FOLLOW US

Οικονομία

  • «Τώρα περιμένουμε να δουλέψουμε» λένε στο «Ε» εστιάτορες και ξενοδόχοι
Πεσμένη η κίνηση στη Σκάλα Ερεσού
Μετρημένα τα γκρουπ των Ευρωπαίων τις τελευταίες ημέρες.

Απογοητευμένοι από την πτώση της τουριστικής κίνησης στη Σκάλα Ερεσού είναι εστιάτορες, ξενοδόχοι και άλλοι παράγοντες και επιχειρηματίες της περιοχής για τη φετινή θερινή σεζόν. Τα τελευταία Σαββατοκύριακα τα καταλύματα δουλεύουν κυρίως από τους Μυτιληνιούς με τις διήμερες αποδράσεις τους, λιγότερους Ευρωπαίους και Έλληνες σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά και Τούρκους, καθώς  με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα στους γείτονες.

Από τα περίεργα που μας περιγράφουν οι επισκέπτες είναι η άνοδος των τιμών σε κάποιες ταβέρνες, το οποίο έχει να κάνει και με τις τιμές που έχουν συνηθίσει στη Μυτιλήνη. Επίσης το ότι έπρεπε να δώσουν το αντίτιμο ακόμη και των 7 ευρώ για μία ξαπλώστρα, αλλά και το ότι ανέβηκε στα ύψη η τιμή του κοκτέιλ και του δωματίου, ενώ ένα κιλό μπαρμπούνια σε μία περίπτωση ταβέρνας έφτασε τα… 40 ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, και χωρίς να παίρνει η μπάλα όλους τους εστιάτορες ή τους ξενοδόχους ότι σε μια απλή έρευνα αγοράς, μπορεί κανείς να ξοδέψει πολύ λιγότερα.

Στη βόλτα μετά το φαγητό ή το μπάνιο και πριν το κοκτέιλ προς το λιμανάκι της Σκάλας, το όμορφο γλυπτό που συναντούν οι τουρίστες και πολλοί θεωρούν συνδήλωση της αρχαίας ποιήτριας στέκει απέναντι από τον βράχο.

«70% πτώση των Ευρωπαίων»

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις τσιμπημένες τιμές, η πρόεδρος  του Συλλόγου εστιατόρων της Σκάλας Ερεσού και μέλος του τοπικού Συμβουλίου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Καραβόγιαννος», Παναγιώτα Τελωνιάτη, είναι κατηγορηματική: «Έχουμε να αυξήσουμε τις τιμές μας εδώ και πέντε χρόνια, ενώ ο ΦΠΑ έχει ανεβεί πολλάκις τα τελευταία οχτώ χρόνια. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές σε σχέση με τα όσα παρέχουμε και οι Μυτιληνιοί, αλλά και όλοι οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι είμαστε παραθαλάσσια καταστήματα». Η κ. Τελωνιάτη διαπιστώνει πτώση της κίνησης της τάξης του 70% αναφορικά με τους ευρωπαίους τουρίστες: «Δεν έχουμε τσάρτερ, έχει πέσει στο 70% η τουριστική κίνηση. Από την άλλη έχει μειωθεί και η προσέλευση των Τούρκων με τα προβλήματα που έχουν με τη λίρα. Ευελπιστούμε να δουλέψουμε αυτή την περίοδο που ξεκινούν οι άδειες των Ελλήνων, δηλαδή κυρίως τον Αύγουστο». Ακόμα προσθέτει: «Το νησί έχει πρόβλημα, όχι η Ερεσός. Δεν έχει γίνει σωστή διαφήμιση ή είναι λάθος. Το προσφυγικό και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο μας έχουν δυσφημήσει, σε συνδυασμό βέβαια με τις συγκοινωνίες και τα πανάκριβα εισιτήρια». Σε ό,τι αφορά την τιμή της ξαπλώστρας των 7 ευρώ επισημαίνει: «Την περιοχή έχει νοικιάσει ιδιώτης για 20.000 ευρώ, δεν είναι δημόσια, γι’ αυτό έχει αντίτιμο».

Η Αναστασία Θεοδωροπούλου, συνιδιοκτήτρια του διάσημου «Parasol», καφέ και κοκτέιλ μπαρ, το οποίο αποτελεί και σημείο αναφοράς -είτε υπάρχει αύξηση είτε πτώση της τουριστικής κίνησης- αναφέρει στην εφημερίδα μας: «Την τελευταία εβδομάδα αρχίζει και παρατηρείται κάποια άνοδος της κίνησης. Περιμένουμε να έχουμε πολύ καλύτερη περίοδο τον Αύγουστο. Τα έξτρα τσάρτερ, πάντως, που μας υποσχέθηκαν, ξεκίνησαν, αλλά σταμάτησαν».

Το πρωί η δροσιά της καντίνας συνοδεία ενός φρεσκοστυμμένου χυμού, ενίοτε και μιας παρτίδας τάβλι είναι ιδανικό πρόγευμα πριν από την πρώτη βουτιά στη θάλασσα.

Η οικονομική κρίση είναι εμφανής

Ο ιδιοκτήτης των επί 35 χρόνια ενοικιαζόμενων δωματίων στη Σκάλα Ερεσού, Χρήστος Κρινέλος, αναφέρει στο «Ε»: «Η οικονομική κρίση είναι εμφανής. Αρκετοί μπορεί να νοικιάσουν δωμάτιο για μία ή δύο μέρες, αλλά έρχονται ανά χείρας με τη σκηνή για να κατασκηνώσουν μετά στην παραλία κι αυτό φέτος έχει παραγίνει. Εμείς δουλεύουμε κυρίως με τους παλιούς πελάτες που μας γνωρίζουν και περιμένουμε περισσότερη προσέλευση από τις επόμενες ημέρες».

Θαλάσσια σπορ περιμένουν τους επισκέπτες της Σκάλας.

Η Λίλιαν Κατρακάζα που έχει στη Σκάλα Ερεσού γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων «IGFA» εξέφρασε τη δυσφορία της στην εφημερίδα μας για το ότι «δεν έχει ιδιαίτερο κόσμο ακόμη. Η κίνηση είναι πεσμένη. Οι ξένοι δεν έχουν έρθει, όπως επίσης δεν έχουν έρθει ούτε οι Ερεσιώτες που έχουν το σπίτι τους εδώ, τους αναμένουμε. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από τώρα και τον Αύγουστο και περιμένουμε τον Σεπτέμβριο για το Διεθνές Φεστιβάλ των Γυναικών».

 Το σημείο, όπου ανεξάρτητα από την τουριστική κίνηση, έχει πάντα κίνηση! Και με τα χρόνια έχει καταστεί συνώνυμο της θερινής Ερεσού, το Parasol.

Έτοιμα τα γραφικά μαγαζιά με τα τουριστικά είδη και τα μπιμπελό, αναμένουν… πελάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 13:44
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top