Να αλλάξει «βιολί» η Περιφέρεια ζητούν οι Σύμβουλοι Επενδύσεων – Μελετητές Βορείου Αιγαίου

«Κίνδυνος για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο»

01/12/2021 - 14:08 Ενημερώθηκε 02/12/2021 - 09:37

«Η τυπολατρική αντιμετώπιση των προγραμμάτων χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα οδηγήσει τα νησιά μας σε επενδυτικό τέλμα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Σύμβουλοι Επενδύσεων – Μελετητές Βορείου Αιγαίου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για απαράδεκτο χειρισμό των προγραμμάτων & ζητούν να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για  απαράδεκτο χειρισμό των προγραμμάτων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προγράμματα που αποσκοπούσαν στην ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων, στον εκσυγχρονισμό αλλά και την εισαγωγή στην ψηφιακή εποχή των υφιστάμενων επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου.

Η επιχειρηματολογία

Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε πέντε επιχειρήματα. Αναλυτικότερα οι μελετητές αναφέρουν ότι η Περιφέρεια αντιμετωπίζει τον νησιώτη επιχειρηματία αλλά και τον νέο που διαθέτει μία καινοτόμο ιδέα και προσπαθεί μέσω της μετουσίωσης της σε μία βιώσιμη επιχείρηση να παραμείνει και να δραστηριοποιηθεί στο νησί του με στενόμυαλο τρόπο σημαδεύοντας τον με το «υπερόπλο» της γραφειοκρατίας- τυπολατρείας απέναντι στο οποίο οι επενδυτές δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης...

Επιπλέον υποστηρίζεται ότι η Περιφέρεια δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του χρόνου για το επιχειρείν, υποβάλλοντας τους επενδυτές σε διετή αναμονή, καθώς δεν έχει έως σήμερα εκδώσει αποτελέσματα για το σύνολο των δράσεων που προκήρυξε. Όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αντιλαμβάνονται τη σχετική έννοια που αποκτά ο χρόνος, όταν συναλλάσσονται με το δημόσιο, ωστόσο καινοτομία και χρόνια αναμονής είναι έννοιες αντίθετες με τους σύγχρονους ρυθμούς της τεχνολογικής εξέλιξης.

Ακόμη σημειώνεται ότι η Περιφέρεια ακυρώνει αιφνιδίως (η πρώτη ακύρωση προγράμματος τα τελευταία τριάντα χρόνια) ένα εκ των προγραμμάτων χρηματοδότησης που η ίδια σχεδίασε και προκήρυξε στερώντας από το Βόρειο Αιγαίο την δυνατότητα να «δει» να γεννιούνται νέες καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες που θα το «βγάλουν» από την εποχή της αποεπένδυσης που διανύει. Ο χρόνος που δαπάνησαν αλλά και τα έξοδα στα οποία υπεβλήθησαν οι επενδυτές εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα την ηγεσία της Περιφέρειας, η οποία οδηγήθηκε στη λήψη μιας τέτοιας αψυχολόγητης και αντιαναπτυξιακής απόφασης.

Σημειώνεται δε ότι η Περιφέρεια απορρίπτει    για τυπικούς λόγους τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτικών προτάσεων (70,00% !) σε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης στερώντας από την αγορά τη δυνατότητα να «ανασάνει» μέσω της αναθέρμανσης του επενδυτικού ρεύματος που η υλοποίηση του θα προκαλούσε.

Τέλος αναφέρεται ότι τη στιγμή που η επιχειρηματική κοινότητα «στενάζει» από την έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων, αφήνει τα χρήματα άλλων προγραμμάτων αναπορρόφητα ενώ άλλα τα ανακαλεί εν συνόλω, κάτι το οποίο είναι καινοφανές και αντίθετο με την πρακτική άλλων Περιφερειών αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης που απορροφούν πλήρως τα σχετικά κονδύλια.

«Να διορθωθεί η κατάσταση»

Κρίνουμε ότι υπάρχει χρόνος -εάν υπάρχει καλή θέληση - να διορθωθεί αυτός ο άστοχος χειρισμός και να παύσει η ταλαιπωρία των επενδυτών , έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε να διασωθούν τα επενδυτικά σχέδια .

Θεωρούμε υποχρέωση μας να επισημάνουμε τα ανωτέρω, καθώς βαίνουμε προς την αφετηρία της νέας προγραμματικής περιόδου και η συνέχιση της ίδιας εχθρικής και αντιαναπτυξιακής φιλοσοφίας θα καταδικάσει την προσπάθεια ανάταξης του επενδυτικού κλίματος για το Βόρειο Αιγαίο που όλοι οφείλουμε -καθένας από τη θέση του- να επιδιώκουμε.

Οι σύμβουλοι επενδύσεων – μελετητές Βορείου Αιγαίου

Από Μυτιλήνη υπογράφουν οι ΒΑΡΙΑΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΑΡΑΔΟΥΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΜΥΡΙΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΝΙΑΡΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΤΣΙΛΙΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Από Χίο είναι οι ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΙΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΕΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΕΡΗ ΜΑΡΙΑ και από Σάμο ο ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey