Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου «καρφώνει» τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για παραπλάνηση σε ζήτημα αποζημιώσεων

«Ο Λυκουρέντζος μας παρέπεμψε σε Ε.Ε., ενώ ο ΕΛ.ΓΑ. υποχρεούται, από τον Κανονισμό του, να μας αποζημιώσει»

07/10/2021 - 12:34 Ενημερώθηκε 07/10/2021 - 16:25

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, απέστειλαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με αφορμή τη ζημιά στην καρπόδεση και κατά συνέπεια στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου, αλλά και την παραπλανητική όπως υποστηρίζουν απάντηση του Διοικητή του ΕΛΓΑ που τους παρέπεμψε για αποζημιώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που είχε βρεθεί προ μηνών στην Λέσβο για τα εγκαίνια του γραφείου του ΕΛΓΑ, είχε οδηγηθεί από τους αρμόδιους σε κτήματα και είχε διαπιστώσει και αναγνωρίσει ο ίδιος τη ζημιά. «Ο κ. Λυκουρέντζος μας είχε παραπέμψει για αποζημίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να μας αφήνει ελπίδες για αποζημίωση. Ωστόσο μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι ο ΕΛΓΑ μπορεί να αποζημιώσει, βάσει του Κανονισμού του σε τέτοιου είδους περιπτώσεις» είπε στο «Ε» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης.

Το γεγονός αυτό στάθηκε αιτία το δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου να στείλει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, αξιώνοντας αποζημιώσεις για τους Λέσβιους παραγωγούς, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αντί να παραπέμπονται στις καλένδες.  

«Να κινηθούν όλοι προς την κατεύθυνση να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, βάσει των κανονισμών του ΕΛ.ΓΑ. Αυτό ζητάμε» είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινοτήτων και αρμόδιος για το συγκεκριμένο ζήτημα Βασίλης Μαμώλης.

Εκτός όμως από το ζήτημα των αποζημιώσεων οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών είχαν ζητήσει να γίνει ακαδημαϊκή  μελέτη για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στον ελαιώνα, αφού είναι επαναλαμβανόμενη κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Το ζητούμενο μέσα από αυτή τη μελέτη είναι να εντοπιστεί ακριβώς η πηγή του προβλήματος και να δοθούν λύσεις, αφού η ελιά και η παραγωγή της αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του τόπου.

Η επιστολή του Δικτύου

Όπως διαπίστωσαν   ο Πρόεδρος  και  εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψή τους σε ελαιώνες της Λέσβου, ήταν απόλυτα τεκμηριωμένες οι αναφορές μας για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ελαιοπαραγωγή από τις έκτακτες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα κυρίως μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και άλλα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε μαζική καρπόπτωση σε αρχικά στάδια που ο καρπός μόλις έχει σχηματισθεί με ελάχιστο μέγεθος.

Οι συγκεκριμένες ζημιές υπάγονται απολύτως στις προβλεπόμενες περιπτώσεις για αποζημίωση από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού σύμφωνα με στοιχεία αρμοδίων υπηρεσιών η ζημιά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, ήταν πάνω από 30% του μέσου όρου της παραγωγής των τριών  ετών  πριν την ελαιοκομική χρονιά 2020-2021.

Η παραπομπή του θέματος για …διερεύνηση  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παραπλανητική ως προς τη συγκεκριμένη κατάσταση και το συγκεκριμένο αίτημα.

Για πολλούς κατανοητούς πιστεύουμε λόγους, ιδιαίτερα στη Λέσβο δεν πρέπει  να αφήνονται  οι ελαιοπαραγωγοί να καταστρέφονται αβοήθητοι οικονομικά, από τα έκτακτα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και όλα τα άλλα που πλήττουν την ελαιοπαραγωγή.

Αξιώνουμε να δοθούν  αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς αντίστοιχες με τη ζημιά που υπέστησαν για την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021, ώστε να μην ευνοείται η εγκατάλειψη των ελαιώνων και η ανεργία. Η επιστολή καταλήγει με τους εκπροσώπους του δικτύου να ζητούν από τον Υπουργό να δώσει λύση με πολιτική απόφαση και να μην εγκαταλείψει μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή,  

Η δήλωση Λυκουρέντζου της 01-07-2021

Σύμφωνα με το αρχείο του «Ε» την 1η Ιουλίου 2021, μέσα από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωνε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε ότι έχει να κάνει με το πρόβλημα στους ελαιώνες: «Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώσαμε στους ελαιώνες, στους οποίους περιοδεύσαμε χτες (σημ. Τετάρτη 30-06-2021) με τον Περιφερειάρχη, μαζί και με τον βουλευτή κ. Αθανασίου και θα περιοδεύσουμε και σήμερα. Πρόκειται για μία δραματική κατάσταση – αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια λίγο ως πολύ το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται. Δηλαδή ένα φαινόμενο που για λόγους οφειλόμενους σε ακραία καιρικά φαινόμενο καταστρέφει την παραγωγή. Άρα λοιπόν, είμαστε εμπρός στην ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, διότι δεν εντάσσεται η συγκεκριμένη ζημία στις ζημίες τις οποίες αποζημιώνει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην περιοχή της Λέσβου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου σε άλλες καλλιέργειες ευρισκόμενες εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξευρεθεί μία λύση. Θέλω να σημειώσω όμως εδώ ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι η λύση αυτή να είναι απόλυτα σύννομη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ώστε να μην επακολουθήσει καταδικαστική απόφαση της χώρας και εν συνεχεία να ζητούνται τα ποσά να επιστραφούν στην Ευρώπη. Άρα λοιπόν το πρώτο μέλημα είναι αυτό.

Ο Υπουργός ο κ. Λιβανός σε συνεργασία με τους ομολόγους του στη Μεσόγειο – κυρίως με τον Γάλλο και τον Ιταλό – στα συμβούλια υπουργών αγροτικής ανάπτυξης της Ε.Ε. έθεσε το θέμα, έχει ανοίξει η συζήτηση η οποία αποσκοπεί:

Α) Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των χωρών

Β) Έκτακτη χρηματοδότηση των γεωργικοπαραγωγικών οργανισμών και αυτή η χρηματοδότηση να είναι σύννομη και να μην δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με τους κανονισμούς της Ε.Ε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey