Χαμηλή η ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος του Βορείου Αιγαίου

Λίγα τα κέρδη από τους Τούρκους τουρίστες

11/07/2017 - 17:30 Ενημερώθηκε 11/07/2017 - 18:40

Με βάση τον αριθμό των αφίξεων Τούρκων τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2016, υπολογίσαμε τις ταξιδιωτικές εισπράξεις των νησιών για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 12,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα με βάση τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων του 2016 στο Βόρειο Αιγαίο, των Τούρκων τουριστών, το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποίησαν 210.699 διανυκτερεύσεις στα νησιά της Περιφέρειας. Από αυτές οι 51.771 πραγματοποιήθηκαν στην Λέσβο, στην Χίο πραγματοποιήθηκαν 107.293 διανυκτερεύσεις και στην Σάμο 51.634.

Τα έσοδα για τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες είναι 12,34 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 3,03 εκατ. ευρώ πήρε η Λέσβο, 6,29 εκατ. ευρώ πήρε η Χίος και 3,025 εκατ. ευρώ η Σάμος.

Οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες το 2016, ήταν 32,3 εκατ. ευρώ. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων πραγματοποιείται την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή τα νησιά επισκέπτεται το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων τουριστών.

Αν διατηρηθεί στο σύνολο του έτους, ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων του 50,5% και διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων και των δαπανών ανά διανυκτέρευση, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Τούρκους τουρίστες θα φθάσουν στα 48,61 εκατ. ευρώ.

 

Η μερίδα του ...λέοντος πάει αλλού

Σε προηγούμενες αναλύσεις έχουμε τονίσει ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρά την ευνοϊκή γεωγραφική θέση τους, παίρνουν ένα μικρό τμήμα της τουριστικής κίνησης που φθάνει στην χώρα μας από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αντιστοιχούσαν μόλις στο 10% των αφίξεων από την γείτονα σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Αυτή όμως δεν είναι η χειρότερη είδηση. Δυστυχώς, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι όχι μόνο τα νησιά κερδίζουν ένα μικρό κομμάτι της πίτας αλλά και οι εισπράξεις τους είναι πολύ χαμηλές.

Έτσι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην Αττική διαμορφώνεται στα 90,8 ευρώ και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα 87,5 ευρώ.

Αν οι Τούρκοι τουρίστες του Βορείου Αιγαίου δαπανούσαν όσα δαπανούν όταν επισκέπτονται την Αθήνα, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα ήταν 19,13 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα ήταν αυξημένες κατά 55%. Στο σύνολο του 2017, οι προσδοκίες για εισπράξεις δεν θα ήταν 48,61 εκατ. ευρώ αλλά 75,35 εκατ. ευρώ.

 

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα στοιχεία που κατά αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το «Ε», αποκαλύπτουν μια εικόνα που απέχει πολύ από το να προκαλεί ενθουσιασμό. Είναι θετικό ότι καταγράφεται υψηλός ρυθμός αύξησης των αφίξεων από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Διότι τα νησιά συνεχίζουν να αποσπούν ένα μικρό ποσοστό των Τούρκων τουριστών που φθάνουν στην χώρα μας. Επιπρόσθετα ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων -μόλις 3,8 ημέρες ανά τουρίστα- έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να αυξηθεί η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στα επίπεδα των άλλων περιφερειών της χώρας (βλέπε Αττική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη).

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, είναι αναγκαία η αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που παρέχουν τα νησιά. Χαμηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, σε υποβαθμισμένες υποδομές, δεν δημιουργούν ελπίδες για αύξηση των εισπράξεων. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως απαιτούνται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια α) για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και β) για την δημιουργία και αναβάθμιση των υπαρχόντων υποδομών που θα καταστήσουν ελκυστικό το τουριστικό προϊόν των νησιών.

Τέλος, σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης είναι η αύξηση ακτοπλοϊκών συνδέσεων και φυσικά η ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων των νησιών με την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα αλλά και με άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey