FOLLOW US

Οικονομία

  • Διεξοδική ενημέρωση της Επιτροπής καταπολέμησης της ευλογιάς της Περιφέρειας και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την τήρηση των μέτρων: υπάρχει κίνδυνος για την κτηνοτροφία και την οικονομία του νησιού
«Να κλειδωθεί η ευλογιά στις εστίες της» [VID]

Την έκτακτη ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας μέσω του… Στρατού, ανακοίνωσε χθες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Παράλληλα με μία διεξοδική ενημέρωση για όλα όσα έγιναν από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της ευλογιάς, τα μέλη της Επιτροπής, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, έκαναν έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, να αντιμετωπιστεί σοβαρά η υπόθεση του ύπουλου ετούτου ιού που κινδυνεύει να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην κτηνοτροφία του νησιού και κατ΄ επέκταση στην οικονομία του. Κάνοντας επίκληση και στην ευσυνειδησία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια τους το κλειδί, για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ο ιός και να κερδηθεί το πρώτο στοίχημα που ορίστηκε από χθες: να λειτουργήσουν κανονικά τα σφαγεία, τουλάχιστον πριν τα Χριστούγεννα. Στη διάρκεια της ενημέρωσης της επιτροπής, η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Γιώτα Πετρίδου, μίλησε και για δύο νέες εστίες που περνούν από εργαστηριακό έλεγχο (σ.σ. έχουν επιβεβαιωθεί 14 ως σήμερα) και εντείνουν τους προβληματισμούς για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ η κτηνίατρος Αναστασία Δαούση στην δική της τοποθέτηση, χωρίς περιστροφές, ζήτησε την αυστηρή τήρηση των μέτρων εκ μέρους των κτηνοτρόφων, υπερτονίζοντας πως η «ευλογιά δεν είναι καταρροϊκός» για όσους τυχόν εκ των εκτροφέων, θεωρούν αφελώς πως «κρύβοντας» τα κοπάδια τους, θα βγουν μακροπρόθεσμα κερδισμένοι. «Αν περιχαρακώσουμε τον ιό στα σημεία που έχει εκδηλωθεί, μόνον έτσι θα καταφέρουμε να τον σβήσουμε», ήταν η χαρακτηριστική της τοποθέτηση- μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, που εξέφραζε και τον σκοπό της χθεσινής ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης που προεδρεύει της Επιτροπής καταπολέμησης της ευλογιάς, ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία του ιού.

Τι έγινε ως σήμερα…

Μιλώντας αναλυτικά για τα μέτρα που ελήφθησαν ως σήμερα, αλλά και για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν ακόμα και σήμερα την μάχη κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς. Με μείζον την υποστελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. «Η υπηρεσία λειτούργησε με μόλις τέσσερις κτηνιάτρους, έναντι των 12 μόνιμων που έχει στη διάθεσή της», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις πρότερες επαφές τόσο της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου με κυβερνητικά στελέχη για την ενίσχυση με προσωπικό της επίμαχης υπηρεσίας, όσο και των δικών του. Ειδικότερα ανέφερε τις επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη αλλά και τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Βάγια. Μίλησε ακόμη και για την ύστατη λύση της απόσπασης δύο κτηνιάτρων από το Υπουργείο για όσο διάστημα διαρκεί η νόσος στο νησί, αλλά και για τις προσπάθειες που έγιναν για την ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων που θα μπορούσαν να προβούν και σε μία επιδημιολογική έρευνα. Ωστόσο το εγχείρημα αυτό, ως γνωστόν σκόνταψε στην ρητή απαγόρευση της ΕΕ για την εμπλοκή ιδιωτών επιστημόνων. Παράλληλα υποστήριξε πως καλό θα ήταν να μην υπάρχουν αστυνομικά μέτρα, αλλά δεδομένων των συνθηκών, κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, είναι πλέον αδύνατο. «Η απαγόρευση που υπάρχει για τη μετακίνηση των ζώων, πρέπει να τηρηθεί. Πρέπει να μην φτάσουμε παραμονές Χριστουγέννων χωρίς την κανονική λειτουργία των σφαγείων, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα είναι καταστροφικό», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενίσχυση από το ΓΕΣ

Εκ μέρους της επιτροπής και ειδικότερα μέσω του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΠΒΑ Γιώργου Καμπούρη, βγήκε και ένα μάλλον καλό νέο, αφού εξασφαλίστηκε η ενίσχυση της Κτηνιατρικής, μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμπούρη, υπήρξε επαφή με τον Αρχηγό του ΓΕΣ και συντοπίτη μας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με την περιφερειάρχη να στέλνει και επιστολή με κάθε επισημότητα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με το αίτημα για ενίσχυση της περιφέρειας με κτηνιάτρους του Στρατού. «Εξασφαλίστηκε ικανός αριθμός επιστημόνων», είπε ο κ. Καμπούρης, χωρίς να είναι σε θέση να μιλήσει για ακριβή αριθμό, αλλά ξεκαθαρίζοντας πως πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση της Κτηνιατρικής της ΠΒΑ.

2.350 τα θανατωμένα ζώα

Η Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Γιώτα Πετρίδου, έδωσε από τη μεριά της πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτούργησε η υπηρεσία ως σήμερα, αλλά και για το εύλογο ερώτημα: πως φτάσαμε να… κυνηγάμε τον ιό εκ των υστέρων; Λέγοντας πως η υπόθεση ήταν εξαρχής δύσκολη, γιατί η υπηρεσία ενημερώθηκε -όπως διαπιστώθηκε- τουλάχιστον 10 ημέρες αφού εκδηλώθηκε ο ιός. Η κ. Πετρίδου ακόμη μίλησε και για τις ενέργειες που έγιναν για να μην επηρεάσει ενισχυτικά της εξάπλωσης του ιού το κυνήγι, που οσονούπω ξεκινά. Υποστηρίζοντας πως έγινε αίτημα στη Διεύθυνση Δασών αλλά και ενημέρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για να μην επιτραπεί το κυνήγι, τουλάχιστον στις «πληγείσες» περιοχές, αλλά εξήγησε πως η απάντηση ήταν αρνητική. Καθώς δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η απαγόρευση της θήρας, λόγω επιδημίας. Ωστόσο τόσο η κ. Πετρίδου όσο και ο κ. Αδαμίδης, μίλησαν για την καλή συνεργασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, τα μέλη της οποίας υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο για να μην επιβαρύνουν την κατάσταση με την δική τους δραστηριότητα. Πόσα ζώα έχουν θανατωθεί όμως ως σήμερα; Η κ. Πετρίδου αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό -μαζί με τέσσερα οικόσιτα που σφαγιάστηκαν χθες- που ανέρχεται στα 2.350 αιγοπροβάτων που θανατώθηκαν ελέω ευλογιάς.  

 

«Δεν είναι καταρροϊκός η ευλογιά»

Χωρίς καμία διάθεση να «ωραιοποιήσει» την κατάσταση και εκφράζοντας την ανησυχία της για την εξέλιξη της όλης υπόθεσης, αν δεν ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη αλλά και οι κτηνοτρόφοι, μίλησε η πεπειραμένη Κτηνίατρος Αναστασία Δαούση: «Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση. Θυμάμαι μία αντίστοιχη τον Αύγουστο του 1994 με αφθώδη πυρετό. Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την αγροτική πολιτική, την κτηνιατρική υπηρεσία, που είναι γνωστά και τα αναγνωρίζουμε όλοι.  Αυτό όμως που  πραγματικά είναι απαραίτητο για τον επόμενο μήνα, είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για να φύγει η νόσος από το νησί. Τώρα είναι η ώρα της προσπάθειας και ο ρόλος των ΜΜΕ για την ενημέρωση, είναι καθοριστικός. Πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που πρέπει να διώξουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δαούση και στη συνέχεια απευθύνθηκε γενικότερα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Για να γίνει αντιληπτό το τι είναι η ευλογιά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει διαφορετικούς χρόνους επώασης για κάθε ζώο από οκτώ έως 21 ημέρες. Δεν δίνει θεαματικά συμπτώματα και δεν είναι ο ιός που θα φύγει από το κοπάδι. Οπότε μπαίνοντας σε ένα κοπάδι ο ιός, το πρώτο σκληρό μέτρο είναι να μην επιζήσει κανένα ζώο μέσα σε αυτό. Η ευλογιά δεν είναι καταρροϊκός. Μπορεί να επιζήσουν κάποια ζώα αλλά το θέμα είναι, πόσους θανάτους εν τω μεταξύ θα προκαλέσουν. Η νόσος προκαλεί οικονομική καταστροφή. Αν μπορέσουμε και περιχαρακώσουμε τον ιό στα σημεία που έχει χτυπήσει, τότε μόνο θα τα καταφέρουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 13:35
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top