FOLLOW US

Οικονομία

  • Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η άνοδος της τάξης του 42,58% στις αφίξεις επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου
Οι Ευρωπαίοι γύρισαν στη Λέσβο!

Απόλυτα θετικά, σε σχέση με τις δυνατότητες του τουριστικού προορισμού της Λέσβου, ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος στο νησί μας, με τις τελευταίες πτήσεις τσάρτερ να πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, ώστε να επιστρέψουν στη βάση τους και οι τελευταίοι Ευρωπαίοι που πέρασαν τις διακοπές τους στη Λέσβο. Ο Σεπτέμβριος κινήθηκε εξαιρετικά με 11.172 αφίξεις επισκεπτών, διπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 (5.889) και πολύ περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό (7.776). Η επίδοση αυτή χαρακτηρίζεται εξαιρετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι η καλύτερη προηγούμενη του συγκεκριμένου μήνα ήταν το σχετικά μακρινό 2014 με 12.771 επισκέπτες, κάτι που κατατάσσει το φετινό Σεπτέμβριο ως το δεύτερο καλύτερο της τελευταίας εξαετίας.

Γενικώς, το 2018 κλείνει εντυπωσιακά με τα καταγεγραμμένα νούμερα αφίξεων από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» να σημειώνουν αύξηση που ξεπερνά το 40% έναντι του 2017. Για την ακρίβεια, η άνοδος έφτασε το 42,58% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ το σύνολο του 2018 (61.781 επισκέπτες) έχει ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τη συνολική επίδοση ολόκληρου του 2013 (54.395 επισκέπτες), κάτι που σημαίνει ότι οι παλιές, κακές τουριστικά εποχές που μεσολάβησαν τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει και άπαντες στο νησί προσδοκούν αυτό να έχει συμβεί ανεπιστρεπτί…

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς άλλωστε ότι το νησί μας βίωσε μια έντονη τουριστική κρίση την προηγούμενη διετία, επακόλουθο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα απέναντι παράλια, που οδήγησε τους μεγάλους tour operators στην απόφαση της «διαγραφής» της Λέσβου από το χάρτη των πιθανών προορισμών για διακοπές με όσα αυτό συνεπαγόταν. Το 2016 η Λέσβος ολοκλήρωσε τη σεζόν με μόλις 31.480 αφίξεις Ευρωπαίων επισκεπτών, όταν ένα χρόνο νωρίτερα είχε 75.475 ταξιδιώτες, ενώ το 2017 κατάφερε να «ψαλιδίσει» ένα μέρος της «χασούρας», δημιουργώντας προσδοκίες με τις 43.917 αφίξεις από το εξωτερικό. Προσδοκίες που επιβεβαιώθηκαν με την ολική επιστροφή των Ευρωπαίων τουριστών στη Λέσβο μέσα στο 2018 και τη σημαντική αύξηση που σημείωσαν οι πτήσεις τσάρτερ (61.781 επισκέπτες) ως και το μήνα Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλύτερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας για το νησί μας ήταν το 2015, το πρώτο καλοκαίρι της μεταναστευτικής κρίσης δηλαδή όταν δεν είχαν προλάβει να γίνουν ορατά τα προβλήματα, με 75.475 Ευρωπαίους επισκέπτες. Και το 2014 όμως, το νησί κινήθηκε σε παρόμοια νούμερα επισκεπτών (75.139), διανύοντας μια διετία με πολλές περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό απ’ ότι συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, παρά την επί μακρόν αμφισβήτηση που δέχθηκε η Λέσβος τουριστικά, κυρίως λόγω του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, αποδείχθηκε ότι το νησί επέστρεψε για τα καλά, αγγίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα καλύτερά του χρόνια τουριστικά.

Εύλογη ικανοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα φαίνεται πως πέρασαν. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι η Λέσβος θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με το κομμάτι της πίτας που έχει καταφέρει να κερδίσει μετά την τεράστια κάμψη της διετίας 2016-2017. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής τουριστικής κίνησης στα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, πως σε επίπεδο υποδομών και εγκαταστάσεων η Λέσβος και συνολικά το Βόρειο Αιγαίο υστερεί σημαντικά έναντι εκείνων που διαθέτουν κορυφαίοι προορισμοί στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη ή το Ιόνιο.

Επομένως είναι εύλογο στον τουριστικό κλάδο του νησιού να υπάρχει ικανοποίηση για τη δεδομένη άνοδο των Ευρωπαίων επισκεπτών μέσα στο 2018, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως οι 60.000+ τουρίστες είναι αρκετοί για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Ασφαλώς είναι περισσότεροι από εκείνους που προσεγγίζουν για παράδειγμα τη Χίο ή τη Λήμνο, αλλά σίγουρα ένα νησί σαν τη Λέσβο μπορεί και πρέπει συνεχώς να αναζητά νέες συνεργασίες, ώστε να διεκδικεί κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική πίτα.

Περισσότεροι Ολλανδοί, Άγγλοι και Γερμανοί

Για ακόμα μία σεζόν, οι επισκέπτες από την Ολλανδία ήταν οι περισσότεροι στο νησί μας και από αυτό το δεδομένο δεν ξέφυγε ούτε ο Σεπτέμβριος. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 24 πτήσεις με 3.433 αφίξεις επισκεπτών, ενώ ακολούθησαν η Μεγάλη Βρετανία με 15 πτήσεις και 2.444 επισκέπτες και η Γερμανία με 13 πτήσεις και 1.098 επισκέπτες. Ακόμη, προσέγγισαν το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης πτήσεις από Πολωνία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Τσεχία, Βέλγιο και 10 ακόμα διαφορετικές χώρες!

Κάτι κινείται και στο εσωτερικό

Σε ότι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού από και προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με 33.905 επιβάτες (αφίξεων και αναχωρήσεων), σημειώνοντας αύξηση 7,67% έναντι του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση για Σεπτέμβρη μήνα από το 2013 ως και σήμερα.

Συνολικά πάντως, η επιβατική κίνηση εσωτερικού κινείται σε πτωτική κατεύθυνση έναντι του 2017, αφού μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 256.801 επιβάτες, ενώ το πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν σχεδόν 5.000 περισσότεροι και το πρώτο 9μηνο του 2016 ξεπέρασαν τους 272.000. Σε κάθε περίπτωση, με μια μικρή αναγωγή για το επόμενο τρίμηνο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η συνολική επίδοση του έτους για το 2018 θα ανέλθει αρκετά πάνω από τους 315.000 επιβάτες, διατηρώντας την επιβατική κίνηση εσωτερικού σε ένα παραπλήσιο επίπεδο με την προηγούμενη τριετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 15:21
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top