Όλα όσα σχετίζονται με τον μειωμένο συντελεστή σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω

Ώρα ΦΠΑ ξανά στα νησιά!

19/10/2018 - 14:40 Ενημερώθηκε 19/10/2018 - 14:49

Εδώ και αρκετές μέρες, Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει ένα ακόμα ιδιότυπο «παζάρι» αναφορικά με τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο, αλλά ταυτόχρονα συζητήσεις γίνονται και γύρω από το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε «προσφυγόπληκτα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται και το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών από τα απέναντι παράλια εδώ και τρία χρόνια.

Όλα δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν στο τι θα γίνει με τον ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα πέντε αυτά νησιά του Αιγαίου θα ισχύσει μέχρι και τις 31.12.2018, κάτι που σημαίνει ότι τα… ψέματα τελειώνουν.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να είχε δεσμευθεί δημόσια από τις Βρυξέλλες ότι ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει για όσο είναι εκείνος στο τιμόνι της χώρας, αλλά οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν νέα παράταση στο ευνοϊκό μέτρο. Όταν, την ίδια στιγμή μάλιστα, έχει ενεργοποιηθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που αν και δεν το παραδέχεται κανείς δημόσια, επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Τεράστιες αυξήσεις

Τι θα σημάνει η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω; Αυξήσεις. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα ανέβουν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% αντίστοιχα. Έτσι, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019, στα πέντε νησιά:

 α) Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες,

 β) Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα κλπ και

 γ) Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Β. Μυρσινιάς: «Θα ξέρουμε άμεσα»

Μιλώντας στο «Ε» επί του θέματος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι άμεσα θα υπάρξουν εξελίξεις για το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά. «Θα περιμένουμε το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα όλα τα προσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ασαφή ως προς το ΦΠΑ στα νησιά. Λογικά, ως το τέλος του Οκτώβρη θα γνωρίζουμε εάν η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει στα έσοδα τα χρήματα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας ή αν θα τα εξασφαλίσει από αλλού. Εμείς ως σήμερα κρατάμε τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί», τόνισε ο κ. Μυρσινιάς.

Η χρονική συγκυρία μοιάζει ιδανική. Από τη μία η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, από την άλλη οι νησιώτες περιμένουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Ουσιαστικά βέβαια, αυτό το καθεστώς έχει καταργηθεί από το μνημόνιο του 2015. Επομένως, είτε θα πρέπει να δοθεί μια ακόμα παράταση από τις πολλές που μεσολάβησαν έκτοτε, είτε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομικό νομοθέτημα που θα επαναφέρει τους μειωμένους συντελεστές στη νησιωτική Ελλάδα. Εφόσον η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, είναι κάτι που μπορεί να το κάνει πράξη, ακόμα και αν βρει τη σθεναρή αντίσταση του ΔΝΤ.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο σε ψήφισμά του από τις 4 Φεβρουαρίου 2016, σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών, αναφέρει σχετικά στο άρθρο 6. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα· τονίζει τη σημασία που έχουν οι εν λόγω ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και ζητεί οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

 

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή

«Εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από τον ΦΠΑ αλά ιταλικά»

Την εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από τον ΦΠΑ, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα και για την περίπτωση του ιταλικού δήμου Καμπιόνε ντ΄Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνο, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς στις αρχές του μήνα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην Κατεπείγουσα Ερώτηση επισημαίνει: «Τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για καθαρά γεωγραφικούς λόγους, είναι απομονωμένα από την κυρίως Ελλάδα και αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό μειονέκτημα με αυξημένο μεταφορικό κόστος, ενώ λόγω της γειτνίασης και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό, καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ σε σχέση με τον ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου, όπου πλέον από 1.1.2019 καταργείται παντελώς ο κατά 30% μειωμένος ΦΠΑ που ίσχυε εδώ και χρόνια. Περαιτέρω η τουριστική ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται στο ναδίρ λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια. Ζητάμε τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ εντασσόμενα στο  άρθρο 6 παρ. 1 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey