Εναρκτήρια συνάντηση του έργου που στοχεύει να αποτυπώσει το DNA των τοπικών προϊόντων

Ξεκίνημα για την «Αγροταυτότητα»

28/06/2018 - 13:14

Στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Αγροταυτότητα», που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη με τη χρηματοδότηση του Interreg Ελλάδα - Κύπρος και συνολικό προϋπολογισμό 1.581.930€, έκανε παρέμβαση η  Χριστιάνα Καλογήρου, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι επικεφαλής εταίρος του έργου. 

Μιλώντας σχετικά η κ. Καλογήρου επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σταθερά επενδύει στην προώθηση των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων των νησιών μας. Η υποστήριξη στους παραγωγούς για να εκσυγχρονίσουν, βελτιώσουν και αναδείξουν τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και να διερευνήσουν νέες δυνατότητες και νέες προοπτικές, στηρίζεται στη γνώση για τις τοπικές πρώτες ύλες και την αξιοποίησή τους, με κύριο χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα την ποιότητα και την ιδιοτυπία. Η συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί συνέχεια συγκεκριμένων ανάλογων πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είτε μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως το ερευνητικό για τη μαστίχα, είτε με ίδιους πόρους της Περιφέρειας, όπως τα ερευνητικά για το ελαιόλαδο και τη βιοποικιλότητα».

Τι είναι η «Αγροταυτότητα»

Πρόκειται για ένα έργο, που θα επιδιώξει να καλύψει ένα μεγάλο κενό, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με τα ακριβή στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτυπωθεί το DNA και τα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν με ακρίβεια τον τόπο καταγωγής των προϊόντων, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία και ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους, χωρίς πλέον να είναι εύκολο να ταυτιστούν με ομοειδή τρίτων χωρών.

Ουσιαστικά, η «Αγροταυτότητα» θα αποτελεί την επιβεβαίωση, πως ένα προϊόν είναι γνήσιο, προερχόμενο από τα νησιά μας, με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο. Συγκεκριμένα, θα γίνονται αναλύσεις των προϊόντων μας, προκειμένου να αποτυπωθεί το DNA, η ποσότητα αζώτου και άνθρακα, που στην ουσία χαρακτηρίζουν ένα φυτικό ή ζωικό προϊόν και μαρτυρούν με ακρίβεια τον τόπο καταγωγής του.

Προϊόντα με DNA

Το έργο έχει τριετή ορίζοντα και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των προϊόντων «μαϊμού» που διακινούνται στην αγορά, ενώ δεν προέρχονται από τα νησιά μας, αλλά είναι προϊόντα εισαγωγής από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, θα γίνουν αναλύσεις των προϊόντων μας, προκειμένου να αποτυπωθεί το DNA, η ποσότητα αζώτου και άνθρακα, που στην ουσία χαρακτηρίζουν ένα φυτικό ή ζωικό προϊόν και μαρτυρούν με ακρίβεια τον τόπο καταγωγής του. Σκοπός του έργου είναι κάθε προϊόν να διαθέτει τη δική του ταυτότητα στη βάση δεδομένων, ώστε να γίνεται χρήση αυτής και κανείς να μην μπορεί να παραποιήσει την προέλευσή του». Η παραπάνω δράση αν και από μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να είναι από τις ελκυστικές παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει ένας φορέας όπως η Περιφέρεια, έχει την αξία της γιατί δημιουργεί τις προοπτικές ώστε τα προϊόντα των νησιών μας, πολλά από τα οποία έχουν μοναδικότητα, να πάρουν την αξία που δικαιούνται και οι παραγωγοί τους να καρπωθούν οφέλη, αποκτώντας ταυτότητα. Είναι από τις δράσεις αυτές που από πρώτη ματιά υποτιμώνται, αλλά με τέτοιες και ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να προωθηθούν τα ξεχωριστά προϊόντα των νησιών μας, αρκεί οι εμπλεκόμενοι φορείς να επενδύσουν συστηματικά και με σχέδιο γύρω από αυτό το εγχείρημα! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey