Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και απαντήσεις για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου το αντικείμενο της σύσκεψης του υφυπουργού με φορείς του νησιού

Ο πρωτογενής τομέας της Λέσβου στο επίκεντρο της επίσκεψης Σκρέκα

25/01/2020 - 15:23

Το στίγμα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα και τις διεκδικήσεις της χώρας μας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λέσβο, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Κ. Σκρέκας, περιηγήθηκε σε χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων του Πρωτογενούς τομέα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιο».

Στη σύσκεψη εκτός από τον ίδιο τον Υπουργό συμμετείχαν ο βουλευτής Λέσβου και αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου υπεύθυνος για τους Ευρωπαϊκούς πόρους Κ. Μπαγινέτας.

Οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών, επιχειρήσεων και αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν στον Υπουργό πολλά ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στους κρίσιμους τομείς για το νησί μας, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές των βασικών προϊόντων μας, το λάδι και το πρόβειο γάλα.

Χαμηλές τιμές ελαιολάδου

Απαντώντας ο Κ. Σκρέκας σε ερωτήματα σχετικά με τις τιμές χαμηλές τιμές του λαδιού, παραδέχθηκε ότι φέτος οι διεθνείς συγκυρίες και η μεγάλη παραγωγή στις περισσότερες χώρες της μεσογειακής λεκάνης, έχουν ρίξει τις τιμές του προϊόντος σε πρωτοφανή επίπεδα σε σημείο που με δυσκολία βγαίνουν τα έξοδα του παραγωγού. «Πουθενά στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα ανταγωνιστικά προϊόντα. Δυστυχώς η χώρας μας, δεν έχει επενδύσει στην τυποποίηση και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου όπως έκαναν άλλες χώρες για τα δικά τους ελαιόλαδα τα προηγούμενα χρόνια όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Εμείς σήμερα για να κατακτήσουμε τις διεθνείς αγορές πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η επιλογή αυτή όμως είναι πλέον μονόδρομος και η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών του κλάδου με προγράμματα στήριξης, συμφέρουσες διακρατικές συμφωνίες, ακόμη και αποθεματοποίηση του προϊόντος η οποία εξετάζεται πλέον σοβαρά από τον ίδιο τον Υπουργό».

Αναζητούνται λύσεις για τη δακοκτονία

Αναφερόμενος ο Υφυπουργός στο ζήτημα της δακοκτονίας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις παραγωγών υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, δαπανώνται κάθε χρόνο τεράστια ποσά, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται με το σωστό τρόπο.

«Πρέπει να δούμε τον τρόπο που γίνεται σήμερα η δακοκτονία και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τους τρόπους αυτούς. Τα ποσά που δαπανώνται στα προγράμματα αυτά είναι πολύ μεγάλα και αν χρειαστεί να δώσουμε και περισσότερα θα το κάνουμε. Η κυβέρνηση μέσα από συζήτηση και διαβούλευση αναμένεται να καταλήξει στην πιο σωστή λύση. Κατά καιρούς ωστόσο έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις μεταξύ αυτών και η κατάργηση των προγραμμάτων αυτών, και η δακοκτονία να γίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς».

Μάχη για τη νέα ΚΑΠ

Αναφερόμενος ο Κ. Σκρέκας στο ζήτημα του σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ και της υποβολής προτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη νέα προγραμματική περίοδο στα ίδια επίπεδα με την παρούσα περίοδο που ολοκληρώνεται, παρά το γεγονός ότι πλέον η Αγροτική Πολιτική δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο άλλοι τομείς όπως η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ενίσχυση σε Leader και Σχέδια Βελτίωσης

Απαντώντας στη συνέχεια ο Κ. Σκρέκας στην υλοποίηση του προγράμματος Leader και στη χρηματοδοτική κάλυψη των προτάσεων που υπάρχουν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πιθανόν το επόμενο διάστημα να υπάρξει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού και προσθήκη νέων πόρων.

«Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε χρήματα στο Leader χρήματα από μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία δεν έχουν απορροφητικότητα. Στη νέα προγραμματική περίοδο, θα γίνει διαφορετική κατανομή των χρημάτων και των κονδυλίων, ώστε να δοθεί βαρύτητα στα προγράμματα όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους επενδυτές».

Με ανάλογο τρόπο εξάλλου, σύμφωνα με τον Υφυπουργό και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανακατανομή -υπερδέσμευση όπως ονομάζεται- πόρων ώστε να καλυφθούν και οι αυξημένες ανάγκες των Σχεδίων Βελτίωσης της Λέσβου, όπου έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προτάσεις.

Ιδιαιτερότητες στην κτηνοτροφία της Λέσβου

Απαντώντας ο Υφυπουργός στη συνέχεια σε ερωτήματα σχετικά με τις χαμηλές τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων και ειδικότερα του γάλακτος στη Λέσβο, σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό δεν σχετίζεται με τις επιζωοτίες αλλά κυρίως με τον κλειστό τύπο της αγοράς του νησιού όπου οι επιλογές είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί εύκολα να πέφτουν θύματα των εμπόρων. Απάντηση στην πρόκληση αυτή, τόνισε, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων με τη δημιουργία ισχυρών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών οι οποίες θα δώσουν μια διαφορετική διαπραγματευτική ικανότητα στα σχήματα αυτά, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής και εκτροφής των ζώων.

Προτεραιότητα στους νέους αγρότες

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης φορέων, ο Κ. Σκρέκας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης στην αγροτική πολιτική και στο μεγάλο στοίχημα τα επόμενα χρόνια να μπούνε στο χώρο του πρωτογενούς τομέα νέοι άνθρωποι.

«Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, η προσέλκυση νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα, η προστασία του περιβάλλοντος και η στήριξη των νησιωτικών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών. Δεν νοούμε ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας χωρίς παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας δηλαδή της επάρκειας των αγροτοδιατροφικών προϊόντων θεωρούμε ότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και για το λόγο αυτό είμαστε αποφασισμένοι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που αυτή την περίοδο διαπραγματευόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να το αξιοποιήσουμε ώστε να ισχυροποιήσουμε την αγροτική παραγωγή της χώρας και να διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στον κλάδο αυτό».

Προτάσεις από Στρ. Ζαφείρη

Το απόγευμα της Δευτέρα ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, πέρα από την ενημέρωση που είχε επισκεπτόμενος την Αγ. Παρασκευή την ώρα που συνεδρίαζε το Δημ. Συμβούλιο για τα θέματα της Δυτ. Λέσβου, έγινε κοινωνός των αιτημάτων του κατ’ εξοχήν δήμου του πρωτογενούς τομέα στη Λέσβο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Στρατή Ζαφείρη.

Ο Στρ. Ζαφείρης στην τοποθέτησή του προς τον Υφυπουργό, τόνισε πως πέρα από τις οριζόντιες πολιτικές, σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα απαιτείται εξειδίκευση. Ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και κατ’ ιδίαν το σκεπτικό του στον Υφυπουργό, εστιάζοντας χαρακτηριστικά σε τέσσερα σημεία:

- Στην πιστοποίηση και βελτίωση της ντόπιας φυλής αιγοπροβάτων

- Στην πιστοποίηση και βελτίωση της ντόπιας ποικιλίας ελιάς

- Στην αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης των αγροτών

- Στην αναγκαιότητα προώθησης των συνεργατικών σχημάτων στις πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα στη Λέσβο (cluster)

Παράλληλα από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ζητήθηκε και νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκληθεί με την εκμετάλλευση των βοσκοτόπων.

Κριτική από Γ. Σπιλάνη

Ιδιαίτερα επικριτικός την ίδια ώρα, σχετικά με την επίσκεψη Σκρέκα ήταν ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών του Βορείου Αιγαίου, Γ. Σπιλάνης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν ακούστηκε από τον Υπουργό καμία ουσιαστική πρόταση για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Στη παρέμβαση μας, ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, εστιάσαμε στο γεγονός ότι, ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης τους με συστηματικό τρόπο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και άγνοια της ιδιαιτερότητας της διαβίωσης στα νησιά. Μάλιστα η απάντηση του Υφυπουργού στην επισήμανση μας για ειδικές πολιτικές στα νησιά λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους, ήταν ότι τα ποσοστά επιδότησης για τα νησιά είναι υψηλότερα. Και … τελειώσαμε.

Τονίσαμε ακόμη ότι χρειάζεται ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, που να αντιμετωπίζει τα ιδιαίτερα προβλήματά μας, δρομολογώντας λύσεις μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις και τον αντίστοιχο μηχανισμό που θα τα υλοποιεί.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε πολλές φορές υποστηρίξει ότι στόχος μας πρέπει είναι “από το χωράφι του παραγωγού στο ράφι του καταναλωτή και στο τραπέζι του τουρίστα, ποιοτικά και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας”. Αυτό συνεπάγεται παραγωγή καλής ποιότητας πρώτης ύλης και ανταγωνιστικών τυποποιημένων προϊόντων, ώστε να βρίσκουν αγορές που να αμείβουν σωστά τους παραγωγούς, έτσι ώστε αυτοί να μην επιβιώνουν μόνο από τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις είναι εργαλείο ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων μέσα από την αναβάθμιση της παραγωγής και όχι αυτοσκοπός και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey