Σμύρνης

Πιάσανε… έγκαιρα τη βίζα των Τούρκων

26/10/2017 - 16:18

Αυτή τη φορά το… έπιασαν από νωρίς και δημιουργούν προσδοκίες για επίτευξη του στόχου (νέας) επέκτασης για δύο χρόνια του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας εκτός Σέγκεν για τους Τούρκους επισκέπτες και ειδικότερα για την κρουαζιέρα. Και στη διυπουργική σύσκεψη που διεξήχθη στο Υπουργείο Εξωτερικών παρόντων των Υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή (Ναυτιλίας), Γιώργου Κατρούγκαλου (Εξωτερικών) και Έλενας Κουντουρά (Τουρισμού), διαμορφώθηκε μάλλον έγκαιρα το πλαίσιο διεκδίκησης της νέας αυτής επέκτασης που θα ενισχύσει μία επιτυχημένη συνταγή, ειδικά για τα νησιά του βορείου Αιγαίου που βλέπουν τον τουρισμό τους να επηρεάζεται σημαντικά από το προσφυγικό. Εξάλλου οι φετινοί αριθμοί επισκέψεων από τους Τούρκους ήταν μεγαλύτεροι από ποτέ στη Λέσβο και έδωσαν -τηρουμένων των αναλογιών- μια μεγάλη τουριστική ανάσα. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, προκύπτουν ευοίωνες εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά έχει δεσμευτεί για μείωση των τελών στο λιμάνι της Σμύρνης.

Την ανάγκη λοιπόν επέκτασης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας εκτός Σέγκεν που αφορούν την κρουαζιέρα για το 2018 και τα επόμενα χρόνια τόνισαν κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην επέκταση του καθεστώτος αυτού από την ΕΕ είναι πως φέτος περίπου 250.000 τουρίστες χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα έκδοσης ημερήσιας βίζας, με τα έσοδα για την οικονομία των νησιών να υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ. Ενώ για τη Λέσβο, τον Αύγουστο οι Τούρκοι επισκέπτες ήσαν κάτι δεκάδες λιγότεροι των 15.000.

«Για να ετοιμαστούμε γρήγορα»
«Η συνάντηση αυτή γίνεται σε χρόνο κατάλληλο, πρώιμο, ώστε να ετοιμαστούμε γρήγορα για να ζητήσουμε από την ΕΕ την επέκταση και για το 2018 και για όλο το χρόνο της βίζας, να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα Τούρκοι επισκέπτες αλλά και επισκέπτες άλλων χωρών που παραθερίζουν στην Τουρκία», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης, τονίζοντας τη σημασία της επέκτασης αυτού του καθεστώτος, είπε πως έχει πάρα πολύ σημαντική απόδοση για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η κρουαζιέρα και οι τουριστικές ροές από την Τουρκία συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη και των νησιών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ακόμα πως η διυπουργική επιτροπή συγκλήθηκε πολύ νωρίτερα φέτος, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Τόσο οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Κουρουμπλής όσο και η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σημείωσαν ακόμη πως ο θεσμός της βίζας είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν θα τον ανανεώνει κάθε χρόνο και εξέφρασαν τη βούλησή τους και την αποφασιστικότητά τους να την υποστηρίξουν με επιχειρήματα.

 

Ξανά η προοπτική σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης
Ένα ακόμη ευοίωνο μήνυμα, στο ίδιο πάντα πλαίσιο, έρχεται όμως και από την τουρκική πλευρά. Αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τουρκική πλευρά έχει δεσμευτεί για μείωση των τελών στο λιμάνι της Σμύρνης, ώστε να διευκολυνθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. Τα υψηλά λιμενικά τέλη αποτελούσαν το βασικό εμπόδιο για τη δρομολόγηση πλοίου στη νέα αυτή θαλάσσια σύνδεση, που μας αφορά άμεσα αφού ενδιάμεσος σταθμός θα είναι το λιμάνι της Μυτιλήνης, συνδέοντας έτσι το νησί μας τόσο με τη Θεσσαλονίκη όσο και με τη Σμύρνη, συνδέσεις από τις οποίες προσδοκά πάρα πολλά η Λέσβος.

Το θέμα ως γνωστόν έχει ξανασυζητηθεί και σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, παρά το ενδιαφέρον και της ακτοπλοϊκής εταιρείας HSW που εκδηλώθηκε με συνεχείς επαφές και συναντήσεις. Παράλληλα, ωστόσο πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι στις επαφές του κ. Κατρούγκαλου με ομολόγους του άλλων χωρών έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση κρουαζιέρας Κροατίας-Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Ρωσίας μέσω Τουρκίας.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey