FOLLOW US

Οικονομία

  • Αγωνιώδης επιστολή του συλλόγου κτηνοτρόφων Αγίας Παρασκευής «Ο Ταξιάρχης»
«Να αποζημιωθούμε για την ευλογιά»

Επιστολή προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής κ. Κ. Αδαμίδη και τους Βουλευτές του Νομού Λέσβου απέστειλε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αγίας Παρασκευής «Ο Ταξιάρχης», καταθέτοντας τα αιτήματα τους για τις «πληγές» που προκάλεσε η νόσος της ευλογιάς του προβάτου.  

Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ουσιαστικά ως προς την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, ο Σύλλογος ζητά:

α) αποζημίωση για τη χαμένη παραγωγή σε γάλα και κρέας,

 β) αποζημίωση από πρόγραμμα de minimis κατόπιν υπόσχεσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,

 γ) τριετή καταβολή επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω ανωτέρας βίας μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού,

 δ) μοριοδότηση των πληγέντων κτηνοτρόφων σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και σε σχέδια βελτίωσης,

 ε) οικονομική ενίσχυση λόγω επιβάρυνσης από ενοίκια βοσκοτόπων που αναγκαστικά πρέπει να πληρωθούν για να διατηρηθούν τα δικαιώματα, λόγω ανωτέρας βίας μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού και η οποία κοστίζει 20€ έως 30 € ανά ζώο, περίπου.

Επιπρόσθετα, κατατέθηκαν και τα θεσμικά αιτήματα του συλλόγου, όπως είναι η πιστοποίηση φυλής λεσβιακού προβάτου, ο απαραίτητος έλεγχος για το εισαγόμενο πρόβειο γάλα και η υποχρεωτική εγγραφή προελεύσεως γάλακτος, καθώς και η απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν τα προϊόντα ΠΟΠ, να απαγορευθούν οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος στο νησί μας.

 

Ανέκρουσε πρύμναν η ΑΔΕΛ

Ανοικτός διαγωνισμός για το Σφαγείο Μανταμάδου

Στην απόφαση να ακυρώσει τη διεξαγωγή κλειστού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Σφαγείου Μανταμάδου προχώρησε η Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου (ΑΔΕΛ) και μάλιστα ομόφωνα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου 2018.

Όπως σημειώνεται, σε μια λιτή ανακοίνωσή της ΑΔΕΛ, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες με ανοικτές πλειοδοτικές προσφορές και όχι σφραγισμένες, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Να σημειωθεί, ότι μόλις την Πέμπτη, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό και προς την πρόεδρο της ΑΔΕΛ κ. Ταξιαρχούλα Πνακά, ο ενοικιαστής του Δημοτικού Σφαγείου Σκαλοχωρίου κ. Γιώργος Καραμούτσος είχε εκφράσει την άποψη ότι από τη στιγμή που ο Δήμος είχε προβεί πέρυσι στις απαραίτητες επισκευές και βελτιώσεις του Σφαγείου Μανταμάδου, θα ήταν προτιμότερο ο διαγωνισμός να είναι με ανοικτές πλειοδοτικές προσφορές και όχι σφραγισμένες, θέτοντας ως προτεραιότητα το συμφέρον της ΑΔΕΛ και του Δήμου Λέσβου. Κάτι που φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη από τη δημοτική αρή και την ΑΔΕΛ που ανέκρουσαν ...πρύμναν! Τώρα αν αυτή η εξέλιξη θα έχει άλλες παρενέργειες από τυχόν αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα θα φανεί τις επόμενες μέρες, όπως κι αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη μίσθωση του εν λόγω σφαγείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 12:44
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top