FOLLOW US

Οικονομία

  • Καθόλου ικανοποιητικά τα επίσημα στοιχεία από τα απέναντι παράλια, με 4.000 λιγότερους τουρίστες στο πρώτο εξάμηνο του 2018
Μείωση 25% στις αφίξεις Τούρκων τον Ιούνιο

Πεσμένη και μάλιστα αρκετά είναι η κίνηση από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τους Τούρκους ταξιδιώτες να μην επισκέπτονται τη Λέσβο στο βαθμό που το έπραξαν πέρυσι. Γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, λόγω των όσων συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, σε πολιτικό, κοινωνικό, αλλά κυρίως οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, συνολικά 4.742 Τούρκοι τουρίστες έφτασαν στο νησί μας κατά το μήνα Ιούνιο. Εξ’ αυτών, οι 545 εισήλθαν από την Πύλη της Πέτρας και οι υπόλοιποι από τη Μυτιλήνη. Το νούμερο αυτό είναι αισθητά πεσμένο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπου είχαν καταγραφεί 6.315 Τούρκοι επισκέπτες. Η μείωση δηλαδή αγγίζει το 25% και έρχεται να προστεθεί στην πτωτική πορεία συνολικά του πρώτου εξαμήνου του 2018, το οποίο μετρά απώλειες της τάξης του 31,42% σε σχέση με τους έξι πρώτους μήνες του 2017 (-4.282 επισκέπτες).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι παρότι στο ξεκίνημα του έτους υπήρχαν αισιόδοξες προβλέψεις για τις αφίξεις Τούρκων τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν πολύ νωρίς. Αιτία αποτέλεσε η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το εύθραυστο καθεστώς στη γειτονική χώρα, η οποία βιώνει μια αρκετά τεταμένη περίοδο, η οποία αντανακλάται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών της. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -με όσα αυτή συνεπάγεται για συγκεκριμένες απαγορεύσεις-  μετά το πραξικόπημα του 2016, αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευθεί ότι θα την άρει, κερδίζοντας τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ήταν η ίδια η εκλογική διαδικασία του περασμένου μήνα, που πόλωσε το κλίμα εντός της τουρκικής κοινωνίας. Κυριότερα όμως, εκείνος ο παράγοντας που περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις των Τούρκων προς τα νησιά μας ήταν και το ανοδικό ράλι της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, που έφτασε κάποια στιγμή ακόμα και τα 5,52€ τέλη Μαΐου, μειώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των Τούρκων, για τους οποίους το ταξίδι στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου έγινε ακριβή πολυτέλεια. 

Μειωμένη φέτος η διάρκεια της βίζας

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως για τη φετινή τουριστική περίοδο ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις γύρω από την έκδοση βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά μας. Συγκεκριμένα, η «κόντρα» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επηρέασε τη χρονική διάρκεια της βίζας, η οποία από τις 15 μέρες των προηγούμενων ετών, έχει ισχύ φέτος μόλις για 7 ημέρες. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: «Πράγματι, ισχύει ότι έχει μειωθεί η ισχύς της τουριστικής βίζας σε 7 ημέρες. Το γεγονός αυτό δεν αφορά τόσο τους επισκέπτες του νησιού μας, αφού κατά μέσο όρο έμεναν στη Λέσβο από 3 έως 5 ημέρες. Περισσότερο επηρεάζει τα τουριστικά σκάφη, που ερχόντουσαν για περισσότερες ημέρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά πλέον θα πρέπει στη βδομάδα να επιστρέψουν και να ανανεώσουν τη βίζα τους.»

«Επηρεάζει η ισοτιμία»

Μιλώντας για τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Τούρκων πολιτών, ο κ. Χατζηκυριάκος πρόσθεσε: «Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Είναι γεγονός ότι οι διακοπές των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου κοστίζουν πλέον ακριβότερα.»

Αναφερόμενος τέλος στην ενδεχόμενη άρση της έκτακτης κατάστασης στη γείτονα, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου επεσήμανε: «Εφόσον αρθούν οι απαγορεύσεις που ισχύουν σήμερα, αυτό αναμένεται να βοηθήσει περισσότερο τους κατόχους πράσινων διαβατηρίων να έρθουν στα νησιά μας. Πρόκειται για ποιοτικούς τουρίστες, που αφήνουν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους. Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμα μπερδεμένη  και εμείς βρισκόμαστε σε αναμονή. Φοβάμαι, πως αν δε λυθούν άμεσα τα ζητήματα αυτά στην Τουρκία, αν δηλαδή δε βελτιωθούν οι συνθήκες, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα οι πολίτες της στα νησιά μας, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε τα νούμερα των προηγούμενων ετών από τα απέναντι παράλια.»  

«Στοίχημα η σύνδεση Πέτρας-Κουτσούκουγιου»

Ερωτηθείς για τις 545 αφίξεις στην Πύλη της Πέτρας, ο κ. Χατζηκυριάκος ήταν κατηγορηματικός: «Το νούμερο είναι μικρό για ολόκληρο Ιούνιο. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κουτσούκουγιου δεν αποτελεί έναν γνωστό τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους, ώστε να τραβήξουμε από εκεί κόσμο. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία Dentur που δραστηριοποιείται στη γραμμή δεν έχει προλάβει ακόμα να διαφημίσει ουσιαστικά τον νέο της προορισμό. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν γίνει στη συγκεκριμένη γραμμή θα είναι κέρδος για τη Λέσβο. Δεν περιμένουμε πολλά, αλλά την έχουμε ανάγκη. Το σημαντικότερο θα είναι να παραμείνει το πλοίο στη γραμμή μέχρι και το τέλος των προγραμματισμένων δρομολογίων, ώστε να χτίσουμε πάνω στη σύνδεση με το Κουτσούκουγιου και να τα πάμε ακόμα καλύτερα την επόμενη χρονιά.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 16:36
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top