FOLLOW US

Οικονομία

  • Πεσμένη η ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς τα απέναντι παράλια, τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Τούρκους
«Μουδιασμένη» η εμπιστοσύνη!

Ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, με τους γνώστες της τουριστικής αγοράς να παρακολουθούν μουδιασμένα τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αναμφίβολα, η Τουρκία αποτελεί την τελευταία τριετία έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στον τουρισμό της Λέσβου, με συνεχή αλματώδη πορεία ως προς τις ακτοπλοϊκές αφίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά τους μήνες υψηλής δραστηριότητας, από τον Απρίλιο ως και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα δείγματα του 2018 έως και τα τέλη Μαρτίου δεν είναι ενθαρρυντικά, αν αναλογιστεί κανείς πως ουσιαστικά οι αφίξεις επιστρέφουν σε εποχές 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου το πρώτο τρίμηνο του έτους αφίχθησαν από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας συνολικά 1.082 επισκέπτες, παρουσιάζοντας πτώση 31,2% συγκριτικά με το αντίστοιχα διάστημα μέσα στο 2017 (1.572 αφίξεις).

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, σε μια προσπάθεια να αποτιμηθεί η παρούσα κατάσταση, με τα συμπεράσματα να είναι εξίσου μουδιασμένα. «Είναι ανησυχητική η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή», τονίζει ο κ. Χατζηκυριάκος, εστιάζοντας «στην ψυχολογία τόσο των Τούρκων, όσο και των Ελλήνων αντίστοιχα, που στην παρούσα συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή μετά τα όσα έχουν προηγηθεί». Όπως επισημαίνει ο ίδιος «η κίνηση είναι μειωμένη και από τις δύο πλευρές, κάτι που μοιάζει απολύτως λογικό αυτή τη στιγμή», τονίζοντας πως επιβάλλεται «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό, αφού αυτή η επιθετική ρητορική δεν ευνοεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, επηρεάζοντας το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά».

Κρίσιμο ζήτημα η βίζα Σένγκεν

Να σημειωθεί ότι πέραν των εμπρηστικών δηλώσεων που βλέπουν συχνά-πυκνά το φως της δημοσιότητας, βαραίνοντας το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σημαντική είναι η διευθέτηση του ζητήματος της επέκτασης του ειδικού καθεστώτος έκδοσης ημερήσιας βίζας Σένγκεν και για το 2018. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηκυριάκος «οι ελληνικές αρχές έχουν αποφασίσει να παραταθεί η ισχύς του καθεστώτος για ακόμη ένα χρόνο και απομένει το τυπικό τελικό “ok” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ισχύσουν οι γραφειοκρατικές διευκολύνσεις και φέτος ως προς την επίσκεψη των Τούρκων στα νησιά της παραμεθορίου».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου τονίζει ότι «τόσο στη Λέσβο, όσο και στα υπόλοιπα νησιού του Β. Αιγαίου, όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και την αγορά της Τουρκίας παρακολουθούν μουδιασμένοι όλα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, αναμένοντας σύντομα μια επιστροφή στην κανονικότητα εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Κάθε άλλη αρνητική εξέλιξη θα αποτελέσει, άλλωστε, βαρύτατο πλήγμα».

 

Σε Αϊβαλί, Τσεσμέ και Κουσάντασι

Τρία νέα γραφεία θεωρήσεων

 

Ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη η λειτουργία τριών νέων κέντρων υποδοχής αιτήσεων θεωρήσεων (Visa Application Centers) για λογαριασμό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, σε Αϊβαλί, Τσεσμέ και Κουσάντασι, προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι Τούρκοι επισκέπτες των νησιών.

Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, περίπου 350.000 Τούρκοι πολίτες επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά μέσα στο 2017 και ένας στους τρεις ξεκίνησε από τον Τσεσμέ.

Με τις ενέργειες της προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Αργυρώς Παπούλια, η διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων μειώθηκε υπέρ των Τούρκων πολιτών. Όπως δήλωσε η κ. Παπούλια «μια προσπάθεια μηνών ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη στήριξη αυτοδιοικητικών και επιμελητηριακών παραγόντων από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Με το τρόπο αυτό, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έρχονται πιο κοντά με τις τρεις σημαντικές περιοχές της δυτικής Τουρκίας, που έχουν ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις. Πέρυσι τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 185.000 Τούρκοι τουρίστες, οι 48.610 εξ’ αυτών ήρθαν στη Λέσβο.

 

Στις 19 Απριλίου από την Corendon

Το πρώτο τσάρτερ από την Ολλανδία

 

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το πρώτο τσάρτερ που θα εγκαινιάσει τις αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών στη φετινή σεζόν θα προέρχεται από την Ολλανδία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Corendon είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει πτήσεις προς το Αεροδρόμιο «Οδ. Ελύτης» της Μυτιλήνης και μάλιστα μέσα στον Απρίλιο. Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου, έχοντας ξεκινήσει από το Άμστερνταμ.

Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά αποτελεί στοίχημα για τον τουρισμό της Λέσβου, που επιθυμεί να καταγράψει σημαντική αύξηση στις εβδομαδιαίες πτήσεις τύπου τσάρτερ, ώστε να πλησιάσει τα δεδομένα του 2014, αρχικά. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν άλλωστε, υπολογίζουν τις αφίξεις ταξιδιωτών από την Ευρώπη σε περίπου 55.000 μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη.

Με βάση τις προγραμματισμένες πτήσεις, αναμένονται επισκέπτες στη Λέσβο από Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φινλανδία, αλλά και Νορβηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 16:26
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top