Αναμένεται να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων της κορονοενίσχυσης των αγροτών, ενώ εντάχθηκαν στο σύστημα οι ποικιλίες που είχαν εξαιρεθεί

Με το «στανιό» η κορονοενίσχυση των ελαιοπαραγωγών…

21/11/2020 - 09:11 Ενημερώθηκε 21/11/2020 - 17:54

Πάνω που είπαν να πάρει μια μικρή ανάσα ο αγροτικός κόσμος του νησιού, με την κορονοενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς που εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπίστωσε κατά την ημέρα υποβολής των αιτήσεων που άρχισε στις 17 Νοεμβρίου, είχαν φάει «άκυρο» από το σύστημα η κολοβή και η αδραμυτινή, γεγονός που απογοήτευσε αρκετό κόσμο, αφού οι δύο αυτές ποικιλίες αφορούν στο 90% της παραγωγής και αποτελούν τον κύριο οικονομικό πόρο για πολλές αγροτικές οικογένειες του νησιού.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και Αγροτικών Θεμάτων Πανάγο Κουφέλο, το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει είχε λυθεί καθώς 17 ποικιλίες ελιάς που είχαν εξαιρεθεί μπήκαν στο σύστημα. Ωστόσο θα έπρεπε, όπως εξήγησε, να ακολουθήσει τροποποίηση του προϋπολογισμού, προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι κωδικοί. Σημειώνεται ότι είχαν εξαιρεθεί από το σύστημα ποικιλίες ελιάς και από άλλα μέρη της χώρας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι 9:30 το πρωί της Παρασκευής το πρόβλημα που είχε προκύψει από τις αρχές της εβδομάδας δεν είχε λυθεί.

Σχετική ερώτηση είχε υποβάλλει και ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, στον αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη. Συγκεκριμένα ρώτησε πού οφείλεται ο αποκλεισμός από την έκτακτη ενίσχυση των συγκεκριμένων ποικιλιών ελιάς, και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην αποκλειστούν της έκτακτης ενίσχυσης οι ελαιοκαλλιεργητές-ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.

Οι διαβεβαιώσεις

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε δελτίο Τύπου που κοινοποίησε δήλωσε τα εξής: «Το ζήτημα που ανέκυψε, είναι καθαρά τεχνικό και οφείλεται στους κωδικούς αναφορικά με το χαρακτηρισμό των ελιών σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σύστημα θα ανοίξει από αύριο και όλοι οι παραγωγοί θα λάβουν κανονικά την έκτακτη ενίσχυση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά, έλαβε την διαβεβαίωση ότι το θέμα το πρωί της Παρασκευής είχε τακτοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε προχωρήσει στη Διαχειριστική Αρχή για να διεκπεραιωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες. Αυτό που θα έχει σειρά είναι η ενεργοποίηση του συστήματος σε ότι έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους παραγωγούς.

Κουφέλος: «Εντάχθηκαν οι ποικιλίες που είχαν εξαιρεθεί. Αναμένεται να δοθεί παράταση»

«Το τεχνικό πρόβλημα λύθηκε, είχαμε επικοινωνία συνεχή και με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά, και με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον κ. Νικόλαο Μανέτα της Διαχειριστικής Αρχής, δόθηκε λύση, εντάχθηκαν όλες οι ποικιλίες που είχαν εξαιρεθεί», είπε και πρόσθεσε: «Τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός, ώστε να μπορούνε όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να πληρωθούνε από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου». Τόνισε δε, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος παρενέβη άμεσα όταν το πληροφορήθηκε ζητώντας να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ποικιλίες ελιάς της Λέσβου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήρθε αντιμέτωπη μόνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι εξετάζεται να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων στους παραγωγούς των περιοχών που αρχικά είχαν μείνει εκτός.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι είναι χαρακτηρισμένοι από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, τονίζει στο «Ε» ο μελετητής κ. Γιάννης Φλωρίδης. Ο φορέας του κάθε παραγωγού σε συνεννόηση μαζί του θα φροντίσει για την υποβολή της αίτησης. Η όποια επικοινωνία θα γίνει τηλεφωνικά χωρίς να χρειαστεί κάποια μετακίνηση, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο που χαρακτηρίζονται απαγορευμένες λόγω κορονοϊού.

Τα ποσά

- Για καλλιεργούμενη έκταση από 0-10 στρέμματα έως 300 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση από 10-15 στρέμματα έως 600 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση από τις 15-30 στρέμματα έως 1.100 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση 30-50 στρέμματα έως 1.600 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση 50-70 στρέμματα έως 2.000 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση 70-100 στρέμματα έως 2.500 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση 100-150 στρέμματα έως 3.000 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση 150-200 στρέμματα έως 3.500 ευρώ

- Για καλλιεργούμενη έκταση από 200 στρέμματα και πάνω έως 4.000 ευρώ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey