FOLLOW US

Οικονομία

  • Θλιβερή επιβεβαίωση
Μηδενική απορρόφηση πόρων στα περισσότερα προγράμματα ΕΣΠΑ

Ένα θέμα που έχουμε αναδείξει πολλές φορές από την εφημερίδα μας, αυτό της περιορισμένης έως μηδενικής απορρόφησης πόρων σε προγράμματα ιδιωτικών επενδύσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, έρχεται νε επιβεβαιώσει με τον πλέον έγκυρο και κατηγορηματικό τρόπο μια κοινοβουλευτική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της ΝΔ και τέως Υπουργός, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, παραθέτει απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία και αριθμούς, που αναδεικνύουν τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει στην ερώτησή του ότι από τα τέσσερα βασικά προγράμματα ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2016, σήμερα, δύο χρόνια μετά, στα τρία από αυτά η εκταμίευση πόρων προς επενδυτές είναι μηδενική και στο τέταρτο απειροελάχιστη.
Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Νεοφυής επιχειρηματικότητα» -σημειωτέον πρόγραμμα τεράστιας σημασίας για την οικονομία, αφού αφορά κυρίως σε νεανικές επιχειρήσεις τις λεγόμενες start up- σε προκηρυχθέντα προϋπολογισμό 116 εκατομμύρια €, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα Ευρώ! Αντίστοιχη απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στα προγράμματα «Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων» και «Αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπου σε προϋπολογισμούς 109 και 257 εκατομμύριων € αντίστοιχα, και πάλι δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα Ευρώ!
Το μόνο πρόγραμμα που επικρατεί κάποια ελάχιστη κινητικότητα -μιλάμε βέβαια για ελάχιστες απορροφήσεις ως τώρα της τάξεως του 2% του προϋπολογισμού- είναι αυτό της «Ενίσχυσης νέων πτυχιούχων», όμως και σε αυτό, με προκήρυξη τον Φεβρουάριο του 2016, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες επενδυτές, που δεν έχουν καν λάβει οριστική έγκριση για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους!

Αδιανόητη κατάσταση
Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης πόσο αδιανόητη είναι μια τέτοια κατάσταση είναι απαραίτητο εδώ να παραθέσουμε κάποια στοιχεία αναφορικά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τον τρόπο που λειτουργούν. Τα ΕΣΠΑ βγαίνουν ανά επταετείς χρονικές περιόδους, πχ. προγραμματική περίοδος 2000 - 2006, αντίστοιχη 2007-2013, και τώρα έχουμε την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη στο πέμπτο από τα επτά συνολικά χρόνια της προγραμματικής περιόδου και οι εκταμιεύσεις των έστω και με καθυστέρηση προκηρυχθέντων προγραμμάτων είναι από ελάχιστες έως μηδενικές! Από την άλλη, εκκρεμούν υποτίθεται και μια σειρά ακόμη προγράμματα προς προκήρυξη, με εντελώς αβέβαιο όμως χρονικό ορίζοντα, προϋπολογισμό και διαδικασίες προκήρυξης. Αν κρίνει όμως κανείς από το ρυθμό υλοποίησης αυτών που ήδη προκηρύχθηκαν όπως τον παρουσιάσαμε παραπάνω, δεν μπορεί παρά να είναι απαισιόδοξος.

Στην Ελλάδα της κρίσης
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει απλά για ολιγωρία, αν βρισκόμασταν σε μια χώρα και μια οικονομία που τα λεφτά «της περισσεύουν»! Σε μια οικονομία όμως κρίσης και ανεργίας, όταν και το κάθε Ευρώ που πέφτει στην αγορά είναι πολύτιμο και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, οι ρυθμοί με τους οποίους υλοποιούνται και εκταμιεύουν πόρους - θυμίζουμε στη συντριπτική πλειοψηφία τους ευρωπαϊκούς - τα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, φανερώνουν από ανικανότητα των αρμοδίων έως και εγκληματική αμέλεια. Και βέβαια η αγανάκτηση περισσεύει, όταν ακούει κανείς κυβερνητικούς αρμοδίους - ψευδόμενους προφανώς συνειδητά - να επαίρονται για την δήθεν ταχεία απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων από τα Υπουργεία τους.
Μπροστά σε μια τέτοια απαράδεκτη κατάσταση, θα πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο ένα μέτωπο επαγγελματικών ενώσεων και φορέων, που να πιέσει κάθε αρμόδιο να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, αφού το θέμα πλέον τείνει να λάβει χαρακτηριστικά πισώπλατης μαχαιριάς στη χειμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 20:00
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top