Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «BalkanMed INNOVA» για τη δημιουργία Βαλκανο-Μεσογειακού Κέντρου, σε εναρκτήρια ημερίδα στη Μυτιλήνη

Από αριστερά η Αγγελική Σαραντινού, ο  Νίκος Κωστόπουλος και η  Μαρία Κωνστάντογλου στο πάνελ της ημερίδας Από αριστερά η Αγγελική Σαραντινού, ο Νίκος Κωστόπουλος και η Μαρία Κωνστάντογλου στο πάνελ της ημερίδας

Νέες προοπτικές για επιχειρηματικότητα και καινοτομία

26/04/2018 - 12:31 Ενημερώθηκε 26/04/2018 - 13:09

Πραγματοποιηθηκε στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, το πρωί της Τετάρτης (25/4), η εναρκτήρια  ημερίδα του προγράμματος «BalkanMed INNOVA - Δημιουργία Βαλκανο-Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας».

Πρόκειται για πρόγραμμα διαβαλκανικής εμβέλειας, στο εταιρικό σχήμα του οποίου συμμετέχουν ως φορείς το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, το Κέντρο Καινοτομίας της Ακαδημίας Επιστημών (JiC-BAS) από τη Βουλγαρία, το Ίδρυμα Επιχειρηματικότητας Νέων (YES Foundation) από τη ΦΥΡΟΜ, η Πρωτοβουλία για την Υποστήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης (RASP) από την Αλβανία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CUT) και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε..

Ξεκινώντας η ημερίδα, την οποία παρακολούθησε μικρό μεν, απόλυτα εξειδικευμένο δε κοινό λόγω και της φύσης του προγράμματος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΚΑΠΕ Λέσβου κ. Νίκος Κωστόπουλος τοποθετήθηκε  σχετικά με τη δράση του Κέντρου, αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος “Interreg BalkanMed INNOVA”. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μαρία Κωνστάντογλου, η οποία μίλησε για τις στοχεύσεις του έργου, αναλύοντας τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν γύρω από τους εκπαιδευτές αλλά και τους εκπαιδευόμενους.

Η εναρκτήρια ημερίδα του προγράμματος μεταδόθηκε και μέσω live streaming

Ακολούθησαν οι τεχνικές - ενημερωτικές εισηγήσεις, με την κ. Αγγελική Σαραντινού, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Β. Αιγαίου, αφού πρώτα απένειμε τα εύσημα για το πρόγραμμα, να αναπτύσσει τις στρατηγικές της Περιφέρειας για τον τουρισμό, με έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις, ο κ. Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, εστίασε στον πολιτισμό και την επικοινωνία, αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Κάπου εκεί, το πάνελ συνδέθηκε μέσω skype με τον κ. Χρήστο Καλλονιάτη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ο οποίος μίλησε για το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Λευτέρης Κατερνέλλης, αντιπρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Βορείου Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που αναφέρθηκε στις απλές νομικές μορφές ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Στόχοι και ωφελούμενοι

Βασικοί στόχοι του έργου είναι: α) η ενθάρρυνση της δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων, β) η καλλιέργεια πνεύματος πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη Μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), γ) η τόνωση της επιχειρηματικής νοοτροπίας, με ιδιαίτερο προσανατολισμό σε τέσσερεις οικονομικούς τομείς μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι τομείς αυτοί είναι: Τουρισμός & Πολιτιστική Κληρονομιά, Αγροδιατροφή, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Ενέργεια και Περιβάλλον.

Από το Έργο BalkanMed INNOVA θα ωφεληθούν, κατά κύριο λόγο νέοι πτυχιούχοι, μελλοντικοί επιχειρηματίες, όσοι άλλοι επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες και στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με δράσεις όπως: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για καθέναν από τους προαναφερόμενους τομείς, δωρεάν υπηρεσία εξατοµικευµένης υποστήριξης (καθοδήγησης) για τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες  και κυρίως οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση των πιο αξιόλογων επιχειρηματικών ιδεών, που θα προκύψουν με την υποστήριξη του έργου.

Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώνεται στις 23/6/2019, ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 919.644,55 €, ενώ αρμόδια για πληροφορίες είναι η Δρ. Μαρία Κωνστάντογλου, επιστημονική υπεύθυνη προγράμματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey