Χατζηκυριάκος: «Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας», προσθέτοντας ότι η ...σκιά του μεταναστευτικού επηρεάζει ακόμη

Μειωμένα τα νούμερα του Τουρισμού στη Λέσβο σε σχέση με το 2019

16/07/2022 - 11:00 Ενημερώθηκε 17/07/2022 - 13:51

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επισημαίνοντας ότι η ανατροπή της εικόνας που σχηματίστηκε για το νησί σε σχέση με το μεταναστευτικό είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί μέσα από ουσιαστική στρατηγική όλων των φορέων - αρμόδιων και μη.

Μπορεί σε σχέση με τα μηδενικά σχεδόν νούμερα της εποχής της πανδημίας η Λέσβος να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό, ωστόσο φαίνεται να μην πιάνει τα νούμερα του 2019, όπως άλλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας ακόμη και των γειτονικών νησιών, αλλά πολύ περισσότερο και εκείνων των ετών που ο πυλώνας αυτός της οικονομίας βρισκόταν στο ζενίθ του. Από 100 περίπου κρουαζιερόπλοια που προσέγγιζαν κάποτε τις πύλες εισόδου του νησιού φέτος ο αριθμός τους δεν θα ξεπεράσει τα 30. Οι 50.000 άλλοτε Τούρκοι τουρίστες φέτος εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στις 15.000. Οι Ευρωπαίοι των CHARTER από τις 58.000 μειώνονται στις 35.000.

Το πρόβλημα με τους Σκανδιναβούς

Η απεργία των πιλότων της SAS έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις πτήσεις Charter. Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία, που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ, πριν από λίγες ημέρες, αναγκάστηκε να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες με τους πιλότους για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ουσιαστικά η απεργία αυτή σημαίνει απουσία 300-400 ατόμων την εβδομάδα σε Πλωμάρι και Μόλυβο που περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο στην κατηγορία του ποιοτικού τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της οικονομίας των περιοχών αυτών και της Λέσβου γενικότερα.Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις όπως τόνισε ο κ. Χατζηκυριάκος θέλουν να επέρχεται η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ πιλότων και εταιρείας, δίνοντας τέλος σε ένα ακόμη άγχος που δημιουργήθηκε στους επαγγελματίες του τουρισμού.

Από τις Σκανδιναβικές χώρες έχουμε στην Λέσβο - για την τουριστική περίοδο που διανύουμε- 3 πτήσεις την εβδομάδα μία από Φιλανδία, Σουηδία και Δανία οι οποίες όπως προαναφέρθηκε μεταφέρουν 300-400 τουρίστες.

Το Μπαϊράμι

Στον αντίποδα το Μπαϊράμι έφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο 3000 περίπου Τούρκους επισκέπτες, δίνοντας μια σημαντική τόνωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε καιρό κρίσης στην γείτονα χώρα εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να κάνουν διακοπές είναι σαφώς εκείνοι που χαρακτηρίζονται οικονομικά ευκατάστατοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καταναλωτικές δυνατότητες των συγκεκριμένων επισκεπτών για το διάστημα που θα βρίσκονται στο νησί.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η προσέλευση επισκεπτών του εσωτερικού τουρισμού, δεδομένου ότι έχουν πληθύνει τα δρομολόγια και από τον Πειραιά και από την Καβάλα , ενώ οσονούπω μπαίνει και ταχύπλοο από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα καταστήσει πιο προσεγγίσιμη την αγορά της συμπρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδας με το νησί, ενώ μετά από δύο χρόνια καραντίνας έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους και οι ετεροδημότες και οι ομογενείς που έρχονται στο νησί το καλοκαίρι.

Το ουσιαστικό πρόβλημα

Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Χατζηκυριάκος εδράζεται στο γεγονός ότι το προφίλ που έχει δημιουργήσει η Λέσβος, λόγω μεταναστευτικού, είναι ο λόγος που πολλές εταιρείες διστάζουν να προτείνουν το νησί στους πελάτες τους ως προορισμό. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα, που παρά το γεγονός ότι η εικόνα του μεταναστευτικού στο νησί έχει βελτιωθεί αισθητά και σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος , δεν παύει να αποτελεί ένα «αγκάθι» που επηρεάζει ακόμη την ευαίσθητη τουριστική αγορά.

Αναμφισβήτητα η Λέσβος κρύβει τόσες ομορφιές και μυστικά, τόσες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αν αναδειχθούν στοχευμένα και με επιμέλεια τότε, όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζηκυριάκος, θα μπορέσουμε να μπούμε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη. Οι μέχρι τώρα ενέργειες που γίνονται, από εκείνους που επιμελούνται την προβολή του νησιού δεν έχουν δείξει αριθμητικά κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζεται. Σε κάθε περίπτωση επαναφορά της Λέσβου στον τουριστικό χάρτη προϋποθέτει, αύξηση των συνδέσεων, είτε ακτοπλοϊκών είτε αεροπορικών και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι.

Οι πραγματικοί πρεσβευτές

Το μυστικό για την ενδυνάμωση στον τομέα του Τουρισμού, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηκυριάκος, είναι ότι εκείνοι που θα επιλέξουν να έρθουν στην Λέσβο για πρώτη φορά - και που αναμφισβήτητα αποτελούν πρεσβευτές του νησιού μας στις χώρες τους και ουσιαστικά την ζωντανή διαφήμιση για εμάς - θα πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι από την περιποίηση, από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, από τις υποδομές και από όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που συνηγορούν στο να περάσουν ωραίες και ξένοιαστες διακοπές που είναι άλλωστε και το ζητούμενο για κάποιον που πάει ταξίδι αναψυχής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey