FOLLOW US

Οικονομία

  • Στην κατάμεστη αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης»
Κοπή πίτας Επιμελητηρίου Λέσβου

Στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου 2019, η Ετήσια Γιορτή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Αθανασίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Καμπούρης, και ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιάς, στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις την χρονιά που πέρασε. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολλά και σημαντικά. Ιδίως για τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εκ φύσεως αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες όπως

> Η έλλειψη επαρκών κεφαλαίων

> Η δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλες αγορές

> Η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού κ.α.

Τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα που χαρακτηρίζουν το ευρύτερο περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως είναι

> Η υψηλή φορολογία

> Το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον

> Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης,

> Η ασάφεια και οι ελλείψεις στο κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις

> Η γραφειοκρατία

> Η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας κ.α.»

Ο κ. Μυρσινιάς αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί άμεσα τις θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας και να θέσει σε άμεση εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Οι θέσεις μας είναι σαφείς :

> Βελτίωση φορολογικού περιβάλλοντος, με σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

> Αξιοποίηση ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας με κίνητρα για την επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

> Παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση και μείωση της γραφειοκρατίας, με ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

> Αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. (στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Επιμελητήριο Λέσβου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ημερίδα σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο άμεσο μέλλον)

> Αντιμετώπιση πολυνομίας και κακονομίας, με ουσιαστικό νομοθετικό προγραμματισμό .

> Αυτό που ζητάμε πάνω από όλα είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε μια κρίσιμη για την χώρα περίοδο.», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, παρουσίασε ενδεικτικά την πλούσια δράση του Επιμελητηρίου Λέσβου, αναφέροντας ότι το πρόσημο  για την χρονιά που πέρασε ήταν θετικό τόσο για τον ίδιο το φορέα όσο και για τα μέλη του. Ενώ έκανε ειδική αναφορά στην διοργάνωση των συλλαλητηρίων για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το Επιμελητήριο Λέσβου από την πρώτη στιγμή δεν συνέδεε το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα με την παραμονή των νησιών μας στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μυρσινιάς, αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου, που συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες, τονίζοντας ότι «αυτή η χρονιά θα είναι η απαρχή ενός νέου δημιουργικού αιώνα για το θεσμό και την επιχειρηματικότητα στα νησιά μας».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έκανε απολογισμό του έργου του Εμπορικού Συλλόγου για το 2018. Ο κ. Παπαρίσβας, χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε δύσκολη για τον επειχειρηματικό κόσμο της Μυτιλήνης, μιας και βιώνουν τρείς κρίσεις, την οικονομική, την εθνική και την μεταναστευτική. Εξέφρασε, δε για ακόμη μια φορά τον έντονο προβληματισμό του για την παραβατικότητα στην  οδό Ερμού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στην κα. Ασημένια Κομνηνού που βραβεύτηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα της πόλης. Ενώ το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτα το κέρδισε ο κ. Παναγιώτης Καρίπης, Πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, κκ Χρυσόστομος, και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο βουλευτής Λέσβου κ. Αθανασίου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κύτελλης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα. Γόμου – Πρωτογεράκη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Καμπούρης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού Βορείου Αιγαίου κα. Σαραντινού, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κατσαρός, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος, Πολ. Προστασίας & Διοικ. Υπηρεσιών κ. Καρασάββας,  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου, κ. Τσουπής, ο Αστυνομικός Διευθυντής  Λέσβου κ. Βαζούρας, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης κα. Βακάλη, εκπρόσωποι από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Μανωλακέλλης, ο Αντιπρόεδρος  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου κ. Χριστόφας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου και Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης κ. Μπαρούτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Ι.Χ. Αυτοκινήτων κ. Σπανέλλης, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ποτοποιών -  Αποσταγματοποιών Λέσβου κ. Σπέντζας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Γιαννάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπιλάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιακαλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Πίτσιος, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε. κ. Περιμένης, ο Airport Manager του Διεθνή Αερολιμένα Μυτιλήνης της Fraport Greece κ. Λυμτσιούλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Καλάργαλης, η Διευθύντρια Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κα. Στρατάκη, ο Διευθυντής Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Καπιωτάς, η Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης κα Καριμαλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λέσβου κα. Παπαντωνάκη, ο προϊστάμενος Ε.Φ.Ε.Τ. Περιφερειακής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου κ. Μπούμπουλης, ο Διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ κ. Μανιατόπουλος, ο τ. Δήμαρχος κ. Βουνάτσος, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου μας αλλά και επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 16:55
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top